ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ

Ηγετικές παρουσίες και απουσίες

Στην Αρχαία Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σταματούσαν οι πόλεμοι. Σήμερα η παγκόσμια ειρήνη δεν παίρνει και τόσο μεγάλη ανάσα, απλώς γίνεται εμφανέστερη η διεθνής πολιτική τηρουμένων των διπλωματικών ισορροπιών, χωρίς να παραμερίζονται οι αντιπαραθέσεις. Συμπάθειες, αντιπάθειες και εμπάθειες εκφράζονται κομψά στο Πεκίνο, με την παρουσία ή την απουσία κάποιων ηγετών, χωρίς να παραβλέπεται ο παράγοντας της τήρησης των διπλωματικών προσχημάτων. Η Ελλάδα πάντως εκπροσωπείται από την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , τον υπουργό Τουρισμού κ.

Στην Αρχαία Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σταματούσαν οι πόλεμοι. Σήμερα η παγκόσμια ειρήνη δεν παίρνει και τόσο μεγάλη ανάσα, απλώς γίνεται εμφανέστερη η διεθνής πολιτική τηρουμένων των διπλωματικών ισορροπιών, χωρίς να παραμερίζονται οι αντιπαραθέσεις. Συμπάθειες, αντιπάθειες και εμπάθειες εκφράζονται κομψά στο Πεκίνο, με την παρουσία ή την απουσία κάποιων ηγετών, χωρίς να παραβλέπεται ο παράγοντας της τήρησης των διπλωματικών προσχημάτων. Η Ελλάδα πάντως εκπροσωπείται από την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , τον υπουργό Τουρισμού κ. Μιχ.Λιάπη και τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικ.Κακλαμάνη.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ…
ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ
Υστερα από αρκετές αμφιταλαντεύσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την προσωπική πρόσκληση που του έστειλε ο ομόλογός του Χου Ζιντάο . Ρωσία και Ιαπωνία έσπευσαν να τον μιμηθούν προβάλλοντας το ίδιο επιχείρημα, ότι δηλαδή η απουσία τους «θα αποτελούσε προσβολή προς τον κινεζικό λαό».

ΣONIA ΓΚΑΝΤΙ

Ασυνήθιστη συμπεριφορά του Πεκίνου προς την ανταγωνίστρια ανερχόμενη υπερδύναμη: αντί να προσκληθεί είτε ο πρόεδρος της Ινδίας Πατίλ είτε ο πρωθυπουργός Σινγκ, προσεκλήθη η χήρα του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του Κογκρέσου. ΝΙΚΟΛΑΣΑΡΚΟΖΙ

Στην αρχή ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας σνόμπαρε τους Κινέζους, αλλά έπειτα από ωριμότερη σκέψη, αναλογιζόμενος τις (οικονομικές) επιπτώσεις, άλλαξε γραμμή. Υπερτερούν οι εμπορικές συναλλαγές (πωλήσεις Αirbus, εξαγωγές πυρηνικής τεχνολογίας), όσο κι αν φωνάζουν οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΕΒΙΝ ΡΟΥΝΤ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας έχει πει μερικές σκληρές αλήθειες στους Κινέζους, και μάλιστα στη γλώσσα τους, αφού ομιλεί τη γλώσσα των Μανδαρίνων. Είχε μάλιστα και μυστική συνάντηση με τον Δαλάι Λάμα τον περασμένο Απρίλιο, αλλά τελικά δέχθηκε να μεταβεί στο Πεκίνο για να μη διαταραχθούν οι συναλλαγές με την Κίνα.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ…
ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ

Η αποθέωση της βρετανικής διπλωματίας: παρά την πληθώρα των πρόσφατων εμπορικών συμφωνιών με το Πεκίνο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αρνείται να παραστεί στην τελετή έναρξης, επιμένοντας ότι η απόφασή του αυτή δεν έχει σχέση με την κατάσταση στο Θιβέτ. Δεν αποκλείεται άλλωστε να παραστεί στην τελετή λήξης.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Η γερμανίδα καγκελάριος είναι η αυστηρότερη των ευρωπαίων επικριτών σε θέματα που ενοχλούν σφόδρα τους Κινέζους και μάλιστα είναι η μόνη που προκάλεσε την οργή του Πεκίνου φιλοξενώντας εγκάρδια πέρυσι στο Βερολίνο τον Δαλάι Λάμα. Στην τελετή έναρξης δεν θα παραστεί, επειδή- όπως δήλωσε- θα βρίσκεται σε… διακοπές!

ΣΤΙΒΕΝ ΧΑΡΠΕΡ

Χωρίς πολλή σκέψη ο πρωθυπουργός του Καναδά είχε συνταχθεί με την πλειοψηφία των δυτικών ηγετών τον περασμένο Απρίλιο, όταν δήλωνε ότι δεν πρόκειται να πάει στο Πεκίνο. Πίστευε ότι ακολουθούσε τους Αμερικανούς. Αλλαξαν όμως τα πράγματα και, προδιαγραφομένου του πιθανού κόστους αυτής της άρνησης σε εξαγωγές, μάλλον έχει μετανιώσει.

ΧΑΝΣΓΚΕΡΤ-ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι ο μοναδικός επιφανής πολιτικός που μποϊκοτάρει ξεκάθαρα την τελετή έναρξης. Επειδή το αξίωμά του δεν έχει να κάνει με εμπορικές συναλλαγές, νιώθει άνετος να κατακεραυνώνει τους Κινέζους για τη στάση τους στο Θιβέτ και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλλον δεν προσκλήθηκε καν…

… ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ
ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ

Επικαλούμενος την πολιτική κρίση στη χώρα του, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε είπε ότι δυσκολεύεται να μεταβεί στο Πεκίνο. Κατ΄ ιδίαν όμως οι Κινέζοι ήδη του είχαν διαμηνύσει ότι είναι ανεπιθύμητος. Συνήθως δεν κάνει ό,τι του λένε, αλλά αυτή τη φορά δεν θα θελήσει να φέρει σε δύσκολη θέση τους κινέζους υποστηρικτές του, που τόσο τους έχει ανάγκη.

OΜΑΡ ΑΛ ΜΠΑΣΙΡ

Ο ηγέτης του Σουδάν έχει παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όμως το Πεκίνο τού έστειλε πρόσκληση. Σίγουρα οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν όσο τους εφοδιάζει με απαραίτητο για την οικονομία τους πετρέλαιο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουν η «φιλία» τους αυτή να φαίνεται πολύ στον έξω κόσμογια ευνόητους λόγους…

ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ

Ο απρόβλεπτος πρόεδρος του Ιράν γνωρίζει πολύ καλά ότι οι άλλοι ηγέτες τον θεωρούν «παρία» της διεθνούς πολιτικής και ότι η πρόσκληση που έλαβε από το Πεκίνο ήταν καθαρά τυπική. Οι Κινέζοι εύχονταν να αρνηθεί, πράγμα που έκανε, δηλώνοντας ότι θα παρακολουθήσει μόνο τους Παραολυμπιακούς.

ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΙΛ

Ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή έναρξης, απόφαση που προκάλεσε στην Ουάσιγκτον ανακούφιση μεγαλύτερη και από εκείνη που ένιωσε το Πεκίνο. Μια δημόσια συνάντηση με τον «σατανικό δικτάτορα» θα αποτελούσε εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk