* Κατά πόσον οι λεονταρισμοί του πρώην εγκλείστου των φυλακών Κορυδαλλού (πρέπει να) ανησυχούν τη νυν διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Ο Θρύλος και ο… μύθος των μετοχών του Κοσκωτά

* Κατά πόσον οι λεονταρισμοί του πρώην εγκλείστου των φυλακών Κορυδαλλού (πρέπει να) ανησυχούν τη νυν διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ο Θρύλος και ο… μύθος των μετοχών του Κοσκωτά Τα 15.000 «κομμάτια» του μεγαλοαπατεώνα και η… σκυταλοδρομία που εξελίχθηκε μεταξύ Σαλιαρέλη, Τράπεζας Κρήτης και Πρωτοδικείου ΑΝΤ. ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ Υπάρχουν μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην κατοχή του Γιώργου Κοσκωτά; Μπορεί

Υπάρχουν μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην κατοχή του Γιώργου Κοσκωτά; Μπορεί ο μέχρι πρότινος έγκλειστος των φυλακών Κορυδαλλού να δημιουργήσει προβλήματα στον Ολυμπιακό και στην τωρινή διοίκησή του ή απλώς λεονταρίζει βάζοντας τους ανθρώπους του να διαδίδουν ότι ετοιμάζεται για δικαστικούς αγώνες; Στην περίπτωση του Κοσκωτά η αλήθεια σταματάει εκεί όπου αρχίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων. Οπως προκύπτει από όσα ακολουθούν, στην πραγματικότητα το δήθεν πρόβλημα που ο «μέτοχος Κοσκωτάς» μπορεί να δημιουργήσει στον Θρύλο δεν είναι παρά ένα όμορφο παραμύθι για τηλεοπτικά παράθυρα…Η ιστορία των μετοχών του Γιώργου Κοσκωτά ξεκινάει όταν αυτός αγόρασε τον Ολυμπιακό από τον Σταύρο Νταϊφά τον Νοέμβριο του 1987. Τότε η αγορά της ομάδας του Πειραιά είχε χαρακτηρισθεί από αθλητικές εφημερίδες της εποχής ως ο «γάμος του αιώνα». Ο γάμος τελικά κράτησε λίγο και ο χωρισμός του Ολυμπιακού με τον μεγαλοαπατεώνα τραπεζίτη έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σίριαλ του καιρού μας. Σήμερα οι μετοχές του Κοσκωτά βρίσκονται κλειδωμένες σε θυρίδα της Τράπεζας Κρήτης, η οποία αν και τις έχει δεσμεύσει αδρανοποιώντας τες εδώ και 11 χρόνια, ποτέ δεν τις έβγαλε σε πλειστηριασμό, όπως θα μπορούσε να έχει κάνει.


* Οι κάτοχοι του πακέτου


Οι μετοχές αυτές είναι ονομαστικές και δεν ανήκουν όλες στον πρώην τραπεζίτη. Ενα μέρος από αυτές, το μεγαλύτερο, είναι δικό του, ένα μέρος ανήκει τυπικά στον αδερφό του Σταύρο και υπάρχει και ένα μικρότερο μέρος το οποίο ο Κοσκωτάς το 1987, όταν απέκτησε τον Ολυμπιακό, μεταβίβασε εικονικά σε τρίτους κρατώντας το πάντοτε στην κατοχή του. Τότε ο νόμος περί επαγγελματικού ποδοσφαίρου απαγόρευε σε ένα φυσικό πρόσωπο να κατέχει το 51% των μετοχών μιας ΠΑΕ και ο Κοσκωτάς που είχε αγοράσει το 68% των μετοχών του Ολυμπιακού χρειάστηκε να σπάσει στα τρία αυτό το μετοχικό πακέτο για να μην έχει πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη.


Οι μετοχές αυτές υπολογίζεται ότι είναι περίπου 15.000 κομμάτια και η συνολική αξία τους άγγιζε τότε τα 180.000.000 δρχ. Ακόμη και αν ο πρώην έγκλειστος των φυλακών του Κορυδαλλού τις διεκδικήσει και τις πάρει από την Τράπεζα Κρήτης, δεν θα είναι σήμερα παρά ο κάτοχος του 0,3% των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, καθώς από το 1987 ως σήμερα στην πειραϊκή ΠΑΕ έγιναν 11 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο του Ολυμπιακού ξεπερνάει τα 4 δισ. δρχ. και το σύνολο των μετοχών της ΠΑΕ τα 3 εκατ. κομμάτια.


Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς παρακολουθώντας την περιπετειώδη εταιρική ιστορία του Ολυμπιακού είναι ότι οι μετοχές του Κοσκωτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τη διοίκηση της ΠΑΕ μετά την επεισοδιακή φυγή του μεγαλοαπατεώνα τραπεζίτη στο εξωτερικό τον Νοέμβριο του 1988. Εκείνο τον Νοέμβριο, ο άνθρωπος ο οποίος τον φυγάδεψε, δηλαδή ο Αργύρης Σαλιαρέλης, παρουσίασε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο φαινόταν ότι ο Κοσκωτάς του μεταβίβαζε το 68% των μετοχών του Ολυμπιακού και του δώριζε ουσιαστικά την Ερυθρόλευκη ΠΑΕ. Το συμφωνητικό αυτό δεν το αναγνώρισε ούτε ο ίδιος ο Κοσκωτάς ο οποίος αρνήθηκε με δηλώσεις του από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 1988 ότι είχε κάνει κάτι τέτοιο διότι, όπως έλεγε, τον Ολυμπιακό δεν θα τον αφήσει ποτέ. Μάλιστα για να αποδείξει ότι ακόμη η ομάδα είναι δική του κατέβαλε τότε στη γερμανική ομάδα Αϊντραχτ Φραγκφούρτης την τελευταία προσυμφωνημένη δόση της μεταγραφής του Ούγγρου Λάγιος Ντέταρι, δηλαδή ένα ποσό περίπου 300 εκατ. δρχ.


* Το περιπετειώδες διάστημα


Την υποτιθέμενη πώληση του Ολυμπιακού από τον Κοσκωτά στον Σαλιαρέλη προσέβαλε δικαστικά η διοίκηση της Τράπεζας Κρήτης, η οποία φυσικά και δικαιώθηκε, καθώς από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών στην τράπεζα διαπιστώθηκε ότι ο Κοσκωτάς υπεξαίρεσε από τα ταμεία της ένα ποσό που ξεπερνάει τα 540 εκατ. δρχ. Με απόφαση του δικαστηρίου η τράπεζα κατέσχεσε τις ονομαστικές μετοχές της οικογενείας Κοσκωτά και των ημετέρων φίλων της και τις αδρανοποίησε, δεν έγινε δηλαδή η ίδια μέτοχος του Ολυμπιακού, αλλά φρόντισε οι μετοχές αυτές να μην μπορούν να «ψηφίσουν» στις γενικές συνελεύσεις.


«Το μόνο που ενδιέφερε την τράπεζα εκείνο τον καιρό ήταν να εξασφαλίσει τους τρόπους με τους οποίους θα έπαιρνε πίσω τα χρήματα που ο Κοσκωτάς υπεξαίρεσε. Ποτέ οι διοικητές της δεν κατάλαβαν το κοινωνικό πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την απουσία διοίκησης σε μια τόσο μεγάλη ομάδα» υποστηρίζει ο Γιώργος Μπανασάκης, μέλος των διοικήσεων Σαλιαρέλη το συγκεκριμένο περιπετειώδες χρονικό διάστημα και πρόεδρος του Ολυμπιακού τον καιρό που το Πρωτοδικείο διόρισε τη διοίκηση Σταύρου Νταϊφά – Σωκράτη Κόκκαλη τον Απρίλιο του 1992.


«Ο Σαλιαρέλης για να διοικήσει τον Ολυμπιακό προσέφυγε στο Πρωτοδικείο και με απόφασή του διορίστηκε πρόεδρος το 1989. Στην πρώτη γενική συνέλευση μετά τον διορισμό του, ο Σαλιαρέλης με την υποστήριξη του κ. Λάκη Μιχαλά που είχε στα χέρια του ένα 10% και τις μετοχές του ερασιτέχνη αποφάσισε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ από τα 210 εκατ. δρχ. στα 420!» θυμάται ο Μπανασάκης. Αυτή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έκανε τον Σαλιαρέλη κάτοχο του 70% του Ολυμπιακού την προσέβαλε με αγωγή ο εφοπλιστής Νίκος Ευθυμίου, αντιπρόεδρος παλαιότερων διοικήσεων Νταϊφά και πρόεδρος του Ολυμπιακού για λίγους μήνες.


«Ο λόγος που ο κ. Ευθυμίου προέβη σε μια τέτοια πράξη ήταν απλούστατος: ο Σαλιαρέλης υποστήριζε ότι έβαζε χρήματα, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να τοποθετεί σε έναν λογαριασμό τις εισπράξεις των αγώνων και να τις εμφανίζει ως ποσά που τάχα έρχονται από το εξωτερικό» λέει ο Κτήσων Κουκουλάς, αντιπρόεδρος σήμερα της Ερυθρόλευκης ΠΑΕ. Ο Κουκουλάς ήταν μαζί με τον Κόκκαλη και τον Νταϊφά, που ανέλαβε πρόεδρος τον Απρίλιο του 1992, ο ένας από τους 9 «σωτήρες» ­ όπως είχε γράψει χαρακτηριστικά αθλητική εφημερίδα της εποχής ­ που το Πρωτοδικείο διόρισε μετά την εκδίκαση της αγωγής του Ευθυμίου κατά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του Ολυμπιακού.


Ο Μπανασάκης, ο οποίος τη συγκεκριμένη περίοδο είχε γίνει πρόεδρος του Ολυμπιακού διαδεχόμενος τον Σαλιαρέλη που είχε μπλέξει και αυτός με τη Δικαιοσύνη, θυμάται ότι ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης) είχε στείλει συνεργείο της Εφορίας στην ΠΑΕ για να ξετινάξουν τα βιβλία. «Διαπιστώθηκαν πράγματα που εγώ δεν γνώριζα. Για παράδειγμα οι τρεις σοβιετικοί ποδοσφαιριστές που είχαν αποκτηθεί το καλοκαίρι του 1990 φαινόταν στα βιβλία της ΠΑΕ ότι είχαν κοστίσει 21 εκατ. δολάρια: ο Προτάσοφ 11, ο Λιτόφτσενκο 7 και ο Σάβιτσεφ 3. Δεν ξέρω αν είχαν υπερτιμολογηθεί. Το κράτος πάντως και η Τράπεζα Κρήτης ζητούσαν από τον Ολυμπιακό 3 δισ. δρχ. (σ.σ.: για φόρους και χρέη), δηλαδή έξι φορές περισσότερα χρήματα από όσα ήταν το συνολικό μετοχικό κεφαλαίο της ΠΑΕ» λέει ο Μπανασάκης ο οποίος βρέθηκε μπλεγμένος και ο ίδιος σε μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη.


* Οι ελβετοί τραπεζίτες


«Εγώ τον Απρίλιο του ’92 δεν αρνήθηκα ποτέ μου να παραδώσω τον Ολυμπιακό στην εννεαμελή επιτροπή του Πρωτοδικείου ­ το ξέρω πολύ καλά ότι δεν είμαι ο Νιάρχος. Απλά έβαζα εκείνο τον καιρό κάποια χρήματα που κανένας δεν πλήρωνε, τα οποία και πίστευα ότι θα έπαιρνα πίσω» λέει με παράπονο. Ο Μπανασάκης αγόρασε το μετοχικό μερίδιο του Σαλιαρέλη τον Ιανουάριο του 1992, όχι από τον ίδιο αλλά από ελβετούς τραπεζίτες(!) από τους οποίους ο Σαλιαρέλης είχε πάρει δάνειο βάζοντας υποθήκη τις μετοχές του Ολυμπιακού και τον περίφημο πύργο του στην Αίγινα!


* Το καθεστώς ομηρίας


«Το χάος που επικρατούσε τότε στον Ολυμπιακό ήταν απερίγραπτο» τονίζει ο Κουκουλάς. «Από τα στοιχεία των ορκωτών λογιστών που ο κ. Κόκκαλης χρησιμοποίησε για να καταλάβει ποιες πραγματικά ήταν οι οφειλές της ΠΑΕ προς τρίτους προέκυπτε ότι οι διοικήσεις Σαλιαρέλη όχι μόνο δεν έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου αλλά χρωστούσαν και σε όλους. Ακόμη και τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών ήταν ένα πραγματικό μυστήριο αφού ούτε οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές δεν γνώριζαν τι έπαιρναν και πόσα τους χρωστούσαν και για να καταλάβετε το είδος του προβλήματος δεν υπήρχε ούτε καν μετοχολόγιο, δεν ξέραμε δηλαδή ποιοι είναι οι μέτοχοι και πόσα χρήματα έχει βάλει ο καθένας. Το χειρότερο ήταν ότι ο ακέφαλος, ανοργάνωτος και εταιρικά διαλυμένος Ολυμπιακός ζούσε σε ένα καθεστώς ομηρίας. Υπήρχαν φήμες ότι οι μετοχές του προσφέρθηκαν ακόμη και σε πρόεδρο αντίπαλης ομάδας ως επίδειξη καλής θέλησης από τον ίδιο τον Σαλιαρέλη» υποστηρίζει ο κ. Κουκουλάς που από τότε ως σήμερα παραμένει στο ΔΣ της ΠΑΕ.


«Στην πρώτη γενική συνέλευση μετά τον διορισμό της διοίκησης από το Πρωτοδικείο τον Απρίλιο του 1992 βάλαμε οι οκτώ από τους εννέα διαχειριστές που διόρισε το Πρωτοδικείο τα χρήματα που χρειάζονταν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αποκτήσει ο Ολυμπιακός διοίκηση» αναφέρει ο Κουκουλάς. Η αύξηση που έγινε τότε ξεπέρασε το 1,3 δισ. δρχ. και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Ηταν μια αύξηση ενδεικτική των προθέσεων του κ. Κόκκαλη, ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλήρωσε μέχρι δραχμής τα χρέη του Ολυμπιακού (σ.σ.: η τελευταία από τις 16 μηνιαίες δόσεις πληρώθηκε τον περασμένο Μάιο) και μπορεί σήμερα να υπερηφανεύεται γιατί έχει την καλύτερα οργανωμένη ποδοσφαιρική εταιρεία στην Ελλάδα. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί όταν ακούγεται ότι ο Κοσκωτάς θα διεκδικήσει τον Ολυμπιακό εμείς γελάμε» καταλήγει ο αντιπρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ.


Δεν υπάρχουν λοιπόν στην πραγματικότητα μετοχές με τις οποίες ο Κοσκωτάς θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Το μόνο που υπάρχει είναι ο επίλογος αυτής της ιστορίας. Το 1997 ο Σαλιαρέλης έχασε τελεσίδικα στο Εφετείο τη διαμάχη με τον Ευθυμίου και οι μετοχές του ακυρώθηκαν. Το 1998 το Εφετείο τον απάλλαξε από την κατηγορία της υπεξαίρεσης και μαζί με αυτόν αθωώθηκε και ο Μπανασάκης που ναι μεν αγόρασε άκυρες μετοχές, πλην όμως δεν θεωρήθηκε κλεπταποδόχος.


Σήμερα ο Κοσκωτάς υποστηρίζει ότι θα κινηθεί εναντίον των αποφάσεων του ΔΣ με τις οποίες αποφασίστηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ούτε αυτό μπορεί να το κάνει καθώς τις αποφάσεις αυτές τις έπαιρνε πάντοτε η γενική συνέλευση. Για κάθε διοικητική πράξη εταιρείας υπάρχει μια αποσβεστική προθεσμία, δηλαδή ένας συγκεκριμένος χρόνος, που αν παρέλθει δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να προσβάλει τα όσα αποφασίστηκαν.


ΤΟ «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Επτά απλές ερωτήσεις και απαντήσεις


1. Πόσες μετοχές έχει ο Γιώργος Κοσκωτάς;


Καμία. Οσες είχε στην κατοχή του κατασχέθηκαν με δικαστική απόφαση από την Τράπεζα Κρήτης μετά τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών το 1989.


2. Η Τράπεζα Κρήτης είναι μέτοχος του Ολυμπιακού;


Οχι. Η Τράπεζα Κρήτης δεν έχει μετοχές, απλώς έχει κατάσχει ονομαστικές μετοχές του Κοσκωτά τις οποίες θα μπορούσε να βγάλει σε πλειστηριασμό. Αγνωστο γιατί δεν το έκανε.


3. Σήμερα η Τράπεζα Κρήτης ανήκει στον όμιλο Λάτση. Ο όμιλος Λάτση έχει μετοχές του Ολυμπιακού;


Οχι. Ο όμιλος Λάτση αγόρασε μόνο ένα μέρος της Τράπεζας Κρήτης. Υπάρχει ένα τμήμα της τράπεζας ακόμη υπό εκκαθάριση καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συγχώνευσης. Αυτό το τμήμα έχει στην κατοχή του εκτός από αυτές τις μετοχές πολλά ακίνητα και οικόπεδα.


4. Ο Κοσκωτάς μπορεί να τις διεκδικήσει αυτές τις μετοχές δικαστικά;


Θεωρητικά ναι, αλλά μόνο από την Τράπεζα Κρήτης. Ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία σχέση με το θέμα.


5. Πόσες είναι αυτές οι μετοχές;


Περίπου 15.000. Σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο του Ολυμπιακού αποτελείται από 3 εκατ. μετοχές! Επομένως και αν κατάφερνε να κερδίσει μια δικαστική διαμάχη με την Τράπεζα Κρήτης, ο Κοσκωτάς δεν θα ήταν παρά ένας μικρομέτοχος του Ολυμπιακού.


6. Θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στη διοίκηση του Ολυμπιακού αν γινόταν έστω μικρομέτοχος;


Θα μπορούσε να δημιουργήσει όσα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει σε μια σοβαρή εταιρεία ένας κάτοχος του 0,3%.


7. Τι θα κάνει ο Κοσκωτάς;


Σίγουρα μια σχετική φασαρία για διαφημιστικούς λόγους. Οπως θα έκανε ο καθένας που κυνηγάει τη δημοσιότητα. Αλλωστε μια από τις αγαπημένες του φράσεις είναι το «θα πάρω πίσω ό,τι μου ανήκει».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk