Δεν προβλέπονται και αυτή την εβδομάδα βροχές στη χώρα μας, ενώ τα κύρια χαρακτηριστικά των πρώτων δύο ημερών θα είναι η ενίσχυση των βοριάδων στα ανατολικά και η πτώση της θερμοκρασίας, η οποία όμως θα είναι πρόσκαιρη. Από σήμερα και για το επόμενο διήμερο θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βοριάδες, αλλά στα μέσα της εβδομάδας οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα οδηγηθούμε σε άνοδο της θερμοκρασίας.


Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές στη Δυτική και στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Βαθμιαία όμως οι νεφώσεις θα αυξηθούν στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και αργότερα στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη, όπου δεν αποκλείεται και εκεί, κυρίως στα κεντρικά, να βρέξει για λίγο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΒΔ 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια, όπου θα κυμανθεί από 14 ως 26 βαθμούς, στα δυτικά, όπου θα κυμανθεί από 14 ως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 16 ως 29 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου, από 19 ως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 ως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και ενδέχεται να βρέξει παροδικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 ως 26 βαθμούς Κελσίου.


Τη Δευτέρα στη Δυτική, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα θα αναπτυχθούν στην Ηπειρο και στο Βόρειο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Β-ΒΑ 4-5 μποφόρ με τάση εξασθένησης και στα ανατολικά Β-ΒΑ 6-7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ, ενώ δεν αποκλείεται πρόσκαιρα από το απόγευμα και μετά στο Κεντρικό Αιγαίο, στο Κάβο Ντόρο και νοτιοδυτικά να φτάσουν τα 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα.


Την Τρίτη στη Δυτική, στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπεται αίθριος καιρός, ενώ στα υπόλοιπα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στις προσήνεμες προς τον βοριά περιοχές από τη Θεσσαλία και νοτιότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και τοπικά ΒΔ 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 6-7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ, ενώ νωρίς το πρωί είναι πιθανόν στο Κάβο Ντόρο και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο να φτάσουν τοπικά τα 8-9 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των ανέμων στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα πέσει ακόμη λίγο στα ανατολικά, ενώ στη Δυτική Ελλάδα θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.


Την Τετάρτη σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο στα νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά Β-ΒΑ 6-7 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά.


Την Πέμπτη θα επικρατήσει αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ και τοπικά 4-5 στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα.


Την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο κατά τόπους στα δυτικά και στα βόρεια θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Β 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή.


Την Κυριακή στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει το βράδυ στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3-4 και τοπικά στα νότια πελάγη 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.


Ο κ. Θεόδωρος Κολυδάς είναι μαθηματικός-μετεωρολόγος στην ΕΜΥ.