• Αναζήτηση
 • Η κυβέρνηση ηττήθηκε κατά κράτος

  Η κυβέρνηση ηττήθηκε κατά κράτος Η παράλυση της ΔΕΗ, η αποδιοργάνωση της Πυροσβεστικής και η απομυθοποίηση σε χρόνο προεκλογικό ΑΝΤ. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ Υπάρχουν στην Πολιτική μάχες κρίσιμες, ξεχωριστές, καθοριστικές. Οταν μάλιστα είναι απρόσμενες, δίδονται σε συμβολικούς τόπους και σε χρόνους απολογισμού, η έκβασή τους επιδρά στα πράγματα κατά τρόπο καταλυτικό. Δύο τέτοιες μάχες δόθηκαν τις προηγούμενες


  Υπάρχουν στην Πολιτική μάχες κρίσιμες, ξεχωριστές, καθοριστικές. Οταν μάλιστα είναι απρόσμενες, δίδονται σε συμβολικούς τόπους και σε χρόνους απολογισμού, η έκβασή τους επιδρά στα πράγματα κατά τρόπο καταλυτικό.


  Δύο τέτοιες μάχες δόθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Η πρώτη στο μέτωπο της ΔΕΗ και η δεύτερη στην Πάρνηθα. Και στις δύο η, κινούμενη σε τροχιά εκλογών, κυβέρνηση Καραμανλή ηττήθηκε κατά κράτος.


  Σε μια κρίσιμη στιγμή, που προσπαθούσε αγωνιωδώς να ξεπεράσει την κρίση των ομολόγων και την ηθική απαξία που αντιμετώπιζε, υπέστη καίρια πλήγματα στο πεδίο της αποτελεσματικότητας.


  Ο καύσωνας παρέλυσε τη ΔΕΗ. Οι εκρήξεις των μετασχηματιστών, η υπερφόρτωση του δικτύου μεταφοράς, οι ανεπάρκειες της παραγωγής, το μπλακάουτ στη Βόρειο Ελλάδα και οι επαναλαμβανόμενες, συντονισμένες διακοπές ρεύματος στην Αθήνα, ανέδειξαν διοικητικές αδυναμίες και επενδυτικές ανεπάρκειες, επιβεβαιώνοντας στο μέγιστο βαθμό προγνώσεις και ανησυχίες, οι οποίες είχαν διατυπωθεί εγκαίρως. Φώναζε εδώ και καιρό η αντιπολίτευση για την υποχώρηση της επιχείρησης στις μέρες των κ.κ. Παλαιοκρασσά και Μανιατάκη, για την εγκατάλειψη των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και την επάνοδο στα ζημιογόνα και προβληματικά καθεστώτα της κομματικοκρατίας. Η περιβόητη πρωθυπουργική επαγγελία περί επανίδρυσης του κράτους κατέστη συνώνυμη της διάλυσης και της οπισθοχώρησης στην περίπτωση της ΔΕΗ. Αποκαλύφθηκε μεγαλοπρεπώς η μετάπτωση από την επανίδρυση στη διάλυση της μεγαλύτερης κρατικής επιχείρησης της χώρας.


  Το ίδιο και χειρότερο συνέβη στις μάχης της πυρόσβεσης των πυρκαγιών που ακολούθησαν τις μέρες του καύσωνα. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα γνωρίζουν ότι από το 2001 και μετά η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε αποκτήσει δομή και οργάνωση προχωρημένη.


  Κατά γενική ομολογία στις μέρες του κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη η χώρα είχε αποκτήσει έναν από τους ισχυρότερους και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς δασοπυρόσβεσης στον κόσμο. Διέθετε σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, εκπαιδευμένο προσωπικό, πειθαρχία και στελέχωση πέραν της κομματικής επετηρίδας, με τους καλύτερους αξιωματικούς να υπηρετούν στις πιο επικίνδυνες περιοχές και να προσβλέπουν σε αναγνώριση και επιβράβευση αναλόγως των αποτελεσμάτων. Ταυτοχρόνως είχε συγκροτηθεί ένα μοντέρνο σύστημα πρόγνωσης των καιρικών συνθηκών και κατ’ αντιστοιχία ένα σύστημα διάταξης, κινητοποίησης και συντονισμού των δυνάμεων.


  Στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής ήσαν εγκατεστημένοι ειδικοί μετεωρολόγοι και από βραδύς οι επικεφαλής γνώριζαν τα επίπεδα θερμοκρασίας, υγρασίας και ανέμων σε κάθε γωνιά της χώρας. Βάσει αυτών των προγνώσεων και των στοιχείων μετακινούνταν εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, γεγονός που καθιστούσε έγκαιρη την επέμβαση κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών. Το δόγμα που επικρατούσε αποτυπωνόταν στη φράση «με την πρώτη σπίθα επιχειρούν όλες οι δυνάμεις». Τα στατιστικά της περιόδου 2001-2004 επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Στην συγκεκριμένη περίοδο η Πυροσβεστική κατέρριψε θετικά ρεκόρ 50 ετών και πέτυχε να αντιμετωπίσει μέχρι και 300 φωτιές σε μία μέρα.


  Μετά τις εκλογές του 2004, η παραπάνω περιγραφόμενη επιχειρησιακή δομή και συγκρότηση αλλοιώθηκε. Αρχές και κανόνες εγκαταλείφθηκαν, οι επιτελικές θέσεις κατελήφθησαν από τους κολλητούς του κ. Ζαγορίτη, ταβλαδόροι επαγγελματίες αντικατέστησαν έμπειρους και αξιόμαχους αξιωματικούς, άσχετοι άνθρωποι ανέλαβαν έργο που δεν γνώριζαν και τ’ αποτελέσματα είναι γνωστά. Το 2005 κάηκε η Πεντέλη, το 2006 η Χαλκιδική και εφέτος το μισό Πήλιο και η Πάρνηθα.


  Πρόκειται για γεγονότα αδιάψευστα, που αποκαλύπτουν ακριβώς ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Και συμβαίνει τούτο στην κρίσιμη στιγμή, σε χρόνο προεκλογικό, σε φάση αμφισβήτησης και καχυποψίας. Από την ηθική απογύμνωση που η υπόθεση των ομολόγων έφερε, τώρα αποβάλλεται και μύθος της υποτιθέμενης αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Οι φωνές και οι αυθόρμητες αποδοκιμασίες των κατοίκων των Θρακομακεδόνων σε βάρος των κκ. Πολύδωρα και Δούκα είναι ενδεικτικές του κλίματος και των βαρών που συνδυασμένα μεταφέρουν στην κοινωνία πρώτα τα ομόλογα και ακολούθως της ΔΕΗ το χάλι και ο χαμός των δασών.


  Μένει τώρα να δούμε αν ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να «αιφνιδιάσει» εκλογικά τον Σεπτέμβριο, όπως προπαρασκεύαζε ή θα διεκδικήσει τη λήθη των πολιτών εξαντλώντας δήθεν την τετραετία.

  Archive
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Στη σκιά του ηφαιστείου… Η χρυσόξανθη πλεξούδα με τη χαρακτηριστική πορτοκαλί κορδέλα του Hermes στο κάτω μέρος μπλέχτηκε ξαφνικά στις… μεταξένιες ψηφίδες του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk