Με ηλιοφάνεια και με καλές για την εποχή θερμοκρασίες θα κυλήσει η σημερινή ημέρα σε όλη τη χώρα, με βορείους ανέμους που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Γενικότερα σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της προσεχούς εβδομάδας δεν προβλέπονται σημαντικές βροχές στη χώρα μας, καθώς θα έχουμε βόρειο ρεύμα με υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια και διάταξη μελτεμιού στην Ανατολική Ελλάδα. Πρόσκαιρα μόνο την Τετάρτη και την Πέμπτη θα υπάρχει αλλαγή στο σκηνικό του καιρού στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βορειοδυτικά, καθώς ένα οργανωμένο χαμηλό θα διέλθει από τα Βόρεια Βαλκάνια και θα μας επηρεάσει με το ψυχρό μέτωπο που το συνοδεύει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στο διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής και με τιμές που δεν θα ξεπερνούν τους 26 βαθμούς στα κεντρικά και νότια και τους 23 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τα άλλα οι άνεμοι δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 6-7 μποφόρ, ενώ στα μέσα της εβδομάδας θα είναι αρκετά εξασθενημένοι.


* Σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στη Βόρεια Κρήτη θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4-5 μποφόρ, στα ανατολικά 5-6 και τοπικά στο Κεντρικό και στο Νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 ως 26 βαθμούς, στα δυτικά από 11 ως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 ως 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 ως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια και στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 4-5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 ως 29 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος καιρός προβλέπεται και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 ως 25 βαθμούς Κελσίου.


* Αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς 3 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι-βορειοανατολικοί 5-6 και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο 6-7 που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στη Δυτική Ελλάδα.


* Την Τρίτη σε όλη τη χώρα αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και στα βόρεια θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι-βορειοανατολικοί 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.


* Την Τετάρτη στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα να βρέξει στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο δυτικοί-νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.


* Την Πέμπτη σε όλη τη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, οι οποίες στη Δυτική, στην Κεντρική, στη Βόρεια Ελλάδα και αργότερα στο Ανατολικό Αιγαίο θα είναι αυξημένες και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια. Από το απόγευμα και από τα δυτικά ο καιρός σταδιακά θα παρουσιάσει βελτίωση Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4-5 μποφόρ που βαθμιαία στα δυτικά και στα νότια θα γίνουν βορειοδυτικοί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα.


* Την Παρασκευή σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά θα είναι παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.


* Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά κατά τόπους θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5-6 και στο Αιγαίο τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει ακόμη λίγο στα ανατολικά και στα βόρεια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα αλλάξει σημαντικά και θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 26 βαθμούς στα κεντρικά και στα νότια και περί τους 23 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα.


Ο κ. Θεόδωρος Κολυδάς είναι μαθηματικός – μετεωρολόγος στην ΕΜΥ.