Με την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο στο πίσω μέρος του μυαλού τους, οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ – περιλαμβανομένης της Ελλάδoς – συντάχθηκαν με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στην προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση στη Γεωργία, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες στη μια ή στην άλλη πλευρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δημιουργήθηκε το γνωστό χάσμα μεταξύ «παλαιάς» και «νέας» Ευρώπης στη συνάντηση των 27 υπουργών στις Βρυξέλλες, την περασμένη Τετάρτη, όμως το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τους «παλαιούς».


Η Αθήνα προσέφερε την πλήρη υποστήριξή της στη γαλλική προεδρία της ΕΕ, η οποία είχε στο πλευρό της τη Γερμανία και την Ιταλία. «Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε σταθερά τις πρωτοβουλίες του προέδρου κ. Σαρκοζί» δήλωσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε πολύ προσεκτικά, αποφεύγοντας να ρίξει το βάρος της ευθύνης σε κάποια από τις δύο πλευρές. «Υπήρξαν εμφανώς εσφαλμένοι χειρισμοί και αποφάσεις» δήλωσε. Ακολουθώντας τη λογική των ίσων αποστάσεων, συνέχισε αναφέροντας τις αρχές της «μη προσφυγής στη βία ως μέσου επίλυσης διενέξεων» και του «σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών» – οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως έμμεση παραίνεση προς την Τιφλίδα η πρώτη και προς τη Μόσχα η δεύτερη.


Ο «αντίθετος πόλος» εντός της ΕΕ σχηματίστηκε από τη Βρετανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία), οι οποίες πίεσαν για πάγωμα των σχέσεων με τη Ρωσία. Επικράτησε όμως η άποψη των υπολοίπων, ότι δηλαδή πρέπει να παραμείνει ανοιχτή η δίοδος επικοινωνίας με τη Μόσχα, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο. Συμφώνησαν ότι θα ξανασυζητήσουν την ειδική σχέση ΕΕ – Ρωσίας σε νέα συνάντησή τους, στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Οι «27» συμφώνησαν επίσης να στείλουν δυνάμεις στον Καύκασο για τη διαφύλαξη της ειρηνευτικής συμφωνίας, όμως το θέμα πρέπει να περάσει και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου το θέμα μπορεί να προσκρούσει στο ρωσικό βέτο. Για αυτό αρχικά θα στείλουν μια μη οπλισμένη αποστολή, η οποία θα βοηθήσει τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που ήδη βρίσκονται στην περιοχή – κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2009.


Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και οι χώρες που υποστηρίζουν δημοσίως τη Γεωργία εκφράζουν ιδιωτικώς τον εκνευρισμό τους για τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι που «έκανε του κεφαλιού του».


Επόμενο διπλωματικό ραντεβού αποτελεί η συνάντηση των 26 υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, μεθαύριο, στις Βρυξέλλες.