Οι ισχυρές καταιγίδες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το επόμενο διήμερο, ενώ από την Τετάρτη και ως τον Δεκαπενταύγουστο ο καιρός θα βελτιωθεί. Παράλληλα οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία – που το επόμενο διήμερο θα πέσει – από την Τετάρτη θα επανέλθει σε κανονικές τιμές για την εποχή και μέχρι της Παναγίας προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 37, το πολύ 38 βαθμούς Κελσίου.


Τα ισχυρά φαινόμενα σήμερα και αύριο θα προκαλέσει ένα αποκομμένο (cut off) χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα (500 mb), το οποίο συνοδεύεται από ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες. Το σύστημα αυτό, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα Βόρεια Βαλκάνια, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κινηθεί νοτιότερα και θα προκαλέσει έντονη αστάθεια από το μεσημέρι και μετά σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από μεγάλα ύψη υετού (30-60 mm/12ωρο) είναι η Ηπειρος και η Μακεδονία και κατά τη διάρκεια της νύχτας σήμερα ως και το απόγευμα της Δευτέρας η περιοχή της Θράκης και το Βόρειο Αιγαίο, όπου δεν αποκλείεται να ξεσπάσουν τοπικά μπουρίνια. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η ΕΜΥ από την Παρασκευή εξέδωσε έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα φαινόμενα και κυρίως για ισχυρές καταιγίδες. Θα πρέπει πάντως να προσθέσω πως παρ’ ότι το πεδίο των ανέμων στη Βόρεια Ελλάδα σήμερα είναι σχετικά εξασθενημένο, με μέτριους το πολύ ανέμους, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια των καταιγίδων οι άνεμοι να ενισχυθούν σημαντικά και οι ριπές τους να φθάσουν και τα 7 μπ. Συνεπώς οι λουόμενοι, αλλά κυρίως όσοι έχουν σκάφη στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδας, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην απομακρύνονται πολύ από τη στεριά.


Στην περαιτέρω εξέλιξη του καιρού, από το βράδυ της Δευτέρας το χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα εξασθενήσει κινούμενο προς τη Βουλγαρία και τη Μαύρη Θάλασσα. Ετσι την Τρίτη τα φαινόμενα αστάθειας στον ελληνικό χώρο θα είναι μεμονωμένα και ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη σχεδόν τη χώρα. Και ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις, δηλαδή με το πέρασμα τέτοιων διαταραχών, αυτή την εποχή ακολουθεί ενίσχυση των ανέμων και διάταξη μελτεμιού, στη χώρα μας κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Και αυτό διότι στη Βορειοδυτική Ευρώπη θα διατηρηθεί όλη την εβδομάδα ένα ισχυρό χαμηλό, το οποίο δεν θα επιτρέψει στον αντικυκλώνα (υψηλό) των Αζορών να επεκταθεί προς την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ετσι το πεδίο των ανέμων στη χώρα μας θα είναι σχετικά εξασθενημένο, με ένα βόρειο ρεύμα, το οποίο θα οφείλεται μόνο στην επίδραση του χαμηλού στην Κύπρο και με εντάσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 6 μπ. Β-ΒΔ θα διατηρηθεί ως και την ερχόμενη Παρασκευή και το πεδίο των ανέμων στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας, και έτσι οι θερμές μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής θα εμποδίζονταινα κινηθούν προς την περιοχή μας. Μόνο στο τέλος της εβδομάδας η ροή των ανέμων αλλάζει και γίνεται δυτική, και έτσι τις ημέρες περί τον Δεκαπενταύγουστο θα δούμε θερμοκρασίες κάπως υψηλές, περί τους 38 βαθμούς Κελσίου.


Αναλυτικά για σήμερα στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα και μετά στη Μακεδονία, στην Ηπειρο και στη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3-5 μποφόρ και τοπικά στα ανοιχτά του Ιονίου και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 ως 28 βαθμούς, στα δυτικά από 17 ως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 ως 33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 22 ως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, οι οποίες το απόγευμα θα αυξηθούν και ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3-4 μπ. και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία ΒΔ 4-5 μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 ως 27 βαθμούς Κελσίου.


Αύριο στην ηπειρωτική χώρα και στο Βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στη Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο θα είναι τοπικά πολύ έντονες. Τα φαινόμενα βαθμιαία και κυρίως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4-5 μπ. και τοπικά στα δυτικά και νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια.


Την Τρίτη στη βόρεια χώρα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών και καταιγίδων κυρίως στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.


Την Τετάρτη σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα επανέλθει σε κανονικές για την εποχή τιμές.


Από την Πέμπτη ως και την Κυριακή σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα δυτικά και στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3-5 μπ. και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο με τιμές περί τους 36 και το Σαββατοκύριακο τους 38 βαθμούς Κελσίου.


Ο κ. Θεόδωρος Κολυδάς είναι μαθηματικός, μετεωρολόγος της ΕΜΥ.