Τα κατορθώματα του Ιάκωβου-Παύλου Γιοσάκη στο Σικάγο κατέχουν περίοπτη θέση στην πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Κυριάκου Καρούτσου. Ο εισαγγελικός λειτουργός αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στο «ταλέντο» του αρχιμανδρίτη, το οποίο νομικά αποκαλείται απάτη σε βαθμό κακουργήματος, να αποσπά διάφορα ποσά από τους ομογενείς, επινοώντας για να τους πείσει διάφορες ιστορίες οι οποίες δεν είχαν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.


Η εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή του προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη, της φυγοδίκου πρώην πρωτοδίκου Αντωνίας Ηλία, του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου και ακόμη 21 ατόμων καθώς και η ογκώδης δικογραφία για τη δράση τους έχουν τεθεί στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο με πρόσφατο βούλευμά του παρέπεμψε σε δίκη μιαν άλλη ομάδα εμπλεκομένων στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος: τον ανεξάρτητο βουλευτή Πέτρο Μαντούβαλο, τον προφυλακισμένο πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών Ευάγγελο Καλούση, τον επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση και τους δικηγόρους Χρήστο Χατζηπαναγιώτου και Σωτήρη Ντινόπουλο.


«Ο Ιάκωβος Γιοσάκης είναι άτομο διακατεχόμενο από φιλοχρηματία με έντονη ροπή στη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων, με σκοπό την κερδοσκοπία, με εξακολουθητική δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Ετσι είχε περιγράψει τον αρχιμανδρίτη το Συμβούλιο Εφετών σε παλαιότερο πολυσέλιδο βούλευμά του όταν απέρριπτε την προσφυγή του κατηγορουμένου κατά του εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2006 ο εφέτης ανακριτής κ. Ιωάννης Σίδερης για την προφυλάκισή του.


Το πέρασμα του Ιάκωβου Γιοσάκη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν πέρασε απαρατήρητο» όπως επισημαίνει ο κ. Κυρ. Καρούτσος. Η αναστάτωση που προκάλεσε εκεί με τις πράξεις του φαίνεται πως αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της πορείας του Ι. Γιοσάκη, αφού όπως επισημαίνει σε κατάθεσή του ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός: «όπου υπηρέτησε ο αρχιμανδρίτης δημιούργησε πάντοτε προβλήματα».


Οπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός ο Ιάκωβος Γιοσάκης, τον Οκτώβριο του 1999, αναλαμβάνοντας καθήκοντα κληρικού στο Σικάγο, στο μετόχιο που διατηρούσε εκεί η Πατριαρχική Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου της Νέας Υόρκης, «έγινε γνωστός στην ελληνική κοινότητα ως χαρισματικός ιερέας, πολύ ευγενικός, πολύ ήρεμος και ήπιου χαρακτήρα και κέρδισε εύκολα την εμπιστοσύνη και τη συμπάθεια των μελών της άνω κοινότητας». Ο Γιοσάκης ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα (αύξηση μελών εκκλησιαστικής κοινότητας του ναού, οργάνωση φιλοπτώχου αδελφότητος κ.ά.) με την οποία, όπως αργότερα αποδείχθηκε, «επεδίωκε και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών, οι οποίοι δεν άργησαν να φανούν».


Η μάρτυρας Χ.Σ. που ήταν γραμματέας και ταμίας της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου, όταν ο Γιοσάκης ιερουργούσε εκεί, αναφέρει μεταξύ άλλων για τον αρχιμανδρίτη: «Συνεργάστηκα μαζί του πολύ στενά, περίπου ενάμιση χρόνο, και κατ’ αυτό το διάστημα κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων μας. Τον Μάιο του 2001 άρχισα να αμφιβάλλω για την τιμιότητά του». Το γεγονός που ενέβαλε σε υποψίες τη Χ.Σ. ήταν σχετικό με την προετοιμασία λαχειοφόρου αγοράς, η οποία αποσκοπούσε σε συγκέντρωση χρημάτων για την ανακαίνιση του ναού. Ενώ, λοιπόν, όλα τα λαχεία ήταν αριθμημένα, παρατήρησε ότι στην τσάντα του ο Γιοσάκης είχε δεσμίδες μη αριθμημένων λαχείων τα οποία διέθετε ο ίδιος στους ομογενείς, οι οποίοι δήλωναν εκ των προτέρων ότι δεν θα είναι παρόντες στη σχετική εκδήλωση. Και προσθέτει ότι ο Γιοσάκης για να πετύχει τους σκοπούς του ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με άτομα ή οικογένειες που του έδειξαν εμπιστοσύνη. Μεταξύ αυτών των οικογενειών ήταν και αυτή «του Β.Κ., η σύζυγος του οποίου Α. έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον».


Με την Α.Κ. ο Ιάκωβος Γιοσάκης ανέπτυξε στενές φιλικές σχέσεις και όπως αναφέρει η Χ.Σ., «απέκτησε μεγάλη επιρροή επ’ αυτής, εκμεταλλευόμενος την ασθένειά της, την ευαισθησία της και φυσικά την ιδιότητά του ως ιερέως», μετατρέποντας τη σχέση σε «πηγή πλουτισμού αφού με την επίκληση της οικονομικής αδυναμίας του ναού να αντεπεξέλθει στις ανακαινιστικές εργασίες που ξεκίνησε ο ίδιος, την έπειθε να του καταβάλλει, εν αγνοία του συζύγου της, σημαντικά χρηματικά ποσά, διαβεβαιώνοντας αυτήν ψευδώς ότι επρόκειτο να τα χρησιμοποιήσει για την αποπεράτωση των εργασιών αυτών, ενώ δεν είχε τέτοιο σκοπό, αφού τα ποσά αυτά τα χρησιμοποιούσε προς ίδιον όφελος, μέρος δε τούτων έστελνε στην Ελλάδα».


Πώς όμως έπειθε ο Ι. Γιοσάκης τη Β.Κ. να του δίνει χρήματα; Οπως αναφέρει ο κ. Καρούτσος, «Αλλοτε την απειλούσε ότι αν δεν του έδινε τα χρήματα θα έφευγε από την εκκλησία και άλλοτε ότι κάτι τέτοιο θα τον στενοχωρούσε και θα είχε επίπτωση στην υγεία του, καταφέρνοντας έτσι να της αποσπάσει ποσά 5.000, 8.000 και 10.000 δολαρίων ΗΠΑ. Κάποια άλλη φορά της είπε ότι έπεσε θύμα κλοπής, ενώ κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί, και της πήρε 8.000 και 10.000 δολάρια ΗΠΑ». Ενα άλλο ψέμα που είχε «επιστρατεύσει» ο Γιοσάκης, όπως προκύπτει από την εισαγγελική πρόταση, ήταν αυτό του επικείμενου γάμου της αδελφής του, η οποία όπως έλεγε ήταν δικαστικός, με βιομήχανο. Είπε, λοιπόν, στη Β.Κ. ότι έπρεπε να καλύψει τα αυξημένα έξοδα τόσο για την τέλεση του γάμου όσο και για την αγορά ανάλογου δώρου προς τον βιομήχανο μέλλοντα σύζυγο της αδελφής του και της απέσπασε άλλα 10.000 δολάρια. Οπως επισημαίνει, όμως, ο εισαγγελέας, ο Γιοσάκης δεν έλεγε την αλήθεια «αφού η αδελφή του δεν ήταν δικαστικός και είχε ήδη παντρευτεί από τον Φεβρουάριο του 2001».


Οι μπομπονιέρες, η Αντωνία Ηλία και η ανάληψη των 18.500 δολαρίων


Ο Ι. Γιοσάκης χρησιμοποίησε το «κόλπο» με τις αυξημένες δαπάνες λόγω του δήθεν γάμου της αδελφής του για να αποσπάσει χρήματα και από άλλους ομογενείς. Για να πείσει, μάλιστα, ότι ο γάμος τελέστηκε δεν δίστασε να μοιράσει και μπομπονιέρες! Και ποια ήταν αυτή που αποκάλυψε το ψέμα του πατέρα Ιάκωβου προς τους ομογενείς; Η καταζητούμενη σήμερα Αντωνία Ηλία. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση της Β.Κ., η οποία αναφέρει: «Τον Απρίλιο του 2001 μου ζήτησε να του δανείσω 10.000 δολάρια, επιμένοντας να μην ενημερώσω σχετικά τον σύζυγό μου, με την αιτιολογία ότι η δήθεν δικαστικός αδελφή του επρόκειτο να παντρευτεί βιομήχανο και έπρεπε να της κάνει ανάλογο δώρο… Ο σύζυγός μου του έδωσε αυτό το ποσό λαμβάνοντας ως εγγύηση επιταγή από προσωπικό λογαριασμό του Γιοσάκη, την οποία αργότερα εξαργυρώσαμε. Εκ των υστέρων έμαθα από την Αντωνία Ηλία ότι, παρ’ όλο που λάβαμε και μπομπονιέρα, ούτε δικαστικό αδελφή είχε αλλά και ούτε γάμος έγινε…».


Ο Ι. Γιοσάκης, ο οποίος αρνείται τις εις βάρος του καταγγελίες και τις αποδίδει σε ψευδολογίες, φέρεται, επίσης, να ιδιοποιήθηκε παράνομα 18.500 δολάρια ΗΠΑ, προβαίνοντας σε τμηματική ανάληψη του ποσού στις 10 και 16 Μαΐου του 2001 από τραπεζικό λογαριασμό στον οποίον είχαν κατατεθεί οι δωρεές ομογενών για την αποπεράτωση των επισκευών του ναού του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο. Οταν οι ομογενείς ζήτησαν εξηγήσεις από τον αρχιμανδρίτη, εκείνος τους είπε ότι απέσυρε τα χρήματα επειδή χρειάστηκε να στείλει χρήματα στη μητέρα του, η οποία αρρώστησε ξαφνικά στις 22 Μαΐου του 2001. Ετσι, ήταν εύλογη η απορία των ομογενών πώς στις 10 και 16 Μαΐου ο Ι. Γιοσάκης γνώριζε ότι η μητέρα του θα ασθενήσει στις 22 του ίδιου μήνα… Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης, η οποία τον Φεβρουάριο του 2005 έφερε στο φως μαρτυρίες ομογενών, ο Ιάκωβος Γιοσάκης ήθελε να κατασκευάσει τζακούζι κάτω από το Ιερό Βήμα της εκκλησίας, ενώ όταν η δράση του καταγγέλθηκε στις Αρχές κατάφερε να εξαφανιστεί παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε κατασχέσει και τα δύο διαβατήριά του.