Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα περάσουν στη Θεσσαλονίκη μπροστά από τον κ. Βετσντί Γκιονούλ και τον πρεσβευτή της Ιταλίας

Παρέλαση ενώπιον τούρκου υπουργού

Μ προστά από τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας κ. Βετσντί Γκιονούλ θα παρελάσουν μεθαύριο τα στρατιωτικά αγήματα στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που μέλος της τουρκικής κυβέρνησης θα έχει έτσι την ευκαιρία να διαπιστώσει σε πλήρη ανάπτυξη τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί και δαπανώνται (κυρίως) λόγω της περίφημης εξ Ανατολών απειλής. Η παρουσία του κ. Γκιονούλ προκάλεσε κάποια κινητικότητα σε κυβερνητικούς κύκλους εν όψει ενδεχόμενων αντιδράσεων. Για τον λόγο αυτόν ο προσκαλών υπουργός Εθνικής Αμυνας κ.

Παρέλαση ενώπιον τούρκου υπουργού | tovima.gr

Μ προστά από τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας κ. Βετσντί Γκιονούλ θα παρελάσουν μεθαύριο τα στρατιωτικά αγήματα στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που μέλος της τουρκικής κυβέρνησης θα έχει έτσι την ευκαιρία να διαπιστώσει σε πλήρη ανάπτυξη τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί και δαπανώνται (κυρίως) λόγω της περίφημης εξ Ανατολών απειλής.

Η παρουσία του κ. Γκιονούλ προκάλεσε κάποια κινητικότητα σε κυβερνητικούς κύκλους εν όψει ενδεχόμενων αντιδράσεων. Για τον λόγο αυτόν ο προσκαλών υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκης έσπευσε από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας να επικοινωνήσει με όλους τους αρμοδίους στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διασφαλίσει την πρέπουσα υποδοχή. Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων αυτών μένει να διαπιστωθούν μεθαύριο- αν και τα παρατράγουδα στη Θεσσαλονίκη σπανίως έχουν αντιτουρκικό χρώμα. Ιστορικό χαρακτήρα επέχει πάντως και η παρουσία του ιταλού πρεσβευτή κ. Τζιανπάολο Σκαράντε στην ίδια παρέλαση: θα είναι η πρώτη φορά έπειτα από 68 χρόνια που το ιταλικό κράτος εκπροσωπείται στην επέτειο. Η πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη αλλά και η παρουσία του κ. Γκιονούλ επ΄ ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου δεν κρίνεται πάντως αρνητικά ούτε από την αντιπολίτευση. Ηδη όμως διατυπώνονται απορίες ως προς τη στάση που θα μπορούσε να τηρήσει ο έλληνας υπουργός Αμυνας σε περίπτωση που θα δεχόταν πρόσκληση να παραστεί σε αντίστοιχη στρατιωτική παρέλαση στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει το προφίλ της παρουσίας του κ. Γκιονούλ στους εορτασμούς της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επίσημες διμερείς επαφές, ούτε και κάποια συνάντηση εκτός του πλαισίου των επετειακών εκδηλώσεων. Αναμένεται ωστόσο ότι κατά τη διήμερη παραμονή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Γκιονούλ θα επισκεφθεί το σπίτι όπου λέγεται ότι γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, όπως άλλωστε κάνουν όλοι οι τούρκοι αξιωματούχοι που επισκέπτονται την πόλη.

Η πρόσκληση του κ. Μεϊμαράκη δεν απευθύνθηκε μόνο στον κ. Γκιονούλ, αλλά και σε όλους τους υπουργούς Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό συνέβη στις αρχές του μήνα κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Αχρίδα της πΓΔΜ. Οι περισσότεροι αποδέχθηκαν προφορικώς και έτσι ακολούθησαν και οι τυπικές επίσημες προσκλήσεις. Ενας από εκείνους που έκαναν ότι δεν άκουσαν ήταν ο σκοπιανός υπουργός Αμυνας κ. Ζόραν Κονιάνοφσκι , οπότε και αποφεύχθηκε η επίσημη πρόσκληση.

Αλλωστε ο κ. Κονιάνοφσκι προετοιμάζεται για μία άλλη παρέλαση: εν όψει της αποχώρησης του σκοπιανού στρατιωτικού τμήματος από το Ιράκ έχει εκφράσει την επιθυμία να παρελάσουν οι στρατιώτες του στα Γαυγάμηλα φορώντας την πανοπλία της Μακεδονικής Φάλαγγας! Εννοείται, όλα αυτά προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου…

Εν τέλει, εκτός του κ. Γκιονούλ στη Θεσσαλονίκη θα παρευρεθούν οι υπουργοί Αμυνας του Μαυροβουνίου κ. Μπόρο Βούτσινιτς, της Βοσνίας κ. Σέλμο Σίκοτιτς, της Αλβανίας κ. Γκαζμέντ Οκέτα και ο υφυπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας κ. Σπας Πάντσεφ. Τη Σερβία θα εκπροσωπήσει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων αντιστράτηγος Ζντράβκο Πόνος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk