Οι αυτοαποκαλούμενοι επενδυτές του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τόσο διαφορετικοί όσο οι ομάδες των οποίων είναι ιδιοκτήτες-μεγαλομέτοχοι ή τις διοικούν ή τις αντιπροσωπεύουν. Μεταξύ των δεκαπέντε επιχειρηματιών που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά των δεκαέξι ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας (σ.σ.: ο Αρης έχει διοικούσα επιτροπή, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ εκκρεμεί στα δικαστήρια μεταξύ των κκ. Δ. Κοντομηνά και Ι. Ζαχουδάνη) βρίσκει κανείς ό,τι φανταστεί: τραγουδιστές, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, ποτοποιούς, εύπορους κληρονόμους, εισαγωγείς, ακόμη και… αχυρανθρώπους. Υπάρχουν ασφαλώς και κάποιοι εγνωσμένης οικονομικής επιφάνειας επιχειρηματίες, αλλά αυτοί μειοψηφούν… Ενα πράγμα είναι πάντως σίγουρο: ο κόσμος των παραγόντων της Α’ Εθνικής είναι πραγματικά κάθε άλλο παρά αγγελικά πλασμένος.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Πρόεδρος και βασικός μέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ο επιχειρηματίας κ. Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος ξεκίνησε τις επαγγελματικές δραστηριότητές του στην Ελλάδα το 1963 και έκανε την επιχειρηματική υπέρβασή του δεκατέσσερα χρόνια αργότερα ιδρύοντας την Intracom – εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών και συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, καθώς ο κύκλος εργασιών της επεκτάθηκε με τον καιρό αρχικά στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σήμερα ο κ. Κόκκαλης, εκτός από αφεντικό της Intracom, είναι και κύριος μέτοχος της Ιntrαlot, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα και η μετοχή της θεωρείται «ισχυρό χαρτί», ακόμη και στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου του Ολυμπιακού επεκτείνονται και σε πολλούς άλλους τομείς πέρα από τον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας των ραδιοτηλεοπτικών (η σύζυγός του κυρία Ελένη Κόκκαλη είναι μέτοχος του ραδιοφωνικού σταθμού Flash 9,61, ενώ στον κ. Κόκκαλη ανήκει και το TV Magic), ο τομέας των κατασκευών και real estate κτλ. Βρίσκεται στο τιμόνι του Ολυμπιακού από το 1993 και το 1999 το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Forbes» τον είχε συμπεριλάβει μεταξύ των 400 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ


Η μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός φανερώνει ότι η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική εταιρεία ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στον όμιλο Βαρδινογιάννη, που είναι κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Motor Oil. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την πρώτη ημέρα καθιέρωσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το 1979. Εκτός από τον «πάτερ φαμίλιας» της οικογένειας, τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, μετοχές της πράσινης ΠΑΕ έχουν οι κκ. Γιάννης και Παύλος Βαρδινογιάννης και ο πρώην πρόεδρος της ομάδας κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης, ενώ στη σύζυγο του τελευταίου, την κυρία Αγάπη Βαρδινογιάννη, ανήκει η «Τριφύλλι ΑΕ», η εταιρεία που διαχειρίζεται το merchandising της ΠΑΕ. Πέρα από τα πετρέλαια και τα διυλιστήρια, η οικογένεια Βαρδινογιάννη δραστηριοποιείται και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η ναυτιλία, οι εκδοτικές επιχειρήσεις, τα τηλεοπτικά κανάλια κτλ. Τον τελευταίο καιρό ο κ. Παύλος Βαρδινογιάννης προσπαθεί να αγοράσει και το πλειοψηφικό πακέτο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία εδώ και καιρό τελεί υπό πώληση. Πρόεδρος του Παναθηναϊκού πάντως είναι ο οικονομολόγος κ. Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος μόλις προχθές εξέτισε την ποινή έκπτωσης από το εταιρικό αξίωμά του που του είχε επιβληθεί έπειτα από το επεισοδιακό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον περασμένο Μάρτιο και στο διάστημα της τιμωρίας του είχε αντικατασταθεί από τον κ. Στυλιανό Σπανουδάκη, πρώην καπετάνιο και νυν μέλος του ομίλου.


ΗΡΑΚΛΗΣ


Γεννημένος στην Αθήνα το 1958, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο, κάνοντας μεταπτυχιακά στα Οικονομικά. Σήμερα, εκτός από βασικός μέτοχος της ΠΑΕ Ηρακλής (την οποία αγόρασε το 1999), είναι πρόεδρος της εταιρείας εμπορίας μεταλλευμάτων Μυτιληναίος Ομιλος Επιχειρήσεων ΑΕ, που εμφανίζει μεγάλο κύκλο εργασιών στα Βαλκάνια και ίσως γι’ αυτό ο μεγαλομέτοχος του Γηραιού κατέχει τη θέση του προέδρου της Ελληνογιουγκοσλαβικής Επιχειρηματικής Ενωσης. Ο κ. Μυτιληναίος είναι ακόμη μεγαλομέτοχος της εταιρείας ΕΛΒΟ (της οποίας κύριος μέτοχος είναι το Δημόσιο), ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ΜΕΤΚΑ και μέλος του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας, της οποίας επίσης έχει μετοχές. Ο πρόεδρος του Ηρακλή θεωρείται ένας από τους πλέον «διαφανείς» έλληνες επιχειρηματίες, καθώς όλες οι επιχειρήσεις του είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.


ΠΑΟΚ


Ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εμφανίζεται ο – παντός καιρού – θεσσαλονικιός παράγοντας κ. Πέτρος Καλαφάτης, αντιπρόσωπος αυτοκινήτων, αλλά πραγματικό αφεντικό είναι ο κ. Γιώργος Μπατατούδης. Οι φίλοι του δεύτερου λένε ότι επιχειρηματικά όλα του πήγαιναν καλά ως τον Δεκέμβριο του 1996, δηλαδή ως τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Σήμερα αντιμετωπίζει και στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του τα ίδια προβλήματα – ίσως και μεγαλύτερα – που έχει και ως (άτυπος) διοικητικός ηγέτης της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Εργολάβος, κάτοχος (κάποτε) μιας μεγάλης ακίνητης περιουσίας που περιελάμβανε οικόπεδα-φιλέτα, όπως αυτά που είχε στην Ελούντα, ο κ. Μπατατούδης λέγεται ότι πλήρωσε όσο λίγοι την πτώση του Χρηματιστηρίου, πράγμα που συρρίκνωσε τις δραστηριότητές του, τον οδήγησε στην πώληση του ξενοδοχείου «Ακροπόλ» και τον έκανε τακτικότατο πελάτη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που κατά καιρούς τού έχει επιβάλει μικρά πρόστιμα για χρηματιστηριακές παραβάσεις και επιχειρηματικές επιπολαιότητες. Σήμερα παραμένει μεγαλομέτοχος της κατασκευαστικής εταιρείας Εργάς, η οποία λέγεται ότι κλυδωνίστηκε σημαντικά, από τη στιγμή που δεν περιελήφθη στην κοινοπραξία των εταιρειών στις οποίες ανατέθηκε η κατασκευή της Αττικής οδού. Επιπλέον ο κ. Μπατατούδης είναι μέτοχος και της σχεδόν ανενεργής Intersat, της εταιρείας που παραχώρησε στον προσφάτως χρεοκοπημένο Alpha Digital τη δική της άδεια για τη δημιουργία ψηφιακής τηλεοπτικής πλατφόρμας.


ΑΡΗΣ


Εδώ και καιρό ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς ψάχνει αγοραστή για τον Αρη Θεσσαλονίκης, τον οποίο από ό,τι φαίνεται αγάπησε λιγότερο από τις επιχειρήσεις του. Σήμερα, τη στιγμή που ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης διοικείται από μια «επιτροπή σωτηρίας», ο κ. Κοντομηνάς δεν θέλει να ακούει κουβέντα για το ποδόσφαιρο και τον κόσμο του, καθώς αυτό αντιπροσωπεύει τον μοναδικό ίσως επιχειρηματικό τομέα στον οποίο δεν κατόρθωσε να βάλει την υπογραφή του. Επιχειρηματικά πάντως εξακολουθεί να μετατρέπει σε χρυσό ό,τι πιάνει – πλην του χρεοκοπημένου Alpha Digital τον οποίο χρηματοδότησε, αλλά δεν διοίκησε. Μετά την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας Interamerican (της οποίας υπήρξε ιδρυτής) στην πολυεθνική Eureco, o κ. Κοντομηνάς παραμένει κύριος μέτοχος της Nova Bank, στην οποία έχει συνεταίρο την πορτογαλική τράπεζα BCP, συνεχίζει να έχει μετοχές του τηλεοπτικού καναλιού Alpha και να διατηρεί επιχειρήσεις στον χώρο της υγείας, καθώς είναι κάτοχος δύο κλινικών. Θεωρείται ένας από τους πιο δραστήριους έλληνες επιχειρηματίες τα τελευταία 30 χρόνια και είναι ένας από αυτούς που έφυγαν από τον χώρο του ποδοσφαίρου σε χρόνο ρεκόρ! Οπως και ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Αλκέτας Παναγούλιας, ο οποίος ήταν πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής αλλά παραιτήθηκε πριν από δέκα ημέρες. Ο κ. Κοντομηνάς είχε πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ Αρης στον εξ Αμερικής ορμώμενο – και εκ Λιτοχώρου Πιερίας καταγόμενο – κ. Γιάννη Ζαχουδάνη. Ο δεύτερος ήλθε, είδε και απήλθε και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα δικαστήρια με τον κ. Κοντομηνά που ακόμη και αν κερδίσει την υπόθεση – όπως θεωρείται σχεδόν βέβαιο – και του επιστραφούν οι μετοχές θα τις μεταβιβάσει.


ΑΕΚ


Υστερά από απίστευτες περιπέτειες, το καλοκαίρι του 2001 η ΠΑΕ ΑΕΚ πέρασε από τα χέρια της αγγλικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας Enic και της NetMed Hellas στον κ. Χρυσόστομο (Μάκη) Ψωμιάδη και στην εταιρεία Ippoventure, η οποία συμφώνησε – με εγγυητές τότε τους αδελφούς Αντωνόπουλου, επιχειρηματίες από τη Γερμανία και ιδιοκτήτες μεταφορικής εταιρείας – να αποκτήσει την Ενωση αναλαμβάνοντας τα χρέη της και πληρώνοντας στην Enic 10 εκατ. δολάρια σε δόσεις, οι οποίες πλην μιας ή δύο δεν έχουν εξοφληθεί. Πρόσφατα όμως, ο κ. Μ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη (για πλαστογραφία, συκοφαντία και σκευωρία) και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ στη συνέχεια αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 200.000 ευρώ ώσπου να εκδικαστεί η υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο. Μετά την αποφυλάκισή του επανέκαμψε στην ΑΕΚ και ασκεί το μάνατζμεντ της εταιρείας όπως και πριν με τη βοήθεια συγγενών και φίλων και πρόεδρο του ΔΣ τον εξάδελφό του κ. Χαρίλαο Ψωμιάδη. Η οικογένεια Μ. Ψωμιάδη διατηρεί ένα εστιατόριο στην Πλάκα, ενώ η Ippo-venture έχει στην κατοχή της ένα ιπποφορβείο που εφέτος το καλοκαίρι πούλησε περίπου 60 άλογα. Στο παρελθόν ο αποκαλούμενος και «Big Mac» ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, «εφημεριδάς» όπως λέει ο ίδιος, δηλαδή εκδότης της εφημερίδας «Το όνομα», έμπορος χρυσού και πρόεδρος της μπασκετικής ΑΕΚ. Από όλες αυτές τις δραστηριότητες – και πολλές ακόμη που θρυλούνται και δεν περιγράφονται – απέκτησε λίγους πιστούς φίλους και πολλά προβλήματα.


ΞΑΝΘΗ


Η θρακιώτικη ΠΑΕ ανήκει από το 1991 στον επιχειρηματία κ. Χρήστο Πανόπουλο, ιδιοκτήτη της ΒΙΑΜΑΡ ΑΕ, εταιρείας που ιδρύθηκε το 1978 και από το 1979 είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος και εισαγωγέας των αυτοκινήτων της εταιρείας Skoda στην Ελλάδα. Τα κεντρικά γραφεία της ΒΙΑΜΑΡ βρίσκονται στην Αθήνα και αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο κ. Πανόπουλος προτιμάει χρόνια τώρα να μην κρατάει τον ρόλο του προέδρου της ομάδας, αλλά αυτόν του ιδιοκτήτη ο οποίος διοικεί μέσω τρίτων προσέχοντας τα οικονομικά της όσο και τις επιχειρήσεις του. Πρόεδρος της ομάδας είναι ο κ. Γιώργος Γκιριτζίκης που εργάζεται ως διευθυντής του τοπικού σταθμού συγκέντρωσης και επεξεργασίας γάλακτος της εταιρείας ΔΕΛΤΑ ΑΕ και θεωρείται ποδοσφαιρικός παράγοντας της απόλυτης εμπιστοσύνης του κ. Πανόπουλου. Αυτό το μοντέλο διοίκησης πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί άψογα, καθώς η Ξάνθη διαθέτει πλέον δικές της εγκαταστάσεις προπόνησης, ενώ τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε μερικές από τις πιο «έξυπνες» αγορές ποδοσφαιριστών χάρη σε ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο συνεργατών.


ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ


Ο Νέος Πανιώνιος, όπως είναι το επίσημο όνομα της ΠΑΕ μετά τη ρύθμιση των χρεών της, ανήκει στον λαϊκό τραγουδιστή κ. Λευτέρη Πανταζή, ο οποίος απέκτησε τις μετοχές του με ένα ποσό που δεν ξεπερνάει τις 400.000 ευρώ. Ο κ. Πανταζής συνεχίζει την παράδοση του άγγλου καλλιτέχνη κ. Ελτον Τζον – ο οποίος είχε κάποτε στην κατοχή του τη Γουότφορντ – αν και δεν έχει πουλήσει ούτε το 1/10 των δίσκων του Βρετανού. Προφανώς ελπίζει ότι θα καταφέρει να διοικήσει την ομάδα της Νέας Σμύρνης χάρη στο υψηλό «νυχτοκάματό» του. Συμπαραστάτης στην προσπάθεια ο «ισχυρός άνδρας» της νέας – όπως και της παλιάς – ΠΑΕ, ο κ. Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος αφού δούλεψε για ένα διάστημα στις ΗΠΑ ως εστιάτορας, γύρισε στην Ελλάδα και έγινε μάνατζερ-διαχειριστής νυχτερινών κέντρων, ενώ διοργανώνει και περιοδείες ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό. Εφέτος πάντως, για την ώρα, δεν έχει ασχοληθεί με κανένα νυχτερινό μαγαζί, γιατί όπως λέει «ο Πανιώνιος δεν μου αφήνει χρόνο για τίποτα».


ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ


Η ΠΑΕ Ακράτητος ανήκει (ιδιοκτησιακά) στον Δήμο Ανω Λιοσίων και λειτουργεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου κ. Νίκου Παπαδήμα, ως μια μεγάλη αυτοχρηματοδοτούμενη δημοτική επιχείρηση. Επειδή πάντως τα έξοδα της ομάδας πολλαπλασιάστηκαν από τη στιγμή που αυτή ανέβηκε στην Α’ Εθνική, και επειδή, πλην των χρηματοδοτήσεων του δήμου και των τηλεοπτικών, άλλα ορατά έσοδα δεν φαίνεται να υπάρχουν, ο δήμος αναζητεί στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει την οικονομική διαχείριση ώστε να συνεχίσουν να διατηρούνται ευλαβικά οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Συμφωνίες υπάρχουν και θα ανακοινωθούν για προφανείς λόγους έπειτα από τις δημοτικές εκλογές. Για την ώρα πρόεδρος της ομάδας είναι ο συνταξιούχος υπάλληλος του ΟΤΕ κ. Χρήστος Καμπόλης.


ΑΙΓΑΛΕΩ


Οι τύχες της ομάδας του «Σίτι» συνδέονται από το 1981 με τους αδελφούς κκ. Θωμά και Βίκτωρα Μητρόπουλο, οι οποίοι είναι και ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Αιγάλεω. Οι επιχειρηματικές κινήσεις τους έχουν παρουσιάσει περισσότερα σκαμπανεβάσματα από όσα η πορεία της ομάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική. Σήμερα ο κ. Θ. Μητρόπουλος, πέρα από το Αιγάλεω, εμφανίζεται και ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Eurogroup ΕΠΕ, που κάνει εισαγωγές μηχανημάτων παρασκευής καφέ, τα οποία μπορεί κανείς να δει στους διαδρόμους της ΕΠΟ. Συγχρόνως ο κ. Θ. Μητρόπουλος είναι και συνέταιρος με τον παλιό φίλο του και πρώην διαιτητή κ. Γιάννη Σπάθα σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει βίδες και βρίσκεται στον Νομό Κορινθίας. Ο κ. Β. Μητρόπουλος από την πλευρά του είναι εκδότης εβδομαδιαίας αθλητικοπολιτικής εφημερίδας, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στη λεωφόρο Αθηνών. Οι Αφοί Μητρόπουλοι φέρονται ότι είναι δεινοί παίκτες του Χρηματιστηρίου, αφού δικαιολογούν σημαντικό μέρος της περιουσίας τους ως απόρροια σωστών τοποθετήσεων σε μετοχές τα προηγούμενα χρόνια. Πρόεδρος της ΠΑΕ Αιγάλεω είναι ο μηχανικός κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω, που έχει εξαγγείλει ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα παραιτηθεί.


ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ


Ο αρχαιότερος πρόεδρος της Α’ Εθνικής κατηγορίας, ο κ. Αριστείδης (Αρης) Λουκόπουλος δεν είναι σίγουρα ένας από τους μεγιστάνες της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. Πέρα από την ομάδα της Πάτρας ο κ. Λουκόπουλος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας ΒΙΟΛΑΜ ΑΕ, η οποία κατασκευάζει και πουλάει φωτιστικά. Η εταιρεία διατηρεί ένα εργοστάσιο στον Αλιμο και δύο καταστήματα στην Πάτρα και στο Παλαιό Φάληρο, αλλά ο κύκλος εργασιών της είναι πολύ μικρότερος από το τηλεοπτικό συμβόλαιο ύψους ενός δισεκατομμυρίου δραχμών που είχε συνάψει πέρυσι η ΠΑΕ Παναχαϊκή με τον Alpha Digital. «Χωρίς τα χρήματα της τηλεόρασης θα κλείσουμε σε δύο εβδομάδες» είπε πρόσφατα ο κ. Λουκόπουλος και ανακοίνωσε ότι παραχωρεί τις μετοχές σε κάθε ενδιαφερόμενο αντί 3 εκατ. ευρώ.


ΙΩΝΙΚΟΣ


Ο κ. Νίκος Κανελάκης, πρόεδρος της ΠΑΕ Ιωνικός και από τις πιο ιδιόρρυθμες φυσιογνωμίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι γνωστός και ως «ποτοποιός» εξαιτίας της ενασχόλησής του με εμφιαλώσεις και εισαγωγές οινοπνευματωδών ποτών από το εξωτερικό. Αυτός ήταν και ο αρχικός επιχειρηματικός σκοπός της ίδρυσης της εταιρείας Nectar ΑΕ που παραμένει και σήμερα δική του αλλά εν τω μεταξύ έχει εξελιχθεί σε έναν μικρό οικονομικό κολοσσό με πλήθος δραστηριότητες. Η Nectar ΑΕ είναι μέτοχος στα καζίνα της Ξάνθης και της Πάτρας, κάνει εισαγωγές ρούχων και τροφίμων, έχει δημιουργήσει αλυσίδα εστιατορίων και συνεχώς εξαπλώνεται. Σύμφωνα με φήμες, τον τελευταίο καιρό ο κ. Κανελάκης ψάχνει τρόπο να μπει και στον κόσμο της νύχτας ανοίγοντας κέντρα διασκέδασης ή εξασφαλίζοντας τη διαχείριση κάποιων που ήδη υπάρχουν.


ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα κ. Μάνθος Κολέμπας, ως το απόγευμα της προπερασμένης Τετάρτης, οπότε και του ανακοινώθηκε από την ΕΠΑΕ η (εφέσιμη) απόφαση αφαίρεσης 12 βαθμών από το Πρωτάθλημα εξαιτίας διαπιστωμένων χρεών προς τρίτους, είχε πάρει από την ποδοσφαιρική ομάδα που διοικεί τα τελευταία πέντε χρόνια πολύ μεγαλύτερες χαρές από όσες του έδωσαν οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του το ίδιο διάστημα. Ο έμπορος ειδών υγιεινής πρόεδρος του ΠΑΣ, ευυπόληπτος επιχειρηματίας και κάτοχος μιας σημαντικής ακίνητης περιουσίας, ύστερα από κάποιες καλές εμπορικές συμφωνίες για εισαγωγές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έμπλεξε άσχημα εξαιτίας της κατρακύλας του Χρηματιστηρίου αλλά και της κατάρρευσης της αγοράς της Αλβανίας με την οποία λέγεται ότι συνεργαζόταν. Εδώ και τρία χρόνια οι περισσότερες από τις επιταγές με τις οποίες πληρώνει συνεργάτες και ποδοσφαιριστές βρίσκουν αντίκρισμα μόνο όταν καλύπτονται από το τηλεοπτικό συμβόλαιο που η ομάδα είχε πρώτα με τη NetMed και στη συνέχεια με τον Alpha Digital. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ανέλαβε την ομάδα καταχρεωμένη.


ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ


Ο κ. Γιάννης Καρράς, γόνος ναυτικής οικογένειας, κληρονόμησε την ομάδα από τον πατέρα του τον εφοπλιστή Δημήτρη Καρρά (γνωστότερο στον Κορυδαλλό και ως «καπετάν Μήτσο») από το 1986 και από τότε την διοικεί μαζί με τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του, οι οποίες πάντως στο πέρασμα των χρόνων δεν ήταν και λίγες. Ο κ. Καρράς (που για ένα διάστημα υπήρξε και… πολυϊδιοκτήτης καθώς πέρα από την ΠΑΕ Προοδευτική είχε και μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΚ μαζί με τον τότε φίλο του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη) έχει υπάρξει εφοπλιστής, είναι σήμερα ιδιοκτήτης μιας τεχνικής εταιρείας ναυπήγησης μικρών σκαφών, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με την εταιρεία διακίνησης πετρελαιοειδών ΠΕΤΡΟΦΟΣ ΑΕ, την οποία διαφημίζει και η Προοδευτική στη φανέλα της.


ΚΑΛΛΙΘΕΑ


Πρόεδρος και βασικός μέτοχος της ΠΑΕ Καλλιθέα είναι ο κ. Νίκος Σαλευρής, ιδιοκτήτης φροντιστηρίων ξένων γλωσσών με περισσότερους από 2.000 σπουδαστές ετησίως. Δεν πρόκειται φυσικά για μεγιστάνα, αλλά τουλάχιστον είναι επιχειρηματίας που σέβεται την υπογραφή του και δεν χρωστάει σε κανέναν τα δεδουλευμένα. Μοναδικό πρόβλημά του είναι πάντως οι αποζημιώσεις, τις οποίες αποφεύγει όπως οι καραβοκύρηδες τους σκοπέλους. Ειδικά οι συνεργασίες του με προπονητές καταλήγουν συνήθως σε επεισοδιακά δικαστικά δράματα.


ΟΦΗ


Ως ιδιοκτήτες της ΠΑΕ ΟΦΗ φέρονται σήμερα ο κ. Γιώργος Σαρρής και ο αντιπρόσωπος της Multichoice Ελλάς στην Κρήτη κ. Παντελής Μυριοκεφαλιτάκης. Ως πρόεδρος εμφανίζεται ο φαρμακοποιός κ. Νίκος Δουλουφάκης. Στην πραγματικότητα όμως όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από όλους αυτούς υπάρχει ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που σήμερα κατέχει το 89,3% των μετοχών της ΠΑΕ ΟΦΗ καλύπτοντας μάλιστα με 700 εκατ. δρχ. το καλοκαίρι του 1999 την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Σαρρής εμφανίζεται ως μέτοχος της ομάδας της Κρήτης τον Μάιο του 1981 με τις ευλογίες της οικογενείας – κυρίως του Θόδωρου Βαρδινογιάννη που πάντοτε έδειχνε στον ΟΦΗ μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι στον Παναθηναϊκό – και από τότε το πράγμα λειτουργεί ως «κοινό μυστικό».