Ε να ιδιότυπο «κίνημα» πρώην υφυπουργών και ορισμένων πρώην υπουργών που εκφράζουν «αιρετικές» απόψεις έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες, διαταράσσοντας τα πολιτικά νερά στη Νέα Δημοκρατία. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά, δεν συνομιλούν τακτικά, δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία πολιτικών και ο καθένας έχει τις δικές του επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Το μόνο κοινό στοιχείο τους είναι ότι δεν μετέχουν πλέον στην κυβέρνηση και βρίσκουν ευκαιρία ως απλοί βουλευτές να διατυπώνουν με πιο ελεύθερο τρόπο τις απόψεις τους. Η πιο ηχηρή παρουσία σε αυτό το «κίνημα» είναι του βουλευτή Αρκαδίας και πρώην υφυπουργού Πολιτισμού κ. Π. Τατούλη, ο οποίος δεν διστάζει να ασκεί κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης. Αποδεικνύεται από τους πιο «σκληροτράχηλους» βουλευτές και δεν κάμπτεται από τις απειλές του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης για κομματική πειθαρχία. Η παρουσία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου κατήγγειλε τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρ.Ζαχόπουλο και επιτέθηκε στους υπουργούς, τον κ. Γ. Βουλγαράκη και την κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ήταν μία ακόμη ένδειξη ότι δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα. «Εγώ θα συνεχίσω να λέω τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά δεν πρόκειται να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση με την ψήφο μου στη Βουλή» λέει τις τελευταίες ημέρες και το επόμενο χτύπημά του θα είναι στο Ασφαλιστικό. Μια άλλη παρέμβαση που προκάλεσε εντυπώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ ήταν του βουλευτή Α΄ Πειραιώς και πρώην υφυπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Β.Μιχαλολιάκου που δεν κάνει συχνές εμφανίσεις. Υποστηρίζει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να είναι άφωνοι και συμπληρώνει: «Είναι φασίζουσα νοοτροπία όταν κάποιοι μας βαφτίζουν διαφωνούντες». Ασκησε σκληρή κριτική στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού που σχετίζονται με την υπόθεση του DVD, λέγοντας ότι «απεδείχθησαν βασιλικότεροι του βασιλέως», ενώ αίσθηση έκανε η φράση για «πολιτικό παρασιτισμό που αναπτύσσεται».
Ενας από τους πρώην υφυπουργούς που κάνουν συχνές εμφανίσεις με «αιρετικές» απόψεις είναι ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Αθ. Γιαννόπουλος , ο οποίος διαφοροποιείται συχνά, ενώ είναι χαρακτηριστική η προ μηνών φράση του: «Εγώ ήμουν αυτός που τα έλεγα και τα έγραφα προεκλογικά,αλλά φαίνεται ότι κάποιοι άλλοι μας γράφουν». Τη δική του παρουσία καταγράφει τακτικά και ο βουλευτής Β΄ Αθηνών και πρώην υφυπουργός κ. Γερ. Γιακουμάτος, ο οποίος πιάνοντας τον σφυγμό της κομματικής βάσης είπε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα αυτό που λένε στις συζητήσεις τους χιλιάδες ψηφοφόροι και μέλη της ΝΔ: «Οπως πάμεκαι ο λαός έχει αλάθητο κριτήριο, δεν κάνει λάθος-, μας χτυπάει το κουδούνι ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως πάει και αν δεν κάνει κάτι,θα πάει άπατη».
Στον κύκλο των «διαφωνούντων» κατά καιρούς όσον αφορά επί μέρους θέματα είναι και ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υπουργός κ. Αρ. Παυλίδης, ο οποίος προ ημερών τάχθηκε κατά της κομματικής πειθαρχίας, σημειώνοντας ότι τέτοιες πρακτικές παραπέμπουν σε άλλες δεκαετίες. Προσεκτικές παρεμβάσεις κάνει και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός κ. Γ.Ορφανός , ο οποίος πριν από έναν μήνα εν μέσω της θύελλας από την υπόθεση Ζαχόπουλου είπε: «Η εικόνα η οποία βγαίνει προς τα έξω είναι εικόνα σύγχυσης».
Ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι η περίπτωση του βουλευτή Β΄ Αθηνών και πρώην υπουργού κ. Β.Πολύδωρα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δεν παρεμβαίνει (με εξαίρεση προ ημερών στη Βουλή) και προετοιμάζει το βιβλίο του, που θα προκαλέσει συζήτηση.