Ερχονται βροχές αυτή την εβδομάδα σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά, καθώς και στα νησιά του Ιονίου. Στη Βόρεια Ελλάδα οι βροχές θα είναι αρκετές από σήμερα ως και την Τρίτη και στην περιοχή της Θεσσαλίας την Τρίτη και την ερχόμενη Πέμπτη. Στα νησιά του Αιγαίου, αντίθετα, οι βροχές θα είναι λίγες, σχεδόν μηδαμινές. Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή τη μεταβολή του καιρού οφείλεται στην παρουσία αβαθών χαμηλών στην Κεντρική Μεσόγειο, το ένα από αύριο ως και την Τρίτη και το άλλο την Πέμπτη, τα οποία θα επηρεάσουν κυρίως τις δυτικές περιοχές της χώρας και δεν θα μπορέσουν να κινηθούν ανατολικότερα για να δώσουν βροχές και στα υπόλοιπα τμήματα. Προς το τέλος της εβδομάδας στην περιοχή μας θα επικρατήσουν υψηλές πιέσεις και οι βροχές θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και θα κυμανθεί έτσι σε κανονικά επίπεδα για την εποχή. Οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και η μέγιστη έντασή τους δεν θα ξεπεράσει στα μέσα της εβδομάδας τα 6-7 μποφόρ.


Σήμερα σε όλη τη χώρα αρχικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες σε Βόρειο Ιόνιο, Ηπειρο, Μακεδονία, Θράκη και αργότερα στη Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Ν 3-4 μποφόρ και αργότερα στο Ιόνιο 4-5 μποφόρ, στο Βόρειο Αιγαίο ΒΑ 4 μποφόρ και στα υπόλοιπα μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια και θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 ως 26 βαθμούς, στα δυτικά από 13 ως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 ως 28 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 ως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική σήμερα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί και τοπικά Ν 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 ως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με βροχή κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 ως 24 βαθμούς Κελσίου.


Τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Μακεδονία, στο Ιόνιο, στην Ηπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που πιθανόν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας στα βορειοδυτικά να είναι ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες, με μικρή πιθανότητα βροχών στη Θράκη, στις Δυτικές Κυκλάδες και στη Δυτική Κρήτη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα.


Την Τετάρτη στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία στα δυτικά δεν θα μεταβληθεί σημαντικά, αλλά στην Ανατολική Ελλάδα θα πέσει ακόμη λίγο, με μέγιστες τιμές τους 23-25 βαθμούς Κελσίου.


Την Πέμπτη και πάλι στη Δυτική, στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κυρίως στα δυτικά και στα κεντρικά, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.


Την Παρασκευή και το Σάββατο στη Δυτική, στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το Σάββατο σταδιακά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται στα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν Ν-ΝΑ 4-5 μποφόρ και στο Ιόνιο 6 μποφόρ, με τάση εξασθένησης, και στα ανατολικά Α-ΒΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Την Κυριακή προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα δυτικά και στα νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η ψύχρα θα είναι αισθητή κυρίως στα βόρεια τη νύχτα και νωρίς το πρωί.


Ο κ, Θ. Κολυδάς είναι μαθηματικός, μετεωρολόγος στην ΕΜΥ.