• Αναζήτηση
 • Εταιρείες δύο ταχυτήτων

  Εταιρείες δύο ταχυτήτων * Ο μεγάλος γελασμένος και παράλληλα χαμένος φαίνεται κατ'' αρχήν να είναι το υπουργείο Οικονομικών Ν. Γ. ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ Τις τελευταίες εβδομάδες οι οικονομικές σελίδες των εφημερίδων μάς τροφοδοτούν με ένα αρκετά μεγάλο και ιδιαίτερο ενημερωτικό υλικό σχετικά με την πορεία των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών. Οπως αβίαστα προκύπτει, ο τίτλος του σχολίου αποτυπώνει ανάγλυφα την πραγματικότητα.

  Τις τελευταίες εβδομάδες οι οικονομικές σελίδες των εφημερίδων μάς τροφοδοτούν με ένα αρκετά μεγάλο και ιδιαίτερο ενημερωτικό υλικό σχετικά με την πορεία των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών. Οπως αβίαστα προκύπτει, ο τίτλος του σχολίου αποτυπώνει ανάγλυφα την πραγματικότητα. Αφού πέρασαν οι ενθουσιασμοί και οι θριαμβολογίες για ένα μέλλον ανάπτυξης χωρίς όρια, αφού μάθαμε ότι οι πόροι για επενδύσεις και άνοιγμα σε νέες δραστηριότητες χορηγήθηκαν αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν και καθώς οι απαιτήσεις για δραστική περικοπή των δαπανών και για βελτίωση της παραγωγικότητας έφεραν με το κλείσιμο των ισολογισμών τους βασικούς διαχειριστές των εταιρειών προ των ευθυνών τους, οι επιπτώσεις ήταν αναμενόμενες. Η αγορά διχοτομήθηκε.


  Τα κέρδη ανήκουν σε όσους μπορούν και τολμούν. Η ικανότητα και η δημιουργική πορεία πιστοποιήθηκαν. Στην αντίθετη όχθη οι αδυναμίες φωτίστηκαν, η εικονική πραγματικότητα αποκαλύφθηκε και οι επιχειρήσεις που πριν από έναν χρόνο έλαμπαν χωρίς να τους πρέπει σήμερα προσπαθούν να μαζέψουν όσο περισσότερα μπορούν. Ο μεγάλος γελασμένος και παράλληλα χαμένος φαίνεται κατ’ αρχήν να είναι το υπουργείο Οικονομικών. Είναι σχεδόν βέβαιον ότι όχι μόνο δεν θα πετύχει να συγκεντρώσει το 1,7 τρισ. δρχ. (αύξηση 12,3%) που περίμενε από τη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων αλλά μάλλον θα υποχρεωθεί να δεχθεί απόλυτα έσοδα μικρότερα και από εκείνα της περυσινής χρονιάς.


  Οι δεύτεροι χαμένοι είναι όσοι μεγάλοι μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών δανείστηκαν για να συμμετάσχουν στις αδικαιολόγητες αυξήσεις κεφαλαίων που πραγματοποίησαν το 1999 και στις αρχές του 2000 με προσδοκία την κερδοσκοπία. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθούμε ότι, όταν οι αυξήσεις κεφαλαίων αντί να επενδυθούν σε νέες παραγωγικές και κερδοφόρες δραστηριότητες χρησιμοποιούνται είτε για εξαγορά υπερτιμημένων μη εισηγμένων θυγατρικών της μητρικής είτε για να τοποθετηθούν σε repos, όχι μόνο δεν ενισχύουν την τιμή της μετοχής αλλά την κρατούν παγωμένη στα σημερινά επίπεδα. Χαμηλή τρέχουσα τιμή αποκλείει δυνατότητα κερδοσκοπίας, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες σήμερα, αντί να ασχολούνται με την πρόοδο των εταιρειών τους, να ασχολούνται με την αποπληρωμή των προσωπικών τους δανείων. Φαύλος κύκλος.


  Τρίτη, τέλος, μεγάλη κατηγορία χαμένων εκείνη όλων όσοι παρασύρθηκαν και όχι μόνο δεν απεγκλωβίστηκαν κατά την κάθοδο αλλά ούτε προσπάθησαν με τις πρόσφατες διακυμάνσεις να μειώσουν τουλάχιστον τις απώλειές τους. Η αγορά πλέον ισορρόπησε και ταυτόχρονα αποκόπηκε από τους μέσους γενικούς δείκτες. Το εύρος της διακύμανσης του γενικού δείκτη δεν προβλέπεται να μεταβληθεί την άμεση περίοδο (2001). Οι σημαντικές μεταβολές που πιθανώς μπορούν να δημιουργηθούν, είτε σε επίπεδο εξειδικευμένων δεικτών είτε ακόμη καλύτερα και σε επίπεδο συγκεκριμένων εταιρειών, εκτιμάται ότι για το σύνολο της αγοράς θα συντονίζονται από τα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων ή των κλάδων.


  Η βασική αρχή θέλει, σε αντίθεση με τις περιόδους αιχμής που τα θεμελιώδη ερμηνεύουν μέρος των μεταβολών, σε περιόδους ισορροπίας οι κινήσεις των τιμών να αποτυπώνονται αποκλειστικά και μόνο στα αντικειμενικά μεγέθη. Γι’ αυτό και σε περιόδους όπως οι σημερινές, έχοντας ως μέτρο την απόδοση των κεφαλαίων, θεωρούμε ότι οι τιμές των καλών και των κακών επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να αποκλίνουν μεταξύ τους ραγδαία. Τα θετικά λοιπόν κατάλοιπα μετά τις απώλειες πλούτου που δημιούργησε η μεγάλη κρίση είναι δύο: πρώτον, ότι τουλάχιστον μάθαμε να είμαστε επιφυλακτικοί και, δεύτερον, ότι οφείλουμε να γνωρίζουμε προτού πραγματοποιήσουμε τις επιλογές μας. Γιατί κέρδος όπως και καπνός υπάρχει μόνο όταν υπάρχει πραγματική αξία (φωτιά).


  Ο κ. Νίκος Γ. Χαριτάκης είναι επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Οικονομία