Θα υποχωρήσει από σήμερα το απόγευμα η θερμοκρασία και ως τα μέσα της εβδομάδος θα κυμανθεί σε κανονικές τιμές. Τάση νέας ανόδου, με χαμηλότερες όμως τιμές από ότι είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε, θα έχουμε και πάλι από την Παρασκευή. Κατά τα άλλα, θα διατηρηθεί το βόρειο ρεύμα στην περιοχή μας και ο αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές. Μόνο σήμερα και αύριο μια διαταραχή από τα Βόρεια Βαλκάνια στη μέση τροπόσφαιρα θα κινηθεί νότια και θα προκαλέσει τοπικές βροχές ή καταιγίδες στα βόρεια και πιθανόν στα κεντρικά, αλλά από την Τρίτη ο καιρός θα βελτιωθεί.


Αναλυτικά για σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στα δυτικά 4-5 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5-6 και τοπικά μόνον το πρωί στο Αιγαίο 6-7 μπ. Ετσι, όσοι θα επιστρέψουν ή θα πάνε προς τα νησιά του Αιγαίου, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 20 ως 38 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά από 22 ως 39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 ως 37 και στα νησιά του Αιγαίου από 25 ως 32 βαθμούς, ενώ στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και τη Νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη. Πάντως από τις βραδινές ώρες προβλέπεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βορειοδυτικά.


Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4-5 μπ. και τοπικά στα ανατολικά 6 μπ. με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 ως 37 βαθμούς.


Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και προς το βράδυ θα βρέξει τοπικά Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 3-4 μπ. και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 ως 36 βαθμούς Κελσίου.


Αύριο στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών ή καταιγίδων μικρής διαρκείας. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Β-ΒΔ 4-5 μπ., στα ανατολικά Β-ΒΑ 5-6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6-7 μπ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει σε κανονικές για την εποχή τιμές.


Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επικρατήσει γενικά αίθριος και μόνο στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί και πρόσκαιρα δυτικοί βορειοδυτικοί 3-4 μπ., στα ανατολικά βόρειοι 5-6 και στο Αιγαίο τοπικά 6-7 μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα διατηρηθεί ο αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ στα δυτικά 3-4 μπ., στα ανατολικά 4-5 και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο 5-6 μπ. Η θερμοκρασία την Πέμπτη δεν θα αλλάξει σημαντικά, αλλά από την Παρασκευή προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας από τα δυτικά.


Το Σάββατο αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά σταδιακά από το απόγευμα και από τα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Την Κυριακή νεφώσεις προβλέπονται στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και της βόρειας χώρας με παροδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στη Βόρεια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι το Σάββατο δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μπ. στο Αιγαίο και τα 4 μπ. στο Ιόνιο, αλλά από το απόγευμα της Κυριακής θα ενισχυθούν και θα φθάσουν τοπικά τα 7 μπ. Παράλληλα από την Κυριακή και από τα βόρεια προβλέπεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει αισθητή στις αρχές της άλλης εβδομάδος.


Ο κ. Θεόδωρος Κολυδάς είναι μαθηματικός-μετεωρολόγος στην ΕΜΥ.