Η αεροπορική τραγωδία, το σαμποτάζ και ο Τούτου

Η αεροπορική τραγωδία, το σαμποτάζ και ο Τούτου Οι αποκαλύψεις του αρχιεπισκόπου για τον θάνατο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμαρσκελντ το 1961 Η υπόθεση του θανάτου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα στην Αφρική, τον Σεπτέμβριο του 1961, επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από ανακοίνωση του αρχιεπισκόπου


Η υπόθεση του θανάτου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα στην Αφρική, τον Σεπτέμβριο του 1961, επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από ανακοίνωση του αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, η οποία έρευνα την ιστορία της Νοτίου Αφρικής υπό το καθεστώς του άπαρτχαϊντ, ο Τούτου ανακοίνωσε την ανακάλυψη «εγγράφων που αναφέρονται στο σαμποτάζ του αεροσκάφους» του γενικού γραμματέα. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορέσαμε να ερευνήσουμε την ακρίβεια των εγγράφων και των κατηγοριών που περιλαμβάνουν ότι νοτιοαφρικανικές ή άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη στη συντριβή του αεροσκάφους».


Ενα από τα έγγραφα περιέχει λεπτομέρειες διαταγών για την τοποθέτηση εκρηκτικών υλών στον χώρο των τροχών του αεροσκάφους, προκειμένου να εκραγούν μετά την απογείωσή του. Ο σουηδικής καταγωγής Χάμαρσκελντ και άλλα 15 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν, ενώ αυτό κατέπεσε στην τότε Βόρειο Ροδεσία (σημερινή Ζάμπια). Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πήγαινε εκεί για να συναντήσει τον Μοΐζ Τσόμπε, ηγέτη των ανταρτών του Κονγκό, προκειμένου να συζητήσουν την κατάπαυση του πυρός στον εμφύλιο πόλεμο του Κονγκό.


Τα Ηνωμένα Εθνη είχαν αποστείλει το 1960 ειρηνευτική δύναμη στο Κονγκό, το οποίο μόλις είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία του από το Βέλγιο. Η νέα κυβέρνηση του Κονγκό είχε ζητήσει τη βοήθεια του ΟΗΕ λόγω της ανταρσίας που είχε ξεσπάσει στον στρατό και της απόφασης του Τσόμπε να αποσπάσει την επαρχία της Κατάγκα.


Ο διεθνής Τύπος εκείνης της εποχής είχε γράψει ότι δυτικοί πράκτορες είχαν ανάμειξη στον θάνατο του Χάμαρσκελντ, με στόχο να αποτρέψουν την υποστήριξη του ΟΗΕ προς τον Τσόμπε επειδή η επαρχία Κατάγκα ήταν πλούσια σε διαμάντια.


Ο αρχιεπίσκοπος Τούτου δήλωσε ότι όλα τα έγγραφα που βρέθηκαν και ερευνήθηκαν από την επιτροπή του θα παραδοθούν στον υπουργό Δικαιοσύνης Ντούλαχ Ομαρ και ότι ο ίδιος θα υποβάλει την έκθεση της επιτροπής στον πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα. Πρόσθεσε δε πως ελπίζει ότι η ανακοίνωση της ύπαρξης των εγγράφων για τον μακαρίτη γενικό γραμματέα του ΟΗΕ «θα αποτελέσει υπόδειγμα για περισσότερη διαφάνεια στη διακυβέρνηση». Απώτερος στόχος της επιτροπής, της οποίας η θητεία έληξε στις 31 Ιουλίου, ήταν να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν ενώ κυβερνούσε το καθεστώς των λευκών χωρίς τη συμμετοχή των μαύρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk