Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις όσον αφορά τις θερμοκρασίες στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου και μόνο πρόσκαιρα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ο υδράργυρος κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα φθάσει περί τους 38 βαθμούς. Από την ερχόμενη Παρασκευή και μετά όμως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, καθώς στην περιοχή μας θα δημιουργηθεί διάταξη μελτεμιού με υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη και χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ετσι το βόρειο ρεύμα που θα δημιουργηθεί στην περιοχή μας θα δράσει σαν ένα φυσικό εμπόδιο προς τις θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής για να κινηθούν βορειοανατολικά.


Εδώ βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ακόμη και με διάταξη μελτεμιού έχουμε πολλές φορές θερμές εισβολές από το εσωτερικό της Ανατολικής Τουρκίας όπου οι αέριες μάζες περνάνε από τη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν με το βορειοανατολικό ρεύμα μεταφέρονται πάνω από τη χώρα μας. Κάτι τέτοιο υπάρχει τάση να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι μάζες θα αλλάξουν χαρακτηριστικά, καθώς θα αναμειχθούν με ψυχρότερες που υπάρχουν στην Κεντρική Ευρώπη και στα Βόρεια Βαλκάνια και έτσι αυτή η θερμή εισβολή δεν θα γίνει αισθητή. Κατά τα άλλα, έτσι όπως θα διαμορφωθεί η διάταξη των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες αστάθειας στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας στα ηπειρωτικά και κυρίως στα βόρεια, δηλαδή θα έχουμε καταιγίδες αστάθειας το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν σε γενικές γραμμές βόρειοι με μέγιστες εντάσεις στα ανατολικά πελάγη τα 7 μποφόρ.


* Σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια και πιθανόν στα ορεινά της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στα νότια 4 με 5 και στα ανατολικά βόρειοι – βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 15 ως 32 βαθμούς, στα δυτικά από 16 ως 34, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 ως 33 και στα νησιά του Αιγαίου από 24 ως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που παροδικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 ως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδική βροχή ή καταιγίδα το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς 3 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 ως 32 βαθμούς Κελσίου.


* Αύριο ο καιρός προβλέπεται αίθριος σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 5 με 6 και στο Αιγαίο 6, τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, με μέγιστη τιμή τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.


* Από την Τετάρτη ως και την Πέμπτη ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια πρόσκαιρα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι – βορειοδυτικοί 4 και στο Αιγαίο 5, τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο, ενώ οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.


* Την Παρασκευή στα βόρεια και αργότερα στα κεντρικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια και κυρίως στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοδυτικοί 5 με 6 και αργότερα τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση από τα βόρεια.


* Το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με παροδικές καταιγίδες στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί, 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και θα κυμανθεί σε κανονικές για την εποχή τιμές.


Ο κ. Θ. Κολυδάς είναι μετεωρολόγος-μαθηματικός στην ΕΜΥ.