• Αναζήτηση
 • Συνεχίζονται τα σενάρια για μεγάλο σεισμό

  Η παραφιλολογία για επικείμενο μεγάλο σεισμό συνεχίζεται. Μετά την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Π.Πούλιου ο οποίος την περασμένη Πέμπτη διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τη φημολογία για επικείμενη ισχυρή δόνηση, ο νομάρχης Αχαΐας κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Και αυτό διότι νέα σενάρια αναστάτωσαν τους κατοίκους κυρίως της Πελοποννήσου. Το Σαββατοκύριακο τα τηλέφωνα στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δεν σταμάτησαν να χτυπούν.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Συνεχίζονται τα σενάρια για μεγάλο σεισμό | tovima.gr

  Η παραφιλολογία για επικείμενο μεγάλο σεισμό συνεχίζεται. Μετά την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Π.Πούλιου ο οποίος την περασμένη Πέμπτη διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τη φημολογία για επικείμενη ισχυρή δόνηση, ο νομάρχης Αχαΐας κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Και αυτό διότι νέα σενάρια αναστάτωσαν τους κατοίκους κυρίως της Πελοποννήσου. Το Σαββατοκύριακο τα τηλέφωνα στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δεν σταμάτησαν να χτυπούν. Πανικόβλητοι πολίτες τηλεφωνούσαν για να μάθουν από τους σεισμολόγους της βάρδιας πότε και πού θα γίνει ο επόμενος σεισμός. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, σεισμολόγος κ. Γερ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι στην Επιτροπή δεν έχει φθάσει έκθεση ή επισήμανση από ερευνητική ομάδα ή από επιστήμονα που να καταδεικνύει ότι επέρχεται ισχυρός σεισμός. Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος είναι καθησυχαστικός καθώς, όπως εξηγεί, δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις, δηλαδή δεν παρατηρείται σε κάποια περιοχή της χώρας τοπική σεισμική δραστηριότητα που να επιμένει επί ημέρες. Στην περιοχή της Μεθώνης οι δονήσεις εντάσσονται στη μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία χαρακτηρίζεται ομαλή.

  Ο κ. Γερ.Χουλιάρας, εκ των υποστηρικτών της ομάδας ΒΑΝ του καθηγητή κ. Π.Βαρώτσου, δηλώνει ότι κανένα σήμα για νέο ισχυρό σεισμό δεν έχει σταλεί από την ομάδα και ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες δεν έχουν καμία βάση αληθείας.

  Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις φήμες περί επικείμενου νέου ισχυρού σεισμού και σχετικής πρόβλεψης της ομάδας ΒΑΝ ή άλλων επιστημόνων ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Κων.Μακρόπουλος . Σε περίπτωση που ένας επιστήμονας έχει μια τέτοια έγκυρη πρόγνωση, πρέπει να την υποβάλει στις αρμόδιες αρχές- στον ΟΑΣΠ ή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ή στην πολιτική προστασία- οι οποίες θα αποφασίσουν αν πρέπει ή όχι να τη δημοσιοποιήσουν. Το ζήτημα είναι να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους σεισμικού κινδύνου των κτιρίων της συγκεκριμένης περιοχής.

  Οσον αφορά την αντοχή των κτιρίων, οι ειδικοί επιστήμονες του ΤΕΕ επισημαίνουν ότι μια σειρά από προγενέστερες σεισμικές δονήσεις δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και μείωση της σεισμικής αντοχής των κτιρίων έναντι ενός ισχυρού μελλοντικού σεισμού. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν το κτίριο έχει υποστεί βλάβες του φέροντος οργανισμού από προγενέστερο σεισμό.

  Archive
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk