Π ροσπάθεια να μειώσει τη σημασία της συμμετοχής μαθητών δύο δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης σε εθνικιστικές εκδηλώσεις στα σύνορα με την πΓΔΜ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου επιχείρησαν χθες αρμόδιες πηγές του υπουργείου Παιδείας. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν παρέλαση των μαθητών στον κεντρικό δρόμο του χωριού Εύζωνοι του Κιλκίς και παρακολούθηση της ομιλίας του καθηγητή κ. Κ.Ζουράρι. «Η παρέλαση ήταν ιδιωτική και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών έγινε με προσωπική τους πρωτοβουλία» σημείωναν στελέχη του υπουργείου αποποιούμενοι τις ευθύνες… Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Γρ.Καλομοίρης μιλώντας στο «Βήμα» καυτηρίασε τη στάση των δασκάλων και των μαθητών και χαρακτηριστικά είπε: «Θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες,δεν έχουν σχέση με τον ρόλο του παιδαγωγού και εξυπηρετούν εθνικιστικούς κύκλους που προβάλλουν ενστάσεις στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης».

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ.Στυλιανίδης όσο και ο υφυπουργός κ. Αντ. Λυκουρέντζος είχαν κρατήσει αρνητική στάση στην προοπτική να συμμετέχουν τα σχολεία στην παρέλαση καθώς δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και απαγόρευσαν την πραγματοποίησή της. Χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης είχε πει ότι «υπάρχει μια κρίσιμη διαπραγμάτευση σε εξέλιξη και υποχρέωσή μας είναι κάθε κίνηση να είναι ζυγισμένη και υπεύθυνη ώστε να μην υπονομεύεται η διαπραγματευτική μας ικανότητα» και ότι «ένα θέμα εθνικής σημασίας δεν θα πρέπει να γίνει θέμα εσωτερικής κατανάλωσης». Από την πλευρά του, ο κ. Λυκουρέντζος είχε δηλώσει ότι «για να συμμετέχουν τα σχολεία στις εκδηλώσεις θα πρέπει να ακολουθηθεί μια νόμιμη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον τοπικό δήμαρχο, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί», προσθέτοντας ότι «οι μαθητές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Ωστόσο, υπό τον μανδύα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», μαθητές των σχολείων, οι γονείς τους και δύο εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε παρέλαση στο χωριό, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και στους κόλπους της τοπικής ένωσης (ΕΛΜΕ) των καθηγητών. Ο πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κ. Τρ.Μηταφίδης σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί.