Μέσα του καλοκαιριού και το μελτέμι πιστό στο ραντεβού του ως τα μέσα αυτής της εβδομάδος στο Αιγαίο θα «δροσίζει» τις ανατολικές περιοχές, ενώ αντίθετα στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα η ζέστη θα είναι εντονότερη. Γενικότερα σε όλη τη Νότια αλλά και την Ανατολική Ευρώπη – από τη Δυτική Μεσόγειο, Ιταλία ως και τη Λευκορωσία – πολύ θερμές αέριες μάζες στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας από τις ακτές της Αλγερίας αλλά και από το εσωτερικό της Τουρκίας θα προκαλέσουν θερμοκρασίες στην επιφάνεια της τάξεως των 38-40 βαθμών με ασθενές πεδίο ανέμων και αυξημένη τη σχετική υγρασία.


Στην περιοχή μας και ειδικότερα στην Ανατολική Ελλάδα όμως το μελτέμι θα εμποδίσει ως και την Πέμπτη τη θερμοκρασία να ανεβεί σημαντικά, καθώς θα δρα σαν ένα φυσικό εμπόδιο με σχετικά «ψυχρή» ροή από τη Μαύρη Θάλασσα προς το Αιγαίο. Από την Παρασκευή όμως που οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα ανεβεί σε όλη τη χώρα και ο υδράργυρος θα αγγίξει και τους 40 βαθμούς.


Αναλυτικά για σήμερα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και μόνον κατά περιόδους στα βόρεια θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3-4 μπ. και στο Ιόνιο τοπικά 4-5 μπ. Στην Ανατολική Ελλάδα το μελτέμι θα είναι ενισχυμένο και θα φτάνει τα 6-7 μπ. και στο Νότιο Αιγαίο, ειδικότερα στα ανατολικά τμήματά του, τα 7-8 μπ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 17 ως 33, στα δυτικά από 18 ως 34, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 ως 33 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 ως 29 βαθμούς. Στην Αττική προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με ανέμους βόρειους βορειοανατολικούς 5-6 μπ. και στα ανατολικά 6-7 μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 32 βαθμούς Κελσίου. Και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με ανέμους μεταβλητούς 3-4 και τοπικά βόρειους στα ανοιχτά του Θερμαϊκού 4-5 μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 ως 33 βαθμούς Κελσίου.


Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα είναι αίθριος με ανέμους βόρειους βορειοανατολικούς στα δυτικά 3-4 μπ., στα ανατολικά 5-6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά στο Αιγαίο 7 μπ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα και θα φτάσει τους 35-37 βαθμούς.


Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός δεν θα αλλάξει και θα διατηρηθεί αίθριος σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 3-4 μπ., στα ανατολικά 5-6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά στο Αιγαίο (κυρίως στο Ικάριο πέλαγος) 7 μπ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο και η μέγιστη τιμή στα δυτικά και βόρεια θα φτάσει τους 38-39 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, καθώς θα διατηρηθεί το βόρειο ρεύμα στα ανατολικά, ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου.


Την Παρασκευή και το Σάββατο προβλέπονται λίγες νεφώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3-4 μπ., στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα στο Νότιο Αιγαίο ισχυροί 5-6 μπ. Η θερμοκρασία κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα αγγίξει και τους 40 βαθμούς, ενώ στις νησιωτικές και τις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.


Την Κυριακή λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν στα ηπειρωτικά και στα βόρεια θα είναι παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν στα πελάγη τα 5-6 μπ. και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.


Ο κ. Θ. Κολυδάς είναι μετεωρολόγος – μαθηματικός στην ΕΜΥ.