Επειτα από γιουχαϊσμούς του πλήθους στους δρόμους και ισχυρές πιέσεις ξένων διπλωματών ο Ραούλ Κούμπας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία της Παραγουάης, μόλις οκτώ μήνες μετά την εκλογή του. Ηταν ο τρίτος εκλεγμένος πρόεδρος της νοτιοαμερικανικής δημοκρατίας μετά τον τερματισμό της δικτατορίας του στρατηγού Στρέσνερ το 1989.


Η παραίτηση του Κούμπας επιταχύνθηκε μετά τη δημιουργία στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν κατάστασης που θύμιζε πραξικόπημα. Οι υποστηρικτές του είχαν εισαγάγει σημαντικές ποσότητες όπλων στην πρωτεύουσα. Ωστόσο ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας τάχθηκαν αμέσως στο πλευρό του προέδρου της Γερουσίας Λουίς Ανχελ Γκονζάλες Μάκι, που κατά το Σύνταγμα διαδέχθηκε πάραυτα τον Κούμπας.


Η κρίση επιταχύνθηκε μετά τη δολοφονία του αντιπροέδρου της Παραγουάης Λουίς Μαρία Αργκάνα, ο οποίος ως μεταρρυθμιστής είχε προκαλέσει την εχθρότητα των «σκληρών» του καθεστώτος. Η δολοφονία του προκάλεσε κύμα έντονων διαδηλώσεων, κατά τις οποίες προκλήθηκε ο θάνατος τεσσάρων διαδηλωτών. Αποζημιώσεις στα θύματα του Μάρκος


Διαφωνία προέκυψε όσον αφορά τις αμοιβές που ζήτησαν οι δικηγόροι οι οποίοι υπερασπίστηκαν Φιλιππινέζους θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εποχή του δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος. Δικαστήριο της Χαβάης, στο οποίο προσέφυγαν 9.539 Φιλιππινέζοι, συμφώνησε στην απονομή προς αυτούς ομαδικής αποζημίωσης ύψους 150 εκατ. δολαρίων.


Η κυβέρνηση των Φιλιππινών ζήτησε από τον αμερικανό δικηγόρο στην υπόθεση Ρόμπερτ Σουίφτ να περιορίσει το αίτημά του για αμοιβή 37,5 εκατ. δολαρίων, δηλαδή το 25% του συνολικού ποσού της αποζημίωσης. Κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Μανίλα δήλωσε ότι ένα 5% θα ήταν «ικανοποιητική αμοιβή» για τους δικηγόρους. Και πρόσθεσε ότι «το 25% θα ήταν υπερβολικό ποσό, εις βάρος των αιτούντων τις αποζημιώσεις. Πιστεύω πως η κυβέρνηση θα προβεί σε επίσημη δήλωση προτείνοντας ότι η αμοιβή θα πρέπει να περιοριστεί σε λογικό επίπεδο». Οι κακοτυχίες του Λεπέν Ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου έχει μείνει τραγικά μόνος


Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται πλέον ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ο ηγέτης του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου έχει τώρα εγκαταλειφθεί και από τον Ζαν-Μαρί λε Σεβαλιέ, δήμαρχο της Τουλόν κι έναν από τους παλαιότερους πολιτικούς φίλους του. Και δεν ήταν μόνο αυτή η ατυχία του Λεπέν. Η βελγική αστυνομία ανακάλυψε ένα μικρό οπλοστάσιο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, και συγκεκριμένα ένα οπλισμένο ημιαυτόματο όπλο, 50 σφαίρες και δύο ασφυξιογόνες βολίδες.


Εν τω μεταξύ δικαστήριο του Παρισιού καλείται να αποφασίσει ποιος έχει τα νόμιμα δικαιώματα στον τίτλο, στα σύμβολα και στο ταμείο του Εθνικού Μετώπου. Αν χάσει τη δίκη, ο Λεπέν θα αναγκαστεί να διαμοιραστεί και τα τρία με τον Μπρούνο Μεγκρέ, επί μακρόν υπαρχηγό του κόμματος, ο οποίος ίδρυσε αντίπαλο κόμμα με τον διπλό τίτλο Εθνικό Μέτωπο-Εθνικό Κίνημα.


Αλλά και το δεύτερο αυτό κόμμα αντιμετωπίζει δυσκολίες. Οταν ιδρύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο εμφάνισε ένα ποσοστό 6% στις προτιμήσεις του γαλλικού κοινού, ενώ τώρα έχει πέσει στο 4%. Ως γνωστόν, αν δεν λάβει το κατώτατο όριο του 5% στις προσεχείς εκλογές, θα χάσει το δικαίωμα έδρας στο κοινοβούλιο και μερίδιο των κρατικών επιδοτήσεων.


Και το «επίσημο» ξενοφοβικό και υπερεθνικιστικό Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν όμως δεν τα πήγε καλύτερα στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που του έδωσαν μόνο 6% των προτιμήσεων ή το ένα τρίτο περίπου του ποσοστού που είχε λάβει πριν από τη διάσπαση του κόμματος. Αν το ποσοστό αυτό επιβεβαιωθεί και στις ευρωεκλογές, τότε θα πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στη 19ετή ιστορία του. Ο Τζίμι Κάρτερ δίνει εξηγήσεις Επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε κλίμα δυσαρέσκειας και διαμαρτυριών


Μέσα σ’ ένα κλίμα δυσαρέσκειας και διαμαρτυριών επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες την Ταϊβάν ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από δύο δεκαετίες είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Εθνικιστική Κίνα προκειμένου να αναγνωρίσει την κομμουνιστική Λαϊκή Κίνα. Στην πρώτη του αυτή επίσκεψη στη νήσο ο Κάρτερ υποστήριξε ότι η απόρριψη της Ταϊβάν υπέρ του Πεκίνου «βοήθησε στην πραγμάτωση του οράματος που είχα εγώ και άλλοι υπέρ μιας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή όπου ζείτε».


Αν και ένας πολιτικός της ταϊβανικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Κάρτερ να ζητήσει συγγνώμη για την τότε ενέργειά του, ο πρώην πρόεδρος απάντησε σταθερά: «Πιστεύω ότι η απόφαση που έλαβα το 1978 ήταν ορθή». Οι δηλώσεις του Κάρτερ καταγγέλθηκαν από πολιτικούς τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης καθώς και από το κυβερνών Εθνικιστικό Κόμμα.


Εξω από το ξενοδοχείο της Ταϊπέι όπου μιλούσε ο Κάρτερ παρήλασαν 10 άτομα μιας σκληροπυρηνικής συντηρητικής ομάδας με πανό που έγραφε «Να φύγει ο προδότης από τη Δημοκρατία της Κίνας», όπως αποκαλείται η Ταϊβάν.


Επισήμως ο Κάρτερ αντιμετωπίστηκε φιλικά από την κυβέρνηση της Ταϊβάν ενώ ο πρόεδρος Λι Τενγκ Χούι τον κάλεσε σε δείπνο. Αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε: «Είχα αποφασίσει να αναφερθώ εντίμως στο θέμα της αναγνώρισης και να εξηγήσω στον λαό της Ταϊβάν όσο καλύτερα μπορούσα τους λόγους της προ εικοσαετίας απόφασής μου». ΝΙΓΗΡΙΑ: ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ



Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νιγηρίας ξεκίνησε μεγάλη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων μόλις πάτησε το πόδι του στη Νέα Υόρκη πριν από λίγες ημέρες. Ο Ολουσεγκούν Ομπασάντζο υποσχέθηκε ότι η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής και παρίας της διεθνούς κοινότητας τα τελευταία 16 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας, βαδίζει σταθερά προς τη δημοκρατία, προς την ιδιωτικοποίηση των τεραστίων αποθεμάτων πετρελαίου της και τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διοικητικής διαφθοράς.


Ο 61χρονος Ομπασάντζο, που εξελέγη πρόεδρος στις 27 Φεβρουαρίου, μίλησε ανοιχτά για τη δυσάρεστη φήμη που είχε αποκτήσει η χώρα του. Δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις του.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Είμαι βέβαιος ότι είστε μαθημένοι να ακούτε δυσάρεστες ειδήσεις από τη Νιγηρία, που εθεωρείτο μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τομέας της κοινωνίας μας που δεν έχει πληγεί. Τώρα θα πρέπει να κλείσουμε τις πληγές μας, να πορευτούμε προς τη συμφιλίωση και την ειρήνη και να προσφέρουμε στον λαό μας το συναίσθημα της συμμετοχής στα παγκόσμια δρώμενα».


Η σκληρή πενταετής δικτατορία υπό τον στρατηγό Σάνι Αμπάσα τερματίστηκε τον περασμένο Ιούνιο με τον θάνατο του δικτάτορα. Ο απόστρατος στρατηγός Ομπασάντζο αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της χώρας των 108 εκατ. κατοίκων στις 29 Μαΐου.