Η ικανοποίηση των εργαζομένων από τις συνθήκες εργασίας τους είναι από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες απόδοσης και παραγωγικότητας. Το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Warwick της Βρετανίας πραγματοποίησε πρόσφατα έρευνα για να εξακριβώσει κατά πόσο οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, πόσο άγχος έχουν και κατά πόσο τα συναισθήματα που δημιουργούνται λόγω της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους επηρεάζουν την προσωπική τους ζωή. Το ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορείτε και εσείς να αξιοποιήσετε, αποτελείται από 12 ερωτήσεις και σας βοηθάει να ελέγξετε αν η εργασία σάς δημιουργεί άγχος και πόσο σας επηρεάζει. Η κάθε ερώτηση πρέπει να απαντηθεί σύμφωνα με μια κλίμακα από το 0 ως το 3, επιλέγοντας το 0 για την απόλυτη ικανοποίηση και το 3 για το χαμηλότερο επίπεδο ικανοποίησης. Αν το σύνολο των βαθμών που θα συγκεντρώσετε είναι μεταξύ 10 και 12, σημαίνει ότι οι συνθήκες εργασίας δεν σας δημιουργούν πρόβλημα. Να ανησυχείτε αν οι βαθμοί είναι πάνω από 20.


Στη Βρετανία, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα σε ένα δείγμα 5.000 εργαζομένων, αποδείχθηκε ότι η εργασία στον δημόσιο τομέα είναι πιο αγχώδης και πιο πιεστική από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά όμως οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους. Το άγχος στον ιδιωτικό τομέα είναι σαφώς περισσότερο, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι «αξίζουν» τα χρήματα που πληρώνουν οι εργοδότες. Οι γυναίκες είναι πιο ευχαριστημένες από ό,τι οι άνδρες. Τούτο διότι δεν εμφανίζουν υψηλές προσδοκίες και, δεύτερον, εργάζονται χωρίς να τις απασχολούν ιδιαίτερα εξωτερικοί παράγοντες, όπως η εξέλιξη στην ιεραρχία.


Επίσης οι νέοι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από την εργασία τους, ιδιαίτερα εκείνοι που πιάνουν δουλειά μόλις αποκτούν το πανεπιστημιακό πτυχίο τους. Τούτο διότι όταν ένας νέος πτυχιούχος αρχίζει να δουλεύει, έχει φιλοδοξίες, όμως όταν «προσγειώνεται» στην πραγματικότητα που επικρατεί στον εργασιακό τομέα γενικώς απογοητεύεται εύκολα. Μόλις όμως περάσει η δύσκολη περίοδος στην αρχή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους, τότε αρχίζουν να αισθάνονται ικανοποίηση για τη δουλειά τους.