Το χθεσινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, πρώτο τεστ στο μέτωπο της Παιδείας για την εφετινή χρονιά, είχε παλμό και ενθουσιασμό, ήταν όμως σαφώς μικρότερο από τις μεγάλες πορείες του περασμένου χειμώνα. Η Αστυνομία κάνει λόγο για 2.000 διαδηλωτές, ενώ οι διοργανωτές του, εκπρόσωποι καθηγητών γυμνασίων- λυκείων, πανεπιστημίων και συντονιστικών οργάνων μαθητών, μιλούν για 8.000.

Οπως εκτιμούσαν στελέχη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, όλα θα κριθούν από τη στάση την οποία θα τηρήσει τις επόμενες ημέρες η μεγάλη μάζα των φοιτητών, οι οποίοι ολοκληρώνουν τις εξετάσεις τους. Σημείωναν επίσης ότι οι καταλήψεις στα περισσότερα από τα 400 σχολεία είναι αυθόρμητες και πρόσθεταν ότι υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδείξεις πως μετά την πορεία του Πολυτεχνείου όλα τα σχολεία θα επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς τους.

Συνολικά στην Αθήνα βρίσκονται υπό κατάληψη περισσότερα από 40 σχολεία (το 61ο και το 2ο Λύκειο Γκράβας, το 5ο Λύκειο Βύρωνα, το 5ο Λύκειο Ηλιούπολης, το 5ο και το 2ο Λύκειο Ζωγράφου, επαγγελματικά λύκεια στο Ιλιον και στην Πετρούπολη κ.ά.). Αλλού, όπως στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ο αριθμός αυξάνεται και έχει φθάσει τα 10 σχολεία, ενώ στα νότια προάστια σε ορισμένα σχολεία οι μαθητές έχουν αποφασίσει να παραδώσουν σήμερα τα κλειδιά, όμως σε άλλα σχολεία έγιναν συνελεύσεις για καταλήψεις από τη Δευτέρα. Στα Χανιά οι μαθητές επέστρεψαν σήμερα στα μαθήματά τους και δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο υπό κατάληψη. Στη Θεσσαλονίκη τα σχολεία που έχουν καταληφθεί έχουν φθάσει τα 45, επτά στην Κομοτηνή, τρία στην Καβάλα και πέντε στην Αλεξανδρούπολη.

Καθοριστικής σημασίας είναι η σύσκεψη που θα έχει την Κυριακή το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), στο οποίο ισχυρή είναι η εκπροσώπηση της ΚΝΕ. Η Νεολαία του ΚΚΕ τάσσεται υπέρ των πολύμορφων κινητοποιήσεων και όχι των απευθείας καταλήψεων, χωρίς ωστόσο να διαφωνεί με αυτές αν οι αποφάσεις λαμβάνονται από συνελεύσεις. Ανάλογη είναι και η θέση των νεολαίων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίοι όμως δεν διαθέτουν ισχυρές δυνάμεις στα σχολεία. Αντίθετα, δεν υπάρχει οργανωμένη παρουσία της ΟΝΝΕΔ στα σχολεία, γι΄ αυτό και τις προσπάθειες να σταματήσουν οι καταλήψεις στις συνοικίες έχουν αναλάβει τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που είναι και γονείς μαθητών. Εναντίον των οργανώσεων Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ εστράφη χθες ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Γ. Παπανικολάου, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είπε ότι υπάρχει υποκίνηση από τον χώρο της Αριστεράς, στελέχη της οποίας πηγαίνουν στα σχολεία και παρακινούν τους μαθητές.

Οι μαθητές της Αθήνας έδωσαν χθες ραντεβού για νέο συλλαλητήριο την επόμενη Παρασκευή στις 9 Νοεμβρίου στα Προπύλαια. Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από την πλευρά τους εξήγγειλαν νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 26 του ίδιου μήνα, ημέρα που έχουν εξαγγείλει και 24ωρη απεργία.

Η εισαγγελική παρέμβαση
Στο θέμα των καταλήψεων παρενέβη χθες και η Εισαγγελία Αθηνών, καλώντας σε σύσκεψη σήμερα εκπροσώπους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικούς στο γραφείο του προϊσταμένου της κ. Π. Πούλιου. Πηγές της Εισαγγελίας ανέφεραν ότι η παρέμβαση έγινε έπειτα από καταγγελίες που έκαναν γονείς μαθητών. Από την πλευρά του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας κατήγγειλε την κίνηση της Εισαγγελίας και δήλωσε ότι οι εκπρόσωποί της δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στη σύσκεψη. Αντίθετα εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών.

Στη Θεσσαλονίκη στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Εισαγγελέα κ. Β. Φλωρίδη πήραν μέρος 50 άτομα. Εκπρόσωποι της Αστυνομίας, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικοί. Η συζήτηση ήταν έντονη, καθώς σε αυτήν πήραν μέρος και γονείς που χαρακτηρίζουν παράνομες τις καταλήψεις. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Φλωρίδης, όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο τέλος ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση και δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη συγκεκριμένων μέτρων, εκτός και αν υπάρξουν ακραίες καταστάσεις. Ο κ. Φλωρίδης συναντήθηκε και με τριμελή αντιπροσωπεία μαθητών από σχολεία που έχουν καταληφθεί.

Χθες επίσης έγινε γνωστό ότι 12 μαθητές ΤΕΕ Αθηνών, ηλικίας 17-19 ετών, καλούνται να απολογηθούν στον ανακριτή κατηγορούμενοι για κακουργήματα και άλλες πράξεις που κατά το κατηγορητήριο τελέστηκαν κατά τη διάρκεια κατάληψης του σχολείου τον περασμένο Ιανουάριο.

Τον Δεκέμβριο του 2006 η Εισαγγελία είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα των καταλήψεων στα σχολεία, καθώς υπήρχαν καταγγελίες για βανδαλισμούς στα σχολεία από κουκουλοφόρους. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ο διευθυντής του συγκεκριμένου ΤΕΕ μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να καταγγείλει την κατάληψη, η οποία διήρκεσε από τις 15 ως τις 17.1.2007. Ετσι σχηματίστηκε δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία άσκησε ποινικές διώξεις για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής αντικειμένων επιστημονικής αξίας, όπως οθόνη υπολογιστή, πυκνωτικό μικρόφωνο κ.ά., διακεκριμένες φθορές διαφόρων αντικειμένων, όπως fax, τηλέφωνο, κουδούνι κ.ά., παράνομη οπλοφορίαοπλοχρησία, για έναν λοστό που χρησιμοποιήθηκε για να σπάσει το λουκέτο της πόρτας, και διατάραξη κοινής ειρήνης.