Ηπιος καιρός θα επικρατήσει την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς ακραίες καταστάσεις. Ωστόσο στη Δυτική Ελλάδα και στα ορεινά αναμένονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες, καθώς και παροδικές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα για την εποχή, με ψύχρα στις βορειότερες ηπειρωτικές περιοχές τις πρωινές ώρες, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 6-7 μποφόρ. Στην περιοχή μας θα επικρατήσουν υψηλές πιέσεις και μόνο πρόσκαιρα θα μας επηρεάσουν βαρομετρικά χαμηλά από την Κεντρική Μεσόγειο.


* Σήμερα στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και προς το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Ν 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά ασθενείς, οι οποίοι βαθμιαία θα γίνουν Ν 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία, σε κανονικά επίπεδα για την εποχή, θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 ως 9 βαθμούς, στα δυτικά από 0 ως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 ως 14 βαθμούς και στο Αιγαίο από 7 ως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και αργά το βράδυ ενδέχεται να βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και προς το βράδυ θα βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 ως 9 βαθμούς Κελσίου.


* Τη Δευτέρα στη Δυτική, στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα θα υπάρχουν νεφώσεις με βροχές, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και θα πέσουν χιόνια στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχών. Από το βράδυ και από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και στα πελάγη 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.


* Την Τρίτη στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με βροχές και πιθανώς καταιγίδες, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που στα δυτικά θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά αρχικά Ν-ΝΔ 4 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε Β 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.


* Την Τετάρτη σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες στη Δυτική Ελλάδα, στη Μακεδονία και στο Ανατολικό Αιγαίο θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Ν-ΝΑ 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 4-5 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.


* Την Πέμπτη σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά και θα χιονίσει στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Από το βράδυ και από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 4-5 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.


* Την Παρασκευή στα ανατολικά αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και λίγες καταιγίδες στα νοτιοανατολικά, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά Α-ΝΑ 4-5 μποφόρ και σταδιακά θα γίνουν Α-ΒΑ με την ίδια περίπου ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει.


* Το Σάββατο τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια και στα ανατολικά, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί και την Κυριακή θα υπάρχουν μόνο τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο ως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση.


Ο κ. Θ. Κολυδάς είναι μαθηματικός – μετεωρολόγος στην ΕΜΥ.