Α λλαγή της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έτσι ώστε να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τοπικών φορέων και να σταματήσει η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον θεσσαλικό κάμπο, θα εισηγηθεί μεθαύριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου . Σε περίπτωση που η εισήγησή της δεν γίνει δεκτή, θα προτείνει να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για το αν η δικαστική προστασία που προβλέπει το Κοινοτικό Δίκαιο για το περιβάλλον είναι συμβατή με εκείνη που προβλέπει το Σύνταγμά μας και για την ερμηνεία που κάνει επ΄ αυτού το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας μας.

Η σύμβουλος Επικρατείας θα προτείνει ακόμη να σταλεί ερώτημα στο ΔΕΚ για το αν παραβιάζονται οι διατάξεις της Οδηγίας 200/60/ΕΚ για την αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων με τον Ν. 3481/2006, ο οποίος κύρωσε ορισμένα άρθρα της συγκεκριμένης οδηγίας. Να σημειωθεί ότι ως σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ακυρώσει τρεις φορές την εκτροπή του Αχελώου (κατά τα έτη 1994, 2000 και 2005).

Εκτός από το θέμα του Αχελώου το ΣτΕ θα εξετάσει μεθαύριο και άλλες τέσσερις υποθέσεις (Γουδή, Ελαιώνας, Μονή Τοπλού, υπογειοποίηση Προαστιακού) που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων. Επειδή μάλιστα δεν πρόκειται για ξεχωριστές και μεμονωμένες υποθέσεις, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα κ. Η. Γιαννίρη «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που υλοποιούνται και των πολιτικών που δεν υλοποιούνται», διοργανώθηκε χθες κοινή συνέντευξη Τύπου από τους εκπροσώπους των φορέων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή κ. Ν.Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στην υπάρχουσα νομοθεσία και στις μελέτες δημιουργίας του Πάρκου οι οποίες διαχρονικά καταστρατηγήθηκαν, μέχρι του σημείου να μονιμοποιηθεί- αντί να απομακρυνθεί – η Ολυμπιακή Εγκατάσταση Μπάντμιντον. Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για τη Βίλα Ζωγράφου, ο κ. Στ.Βακιρτζής εστίασε στα σχέδια του δήμου να χτίσει το Κτήμα Ζωγράφου, καταβάλλοντας μάλιστα υπερβολικό τίμημα στους κληρονόμους των καταπατητών.

Για τη χαμένη ευκαιρία να γίνει χώρος πρασίνου ο Ελαιώνας και για τις πολιτικές που ευνοούν τα μεγάλα κατασκευαστικά και εμπορικά συμφέροντα μίλησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα κ. Σπ.Πηλίτσης . Η κυρία Αθηνά Μερτζέλου , εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών 4ου Διαμερίσματος για την υπογειοποίηση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ανέφερε ότι η υπογειοποίηση θα δημιουργήσει σημαντική ελεύθερη έκταση, γι΄ αυτό έχουν προσφύγει κατά της υπέργειας λύσης.

Ακόμη, παρουσιάστηκε η εισήγηση του Παγκρήτιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων προς το ΣτΕ για ακύρωση της ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Κάβο Σίδερο», καθώς παραγνωρίζονται η προστασία και η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να απειλούνται 26.000 στρέμματα γης.