«Θα στηρίξω τον K. Καραμανλή ακόμη και αν χάσει τις εκλογές»


Στη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» του κ. Γιώργου Παπανδρέου απαντά με τη «φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη». Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και τέως αρχηγός του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών (ΚΕΠ) υπεκφεύγει όταν γίνεται αναφορά σε οποιαδήποτε πολιτική συγγένεια με το ΠαΣοΚ, εξηγεί γιατί επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία και δηλώνει αποφασισμένος να σταθεί στο πλευρό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τη στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία.





– Προβληματιστήκατε πολύ πριν από τη «μεγάλη επιστροφή»;


«Καθόλου. Και αυτό γιατί είχε περάσει ενάμισης χρόνος. Εκτοτε πήρα τις πολιτικές μου αποφάσεις, ωρίμασαν οι σκέψεις και, κυρίως, καθάρισε το τοπίο, οπότε ήρθε η στιγμή να συναντηθώ με τα γεγονότα στην ώρα τους».


– Τη στιγμή που είχατε αποφασίσει να ιδρύσετε δικό σας κόμμα δεν είχατε διαρρήξει τις σχέσεις σας με τον κ. Καραμανλή;


«Ο κ. Καραμανλής έχει ηγετικό ρόλο και βλέπει τα πράγματα διαφορετικά».


– Αν είναι έτσι, ως ηγέτης είναι υποχρεωμένος να ενεργεί με κριτήριο το αποτέλεσμα. Μήπως, με αυτή τη λογική, του ήσασταν αυτή τη στιγμή «αναγκαίο κακό»; Μήπως σας χρειάζεται δηλαδή για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στις ερχόμενες εκλογές;


«Δεν μου επιτρέπεται να απαντήσω για τον κ. Καραμανλή. Μπορώ όμως να σας πω ότι οι ηγέτες αξιολογούν και κρίνουν ποιοι είναι χρήσιμοι στη συλλογική προσπάθεια και στον κοινό στόχο».


– H τότε αποχώρησή σας τι ήταν; επικοινωνιακό τρυκ; Μείνατε ένα διάστημα έξω και προσπαθήσατε να μη συμμετέχετε στη φθορά, από την «απόσταση ασφαλείας» του δήμου σας, ώστε τη δεδομένη στιγμή να φέρετε το ειδικό βάρος ενός ανθρώπου που έχει κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις;


«Δεν αισθάνομαι ότι την περίοδο της οκταετίας μου στον δήμο απέφευγα τη φθορά. Αντιθέτως. Θεωρώ δε ότι η πρωτοβουλία μου να αποσυρθώ ήταν «αθώα». Αποτραβήχτηκα για να επιστρέψω στα ενδιαφέροντά μου, στη ζωή μου, στις ακαδημαϊκές δραστηριότητες, στην οικογένειά μου».


– Εχετε ένα παρελθόν το οποίο…


«Προσέξτε!.. H έννοια «παρελθόν» επιδέχεται πολλές ερμηνείες… Την έννοια «παρελθόν» την αποκηρύσσω. Ενώ η έννοια «ιστορία» θεωρώ ότι με καταξιώνει».


– Λοιπόν, για να σας βοηθήσω εγώ… Ας ανατρέξουμε στην «ιστορία» σας και ας σταθούμε στη στιγμή που από το αξίωμα του δημάρχου είπατε «καταθέτω την κομματική μου ταυτότητα». Αυτό δεν ενόχλησε – για να μην πω: έβλαψε – την παράταξη την οποία εκπροσωπείτε τώρα;


«Δεν ενόχλησε τους ομοϊδεάτες μου».


– Ως πολιτικός ευρύνους, με σύγχρονο προφίλ και ευρύτατη αποδοχή, σ’ αυτόν τον ενάμιση χρόνο που ήσασταν «εκτός» σκεφθήκατε ποτέ «Μπορεί να μου ταιριάζει πολιτικά και το ΠαΣοΚ, αν έχω κάτι να προσφέρω…»;


«H Νέα Δημοκρατία, η οποία κατ’ εξοχήν εκφράζει σήμερα τον φιλελεύθερο χώρο, καλύπτει και το κομμάτι που οι επικοινωνιολόγοι αποκαλούν «μεσαίο χώρο» και, υπ’ αυτήν την έννοια, μπορεί να διευρύνει τα όριά της και να διαμορφώσει πλειοψηφικό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα στη βάση ενός αξιακού συστήματος το οποίο έχει και ιδεολογικά και φιλοσοφικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Τι επιδιώκουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή; Τη διεύρυνση αυτού του χώρου. Και αυτό με εκπροσωπεί».


– Αποφύγατε να μου απαντήσετε ευθέως… Μεταξύ του πολιτικού προφίλ του κ. Σημίτη και του δικού σας προφίλ στον δήμο δεν υπήρχε καμία συγγένεια;


«Κύριε Λάλα, όχι. Δεν είχαμε συγγένεια. Δεν ήμασταν κοντά. H κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου, με αντιμετώπισε τότε – ως δήμαρχο και ως δημοτική αρχή – εχθρικά. Σας παραπέμπω σε μια δήλωσή μου, τότε που είχα πει χαριτολογώντας ότι το μόνο που δεν έκανε η κυβέρνηση ήταν να βομβαρδίσει την Αθήνα!.. Καλό θα ήταν να μην τα ξεχνάμε αυτά».


– Σύμφωνοι. Αλλά δεν ξεχνάμε και το ότι σε αρκετές συνεντεύξεις σας είχατε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Σημίτη…


«Και το επαναλαμβάνω και τώρα: ο κ. Σημίτης υπήρξε ένας σοβαρός πολιτικός. Το ότι το ίδιο το ΠαΣοΚ έκρινε ότι ο κ. Σημίτης δεν είναι αυτός που θα το οδηγούσε σε μια νέα εποχή, αυτό είναι εσωτερικό θέμα του. Θυμηθείτε όμως ότι στη δική σας εφημερίδα, στο «Βήμα» πριν από έναν χρόνο, είχα δηλώσει: «Καλώς θα πράξει ο κ. Σημίτης να αναλάβει πρωτοβουλίες προτού ο κόσμος τού δείξει την πόρτα». Αυτό θα μπορούσε να το κάνει την 30ή Ιουνίου, την ημέρα που έληγε η ελληνική προεδρία, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τη σύζυγό του. Τελικά όμως αναγκάστηκε να συρθεί από τα γεγονότα. Και τώρα έχουμε μια μικρή αλλαγή, του προεκλογικού και όχι του πολιτικού σκηνικού, που και αυτή όμως αρχίζει να καταλαγιάζει. Διότι τα προβλήματα παραμένουν».


– Γεγονός είναι πάντως ότι ο κ. Σημίτης προτού αντιμετωπίσει εκλογική συντριβή παρέδωσε την εξουσία…


«Εξαναγκάστηκε…».


– Εστω. Κάτι ανάλογο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Δεν του το αναγνωρίζετε αυτό; Το λέω για να υπερασπιστώ εσάς, τους μελλοντικούς πολιτικούς αρχηγούς.


«Κατ’ αρχήν δεν είμαι πολιτικός αρχηγός…».


– Θα γίνετε όμως κάποτε…


«Πάντως δεν είμαι. Οπως σας είπα και πριν, ο κ. Σημίτης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος ο οποίος, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, δέχθηκε να συμμετάσχει στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που θα έδιναν διέξοδο στο κόμμα του. Αλλά καλά θα κάνουν οι πολιτικοί να διαβάζουν ιστορία για να προλαμβάνουν εξελίξεις…».


– Δεν σας στενοχωρεί που, ενώ είστε τόσο ανοιχτός άνθρωπος, ένα τμήμα των ψηφοφόρων σάς θεωρεί δεξιό;


«Οι έννοιες αυτές – τα στεγανά «αριστερά» – «δεξιά» – έχουν ξεπεραστεί από τους καιρούς».


– Δεν τον κάνω εγώ τον διαχωρισμό. Εγώ κάνω τον συνήγορο του Διαβόλου και μιλώ εξ ονόματος των ανθρώπων που έχουν χάσει 10-15 χρόνια από τη ζωή τους στις εξορίες και σε λίγο θα κληθούν να ψηφίσουν…


«Συμφωνώ. Κάποτε υπήρχαν αυτά. Ενας πολιτικός όμως που θέλει να πιστεύει ότι ανήκει στην εποχή του δεν μπορεί να αναφέρεται διαρκώς στο παρελθόν. Οι σκληρές αντιπαραθέσεις είναι έξω από τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία μου. Και με χαρά βλέπω αντιπάλους να σέβονται ο ένας τον άλλον, να υιοθετείται η έννοια «πολιτικός πολιτισμός». Αυτό είναι το κεκτημένο της εποχής μας».


– Στην ανακοίνωσή σας μετά τη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή χρησιμοποιήσατε τον όρο «φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη». Να το θεωρήσω απάντηση στη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» του Γιώργου Παπανδρέου;


«Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν τολμά να μιλήσει για τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της νέας πολιτικής που επαγγέλλεται. Θέλει ειλικρίνεια, τόλμη και ρήξη η αλλαγή».


– Που σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ανειλικρινής; Εσείς δηλαδή πώς την αντιλαμβάνεστε τη ρήξη;


«Στον καιρό μας ζούμε τη συνέργεια της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής προόδου, της δύναμης και της αξίας του ατόμου και των ιδεών του. Και την πρόκληση ενός νέου ανοιχτού κόσμου. Στον δρόμο αυτόν, οι παλιές ιδέες συναντιούνται, συντίθενται και δημιουργούν».


– Συγκρίνατε τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Καραμανλής αντιπαρετίθετο στον κ. Σημίτη στη Βουλή με τον σημερινό «δικό μας άνθρωπο» που μιλάει ευγενικότατα. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής «σύρθηκε» σε αυτόν τον πολιτικό πολιτισμό λόγω του προφίλ που εμφάνισε ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποιώντας και αυτός ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.


«Μήπως υπερβάλλετε λίγο, κύριε Λάλα; Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας νέος άνθρωπος, ευπρεπής. Αρα το πρότυπο για το οποίο συζητούμε «του πάει». Και είναι φυσιολογικό, διότι συγκριτικά με τον κ. Σημίτη ο κ. Καραμανλής έζησε σε άλλη γενιά, σε άλλη εποχή. Αυτές οι εποχές γεφυρώνονται μεταξύ τους. Και πάνω στο γεφύρωμα καμιά φορά μπορεί να ξεφύγει κανείς από τη ρότα».


– Από την ώρα που εμφανίστηκε ο κ. Παπανδρέου ξαναμπήκε στο παιχνίδι η πολιτική, απέκτησε και πάλι ενδιαφέρον για ανθρώπους που της είχαν γυρίσει παντελώς την πλάτη. Αυτό δεν το είχε καταφέρει ως τώρα ο Κώστας Καραμανλής. Ούτε βεβαίως και ο κ. Σημίτης.


«Θα διαφωνήσω μαζί σας. Ο κ. Καραμανλής ανανέωσε σημαντικά την παράταξη και ως νέος είναι κοντά στις νεότερες γενιές…».


– Εγώ μιλάω για συγκεκριμένη τάση. Την βλέπετε ή δεν την βλέπετε;


«Τις τάσεις τις καταγράφουν οι έρευνες και τις συλλαμβάνουν οι αισθήσεις μας».


– Σωστά. Οι έρευνες λοιπόν δείχνουν 20% διαφορά στους νέους.


«H νέα γενιά δείχνει ενδιαφέρον για την πολιτική, διότι έχει νέους εκπροσώπους. Το ζητούμενο όμως είναι ποιος θα τους δώσει απάντηση στα καίρια προβλήματα. Διότι αυτή η προεκλογικού τύπου ρητορική και παροχολογία των τελευταίων ημερών κάθε άλλο παρά συνάδει προς το σύγχρονο και το ειλικρινές. Το θέμα δεν είναι να λέμε προεκλογικά «θα δώσουμε 200.000 θέσεις εργασίας» και άλλες ανέξοδες υποσχέσεις. Αν ήταν εύκολα αυτά, γιατί ο κ. Σημίτης δεν τα έκανε ώστε να μην αναγκαστεί να φύγει;».


– H δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα είναι υποψήφιος πιστεύετε ότι είναι ένα μήνυμα με πολλούς παραλήπτες και στα δύο κόμματα;


«Εμένα δεν με εξέπληξε η αποχώρησή του. Θεωρώ ότι αυτή η σπουδαία προσωπικότητα της σύγχρονης πολιτικής ζωής παίρνει τις αποφάσεις της χωρίς εξαναγκασμό, αλλά με βαθιά γνώση της πραγματικότητας και με αίσθημα ευθύνης. Στην ουσία σφραγίζει αυτό που πάντα έλεγα: το τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου».


– H αποχώρηση ενός πολιτικού είναι «πράξη ευθύνης». H αποχώρηση ενός πολιτικού ηγέτη πρέπει να συνδυάζεται πάντα με την εκλογική ήττα; Αν χάσει η Νέα Δημοκρατία, πιστεύετε ότι αυτό σημαίνει και το τέλος του κ. Καραμανλή στην ηγεσία της;


«H Νέα Δημοκρατία δεν θα χάσει. Αλλά επειδή η δημοκρατία είναι ανοιχτή σε κάθε ενδεχόμενο, θα ήθελα να κάνω και μία δήλωση. Εγώ θα σταθώ δίπλα του και θα τον στηρίξω ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ως την ώρα που θα κυβερνήσει τον τόπο. Είμαστε νέοι και ο χρόνος είναι δικός μας».


– Ωχ!.. Φοβάμαι ότι με αυτό που είπατε θα χάσει τον ύπνο της η Ντόρα… (γέλια) Σας ευχαριστώ.


«Κι εγώ σας ευχαριστώ».