H… «εισπήδηση» σε χωράφια συναδέλφου υπουργού δεν αποτελεί καινοτομία του κ. Γ. Σουφλιά. Είχε προηγηθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Ορφανός, ο οποίος (σεμνά και ταπεινά) επιθεώρησε την πρόοδο στο ολυμπιακό κέντρο του Μαρκόπουλου, έργο αρμοδιότητας της προϊσταμένης του κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Οι τριβές μεταξύ των εμπλεκόμενων στην ολυμπιακή προετοιμασία υπουργών είναι καθημερινές, ενώ η ΟΕ «Αθήνα 2004» παρακολουθεί αποστασιοποιημένη τις υπουργικές εντάσεις δηλώνοντας με νόημα ότι τώρα, τρεις μήνες πριν από τους Αγώνες, είναι καιρός για έργα και όχι για λόγια. Τα κενά στην επικοινωνιακή στρατηγική και στην κυβερνητική δυστοκία σε ζητήματα που αφορούν τη διοίκηση της πόλης στη διάρκεια των Αγώνων επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η δήμαρχος Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, δημιουργώντας άλλον έναν πόλο έντασης.


Οι επισκέψεις της σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και στην Αμερική έχει ενοχλήσει. Περισσότερο από όλους ίσως τη Νέα Ιωνία, όπου ετοιμάζεται επιμελώς το πρόγραμμα επισκέψεων της πρόεδρου της ΟΕ «Αθήνα 2004» κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού στο πλαίσιο της διεθνούς λαμπαδηδρομίας. H δήμαρχος Αθηναίων πάντως δεν περιορίζει την ολυμπιακή της δραστηριότητα στα ταξίδια. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή ότι έχει θέσει υπόψη της κυρίας Πετραλιά ένα σχέδιο για τη διοίκηση της πόλης στη διάρκεια των Αγώνων. «Δεν το γνωρίζω» απάντησε ο κ. Καραμανλής και η συζήτηση έμεινε εκεί καθώς κανείς από τους παρισταμένους δεν επιθυμούσε να ανοίξει πρόωρα τα χαρτιά του. Παράγοντες που γνωρίζουν καλά το παιχνίδι εξουσίας της ολυμπιακής προετοιμασίας θεωρούν ότι η πρόταση του Δήμου Αθηναίων θα αποτελέσει θρυαλλίδα σύγκρουσης με την ΟΕ «Αθήνα 2004», η οποία έχει καταθέσει εδώ και καιρό το σχέδιό της, αλλά και με άλλους δημάρχους, όπως ο κ. Π. Τζανίκος του Αμαρουσίου, που πιστεύουν ότι το σχήμα διοίκησης της πόλης θα πρέπει να διατηρεί τις ισορροπίες μεταξύ των παραγόντων της προετοιμασίας. Την ίδια στιγμή η κυρία Πετραλιά ετοιμάζει άλλη, δική της, πρόταση για το city management στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.


Οταν η κυρία Πετραλιά ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, θεώρησε ότι παρέλαβε και τις ευρείες αρμοδιότητες συντονισμού της κυβερνητικής προσπάθειας του προκατόχου της κ. Ευ. Βενιζέλου. Ο κ. Σουφλιάς είχε άλλη άποψη, εξ ου και – όπως φημολογείται – δεν της ανακοίνωσε τα χρονοδιαγράμματα των έργων του. Παράλληλα συγκάλεσε σύσκεψη με παράγοντες της ολυμπιακής προετοιμασίας, όπου ανέθεσε στον ΓΓ Ολυμπιακών Αγώνων κ. Σπ. Καπράλο τον συντονισμό ενός οργάνου υπηρεσιακών παραγόντων για τη λύση διαχειριστικών ζητημάτων. H κίνηση ερμηνεύθηκε ως ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου της κυρίας Πετραλιά, η οποία προεδρεύει στην Ομάδα Παρακολούθησης Εργων (ΟΠΕ), που αντιμετωπίζει τα ίδια ακριβώς ζητήματα. H κυρία Πετραλιά προς το παρόν εφαρμόζει πυροσβεστική πολιτική όταν οξύνονται τα υπουργικά πνεύματα, κάτι που φάνηκε και στη δήλωσή της για την αντιπαράθεση Σουφλιά – Βουλγαράκη.


Το συντονιστικό όργανο του κ. Σουφλιά όπως και η ομάδα που με εντολή του κ. Καραμανλή θα παρακολουθούσε τα οικονομικά των Αγώνων (με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και τον κ. Καπράλο) έχουν συνεδριάσει άπαξ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι υπουργοί δεν θέλουν τον κ. Καπράλο στα πόδια τους – στο υπουργείο Πολιτισμού τον αντιμετωπίζουν ως έναν από τους γραμματείς, ενώ στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομίας ψιθυρίζεται ότι υπάρχει εντολή να μη λαμβάνουν υπόψη τις εισηγήσεις του. Ετσι η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων από μια υπηρεσία ελέγχου και τεκμηρίωσης των αναγκών της ολυμπιακής προετοιμασίας υποβαθμίζεται, αν και ο κ. Καπράλος αποδέχθηκε τη θέση με διάθεση να προσφέρει μια αμιγώς τεχνοκρατική υποστήριξη στους Αγώνες.