* Πολλοί πρωταθλητές της χρυσής γενιάς αποχώρησαν ή ενδέχεται να το πράξουν στο άμεσο μέλλον

Ο ελληνικός στίβος γερνά και η ντριμ τιμ (μάς) τελείωσε…

* Πολλοί πρωταθλητές της χρυσής γενιάς αποχώρησαν ή ενδέχεται να το πράξουν στο άμεσο μέλλον Ο ελληνικός στίβος γερνά και η ντριμ τιμ (μάς) τελείωσε… Τι σχεδιάζει ο νέος τεχνικός διευθυντής του ΣΕΓΑΣ κ. Σπανίδης, ενώ ο κ. Ιακώβου βάζει ήδη κάτω από την μπάρα νέους αθλητές Νέο σχεδιασμό έχει για τον στίβο ο νέος εθνικός προπονητής Κώστας Σπανίδης (επάνω) ώστε η νέα γενιά, της οποίας καλύτερες

Στον στίβο ήδη αποχώρησαν η Βούλα Πατουλίδου, ο Λάμπρος Παπακώστας και ο Κώστας Κουκοδήμος, ενώ ερωτηματικά αποτελούν μια σειρά αθλητών οι οποίοι στο Πεκίνο θα έχουν υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας τους. H πρωταθλήτριες της δισκοβολίας Αναστασία Κελεσίδου και Κατερίνα Βόγγολη θα είναι τότε 36 και 38 χρονών αντιστοίχως, η Μιρέλα Μανιάνι (ακοντισμός) 32, η Χρυσοπηγή Δεβετζή και η Ολγα Βασδέκη (άλμα τριπλούν) 32 και 35 αντιστοίχως, η Νίκη Ξάνθου (μήκος) 35, ο Κώστας Γκατσιούδης (ακοντισμός) 35.


Αρκετοί από αυτούς πιθανόν δεν θα μπορέσουν να φθάσουν ως την πρωτεύουσα της Κίνας. Βέβαια η Φανή Χαλκιά (400 μ. εμπ.), η Αθανασία Τσουμελέκα (βάδην) και ο Περικλής Ιακωβάκης (400 μ. εμπ.) δεν θα έχουν ηλικιακό πρόβλημα, καθώς θα βρίσκονται κάτω των τριάντα και στην κατάλληλη ηλικία για διακρίσεις. Μαζί τους και μια νέα γενιά αθλητών οι οποίοι αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και έχουν πετύχει διακρίσεις σε πρωταθλήματα νέων ως 23 ετών και εφήβων – νεανίδων.


* Νέα αξιολόγηση


Πριν από σχεδόν τρεις μήνες ο ΣΕΓΑΣ επέλεξε ως τεχνικό διευθυντή της ομοσπονδίας τον Κώστα Σπανίδη. Ο έμπειρος προπονητής ανέλαβε τις τύχες του στίβου σε μια δύσκολη εποχή η οποία κρίνεται μεταβατική. Γνωστοί πρωταθλητές εγκατέλειψαν την ενεργό δράση, ενώ άλλοι θα αποχωρήσουν στον δρόμο προς το Πεκίνο. Ετσι, για να υπάρξει συνέχεια στις επιτυχίες, ο κ. Σπανίδης κατήρτισε έναν νέο σχεδιασμό βασισμένο στα νέα δεδομένα ώστε η νέα γενιά να μπορέσει να φθάσει στην κορυφή όπως και αυτή που φεύγει.


«Υπάρχει σχεδιασμός ο οποίος φθάνει ως το 2012, με την έννοια ότι ο ΣΕΓΑΣ πάντα έδινε ιδιαίτερη φροντίδα στους νέους πρωταθλητές. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας οι διακρίσεις ήρθαν τόσο από τους αθλητές της παλαιάς γενιάς όσο και από αυτούς της νέας. Στους δεύτερους θα πρέπει να προστεθούν οι αθλητές της κατηγορίας των εφήβων και νεανίδων οι οποίοι έχουν πετύχει μεγάλες διακρίσεις στα τελευταία αντίστοιχα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο νέος σχεδιασμός της ομοσπονδίας που ήδη εφαρμόζεται είναι φτιαγμένος κατά τέτοιον τρόπο ώστε να παρέχει ειδική μέριμνα στους νέους αθλητές. Για παράδειγμα, στον προηγούμενο σχεδιασμό μόλις το 25% αυτών που συμμετείχαν ανήκαν στις ηλικίες από 18 ως 24 ετών. Πλέον το ποσοστό αυτό έχει φθάσει στο 40%. Αυτό αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους νέους αθλητές. Να τους παράσχει τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις για να αντικαταστήσουν επάξια αυτούς της παλιάς γενιάς, που έχουν προσφέρει τόσες διακρίσεις, αλλά λόγω ηλικίας θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν» εξηγεί ο κ. Σπανίδης.Μια νέα γενιά αρσιβαριστών καλείται να αναδείξει ο Χρήστος Ιακώβου (επάνω), ο οποίος μπορεί να στηρίζεται στον ταλαντούχο Γιώργο Μαρκούλα (δεξιά)Ωστόσο ο νέος τεχνικός διευθυντής του ΣΕΓΑΣ παραδέχεται: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Τόσο η παλιά γενιά όσο και η νέα είχαν όραμα τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Τώρα πλέον τα δεδομένα αλλάζουν και ιδιαίτερα από την πλευρά των οικονομικών της ομοσπονδίας και των χορηγών. Για τον λόγο αυτόν φροντίσαμε να κάνουμε έναν αντικειμενικό σχεδιασμό με σύστημα αξιολόγησης αθλητών και προπονητών. Αυτό θα μας βοηθήσει με μικρότερες οικονομικές δυνατότητες να μπορέσουμε να πετύχουμε υψηλούς στόχους ανάλογους με αυτούς που είχαμε ως τώρα».


* Αλλαγή φρουράς


Το άθλημα των δυνατών, η άρση βαρών, που από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη ως την Αθήνα 2004 έχει προσφέρει συνολικά 12 μετάλλια, μπαίνει σε μια δύσκολη εποχή. Το «ιερό τέρας» των πλατό, ο Πύρρος Δήμας, άφησε τα αθλητικά παπούτσια του στο ταπί του ολυμπιακού γυμναστηρίου της Νίκαιας και ήδη ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος ανάπτυξης της ελληνικής ομοσπονδίας (ΕΟΑΒ). Από την ενεργό δράση αποχώρησε και ο Βαλέριος Λεωνίδης, ο οποίος ανέλαβε βοηθός του εθνικού προπονητή Χρήστου Ιακώβου.


Ο Λεωνίδας Κόκκας δεν συμμετέχει εδώ και καιρό στις προπονήσεις, ενώ ο Λεωνίδας Σαμπάνης, σε ηλικία 34 ετών, περιμένει την απόφαση του Αθλητικού Δικαστηρίου της Λωζάννης αν και συνεχίζει να προπονείται κανονικά. Από την άλλη μεριά, ο Κάχι Καχιασβίλι, ο Βίκτωρ Μήτρου και ο Γιώργος Τζελίλης έχουν πει ότι θα συνεχίσουν ως το Πεκίνο. Μόνο που τότε ο πρώτος θα είναι 39 ετών, ενώ οι άλλοι δύο 35.


Το μέλλον λοιπόν φαντάζει αβέβαιο. Ωστόσο πίσω από τους απερχόμενους ολυμπιονίκες έρχεται μια γενιά αθλητών η οποία φιλοδοξεί να βαδίσει στα χνάρια τους. Οι Γιώργος Μαρκούλας, Νίκος Κουρτίδης, Κώστας Παπαδόπουλος και Θωμάς Λιόντος έχουν μπει ήδη… κάτω από την μπάρα και οι υποσχέσεις που αφήνουν δεν είναι λίγες. Στις γυναίκες δεν αναμένονται αλλαγές. Χαρίκλεια Καστρίτση, Νατάσα Τσακίρη και Βασιλική Κασάπη συνεχίζουν την αγωνιστική δράση τους. Ερωτηματικό αποτελεί η Χριστίνα Ιωαννίδη, η οποία δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει, ενώ στην ομάδα προστίθεται και η Χριστίνα Μπάκα. Πάντως ο κ. Ιακώβου έχει ζητήσει πίστωση χρόνου δύο ετών ώστε να παρουσιάσει εκ νέου ένα αξιόμαχο σύνολο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk