Χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις θα κυλήσει η ερχόμενη εβδομάδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο το διήμερο Τρίτης – Τετάρτης θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται, κυρίως στα δυτικά και στο Ανατολικό Αιγαίο, να είναι τοπικά ισχυρές. Πάντως το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εβδομάδας θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το τριήμερο Τρίτης – Πέμπτης και οι ενισχυμένοι άνεμοι την Τρίτη και την Τετάρτη. Νέο σύστημα θα μας επηρεάσει μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, το οποίο θα έρθει από την Κεντρική Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα υπάρχουν ενδείξεις για αξιόλογα ποσά βροχοπτώσεων τη μεθεπόμενη εβδομάδα.


Σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, που βαθμιαία στη Δυτική Ελλάδα θα αυξηθούν και το βράδυ είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί – βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 ως 15 βαθμούς, στα δυτικά από 5 ως 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 ως 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 12 ως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 ως 15 βαθμούς Κελσίου.


Αύριο Δευτέρα σε όλη τη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν στη Δυτική, στη Βόρεια Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο και θα σημειωθούν βροχές και πιθανόν στα βορειοδυτικά καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί – νοτιοδυτικοί 4-5 μποφόρ και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης προς το βράδυ, όπου θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.


Την Τρίτη σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανόν κατά τόπους στα δυτικά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να είναι ισχυρές. Παράλληλα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 6-7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα πελάγη 7-8 μποφόρ, ενώ από το βράδυ στα δυτικά και στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση από Βορρά προς Νότο.


Την Τετάρτη στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημεριανές ώρες, κυρίως στα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά, ενώ καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές, θα εκδηλωθούν στην ανατολική νησιωτική Ελλάδα. Πάντως κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και ως το βράδυ θα περιοριστούν κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοδυτικοί 6-7 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ, οι οποίοι προς το βράδυ θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση περίπου 2 με 3 βαθμούς.


Την Πέμπτη στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις που θα είναι αυξημένες στα ανατολικά και ως τις μεσημεριανές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα νησιά του Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν, στα ανατολικά βόρειοι 5-6 μποφόρ και στα νότια 7 μποφόρ, ωστόσο και εκεί, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, θα παρουσιάσουν εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.


Την Παρασκευή σε όλη τη χώρα προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με τοπικές νεφώσεις, αρχικά στα ανατολικά και στα νότια και προς το βράδυ στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 4-5 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά 5-6 μποφόρ που σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο σε όλη τη χώρα.


Το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές στα δυτικά, στα νότια και πιθανόν στα κεντρικά, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νοτιοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι – νοτιοανατολικοί 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια ως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο.


Ο κ. Θεόδωρος Κολυδάς είναι μαθηματικός – μετεωρολόγος στην ΕΜΥ.