Το καθεστώς, οι καταβολές και οι επιπτώσεις της δικτατορίας τριάντα χρόνια μετά θα διερευνηθούν στο μεγάλο συνέδριο που διοργανώνουν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από τις 10 ως και τις 12 Δεκεμβρίου η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης και το Ιδρυμα Σάκη Καράγιωργα, με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής τον ακαδημαϊκό Αριστόβουλο Μάνεση. Οπως είχε από τον Απρίλιο προαναγγείλει «Το Βήμα», όταν άρχιζε τότε να διοργανώνεται το συνέδριο, πρόκειται για το πρώτο και μάλιστα τόσο μεγάλης θεματολογικής ευρύτητας συνέδριο με θέμα τη δικτατορία. Επιπλέον οι διοργανωτές του, που σημειωτέον δεν ανέθεσαν τις εισηγήσεις αλλά ζήτησαν από κάθε ενδιαφερόμενο να προτείνει θέμα στέλνοντας και τη σύνοψή του, σκοπό είχαν να αποφύγουν κάθε συναισθηματικό ή άλλο χρωματισμό από κατάθεση εμπειριών και, αντιθέτως, να εντοπίσουν και να θίξουν όλα τα καίρια σημεία και τις πτυχές του δικτατορικού καθεστώτος του 1967-74 και των συνεπειών του στην ελληνική ζωή (πολιτικοοικονομική, κοινωνική, πολιτιστική).


Οι περισσότερες από πενήντα εισηγήσεις που θα παρουσιασθούν στο πυκνό πρόγραμμα (τέσσερις ή και έξι συνεδρίες καθημερινώς) από τους έλληνες και ξένους συνέδρους θα ενταχθούν σε 14 βασικές ενότητες: Επιπτώσεις της δικτατορίας στο πολιτικό σύστημα, Θεσμικές συνιστώσες, Ιδεολογικές συνιστώσες, Ιστορικές καταβολές της δικτατορίας, Στρατός και στρατιωτικοί, Οψεις του αντιδικτατορικού αγώνα, Κοινωνική πολιτική και εργασιακές σχέσεις, Παιδεία, Οψεις του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό, Προφορικές μαρτυρίες: ο εξωτερικός παράγοντας, Οικονομική πολιτική, Τύπος και ΜΜΕ, Κυβερνητική πολιτική και Εξωτερική πολιτική. Το εύρος της επιμέρους θεματολογίας είναι εντυπωσιακό. Ενδεικτικώς μόνο μπορούμε να αναφέρουμε: «Δικτατορία και Δικαιοσύνη: όψεις της στάσης της Δικαιοσύνης έναντι του πραξικοπήματος» από τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, «Στοιχεία πολιτικής θεωρίας στον αντιδικτατορικό λόγο: η περίπτωση της απολογίας του Σάκη Καράγιωργα στο στρατοδικείο» από τον κ. Δ. Γράβαρη, «Ανώτατη παιδεία στον καιρό της χούντας» από τον κ. Κ. Κριμπά, «Η στρατιωτική δικτατορία ως τομή για τα ελληνικά ΜΜΕ» από τον κ. Μ. Χαιρετάκη, «Δικτατορία και ΕΟΚ» από τον κ. Β. Πεσμαζόγλου και πολλές άλλες ακόμη.


Κατάληξη του συνεδρίου θα είναι το στρογγυλό τραπέζι την Παρασκευή το απόγευμα με θέμα «Η ελληνική δικτατορία σε συγκριτική προοπτική», στο οποίο θα προεδρεύσει ο καθηγητής Αριστόβουλος Μάνεσης και θα συμμετάσχουν οι καθηγητές: Νικηφόρος Διαμαντούρος (ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης), Νίκος Μουζέλης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Guillermo Ο’ Donnell και Alfred Stepan.


Προπομπός του συνεδρίου θα είναι μια σειρά εκδηλώσεις που θα γίνουν το βράδυ της Τρίτης 9 Δεκεμβρίου, επίσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: με θέμα «Πολιτισμός και μνήμη» θα μιλήσει ο κ. Αλκης Ρήγος, θα προβληθεί ταινία με ομιλία του Γεωργίου Παπαδόπουλου (από το αρχείο του ακαδημαϊκού Αρ. Μάνεση), θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ «Το πολιτιστικό έγκλημα της χούντας» με σχολιασμό της δημοσιογράφου κ. Ρ. Θεολογίδου, ενώ παράλληλα θα «ανοίξουν» στον ίδιο χώρο δύο εκθέσεις, μία ζωγραφικής από τον Δημοσθένη Κοκκινίδη υπό τον τίτλο «Των δε κακών μνήμη, 1967-1997» και μία πολιτικών βιβλίων που εκδόθηκαν στην Ελλάδα από το 1967 ως το 1974, με εκατοντάδες τίτλους από τους Μαρξ, Λένιν, Γκράμσι, Γκεβάρα, Λούξενμπουργκ, Μπακούνιν, Μπέτελχάιμ ως τα βιβλία του Θ. Παπακωνσταντίνου και του Γ. Γεωργαλά. (Ηδη τα πρωτότυπα αντίτυπα θα εκτίθενται από αύριο στη Στοά του Αρσακείου).