Ο πυρετός των μετοχών ανεβαίνει στην οδό Σοφοκλέους. Η τιμή του γκολ εξακολουθεί να αξίζει όσο μια πορτοκαλάδα. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζει εξίσου καλά η ποδοσφαιρική ομάδα των χρηματιστών, τέσσερα μέλη της οποίας σας παρουσιάζουμε σήμερα στο «Βήμα»



Σάββατο μεσημέρι. Το ποδοσφαιρικό τουρνουά χρηματιστηριακών εταιρειών βρίσκεται σε εξέλιξη στις γηπεδικές εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του Ρότσα στην Κηφισιά. Οι φίλαθλοι έχουν πάρει θέση στις κερκίδες. Ενας από αυτούς κάνει τον προπονητή της κερκίδας δίνοντας συνεχώς εντολές: «Γιώργο, κάνε σέντρα», «Νίκο, μάρκαρε πίσω»… Ολοι χαίρονται το χιούμορ της εξέδρας. Οποτε παίρνει την μπάλα ο Γιώργος και κάνει επέλαση προς την αντίπαλη εστία, οι λιγοστοί της κερκίδας φωνάζουν «γεια σου, Κάτι Σαρκ» ­ προφανώς υπαινισσόμενοι ότι το τσούζει κάπως το παιδί. Ακολουθεί αποθέωση για τον τερματοφύλακα της ομάδας όταν με εκτίναξη στο γάμμα της εστίας του πετάει την μπάλα κόρνερ. Το σχόλιο ακούγεται: «Η ομάδα μας βγάζει και μεγάλους τερματοφύλακες εκτός από μεγάλους χρηματιστές».


Με μπάλες μικρότερες σε μέγεθος, με τέρματα πιο στενά και με ποδοσφαιρικές στολές, οι μπαλαδόροι χρηματιστές επιμένουν να ιδρώνουν στα γήπεδα τού μίνι σόκερ. Εκτός από τον αντίπαλο, έχουν να ντριμπλάρουν και τα ξενύχτια τους, την πίεση και το άγχος της καθημερινής δουλειάς. Εδώ το πάθος για τη νίκη δεν αποτιμάται σε κύπελλα ή πριμ. Η αγωνία όμως είναι το ίδιο έντονη με εκείνη των είκοσι δύο επαγγελματιών ενός ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού.


Μουρμούρες στον πάγκο δεν παρατηρούνται αφού παίζουν, έστω και λίγο, όλοι. Οι αλλαγές είναι συχνές. Οποιος κουράζεται βγαίνει για να πάρει μερικές ανάσες και να επιστρέψει ακμαιότερος για να βοηθήσει τη χρηματιστηριακή ποδοσφαιρική ομάδα να φθάσει στη νίκη. Οι διαστάσεις του γηπέδου πλησιάζουν αυτές του μπάσκετ. Οι ενδεκάδες γίνονται επτάδες και στον πάγκο οι αναπληρωματικοί, όρθιοι, παροτρύνουν τους συμμετέχοντες. Ολοι είναι προπονητές και όλοι μαζί χρεώνονται την επιτυχία ή την ήττα. Από ό,τι λέγεται, χαρτάκι με τη σύνθεση δεν κυκλοφορεί στα αποδυτήρια.


Τα σκορ των αγώνων θυμίζουν περισσότερο αγώνες χάντμπολ ή πόλο αλλά δικαιολογούνται από τις μικρές διαστάσεις του γηπέδου. Ενδεικτικά: Δεβλέτογλου – Capital 12-1, Εργασίας – Eurosec 11-3, Ασπίς – Σίγμα 4-6, Τέλεσις – Κύκλος 3-9. Τα γκολ, αν και σημειώνονται συχνά, τα πανηγυρίζουν όλα με την ίδια θέρμη. Η φιλοσοφία του γκολ είναι να μπει με κάθε τρόπο η μπάλα στο πλεχτό. Το τόπι να καρφωθεί στα γκολπόστ και να μείνει εκεί καρφωμένο. Ο Γιάννης Μαθιουδάκης, υπεύθυνος στο Τμήμα Διεκπεραίωσης Χρεογράφων της εταιρείας Δεβλέτογλου και ένας από τους χαρισματικούς σκόρερ, λέει: «Οπως και να το κάνουμε, όταν κολλάει η μπάλα στο δίχτυ, παλαβώνεις». Η ομάδα του έπαιξε κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο και πήρε δίκαια τους δύο βαθμούς της νίκης, καθώς και το δικαίωμα να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον. Βέβαια ο τρόπος ανάπτυξης ήταν λίγο… ανορθόδοξος. Οι επιθέσεις ξεκινούσαν από βολέ του τερματοφύλακα και κατέληγαν στον κυνηγό. Παρεμβαίνει ο Παναγιώτης Αντωνίου, υπεύθυνος Διαχείρισης Διαθεσίμων και του Τμήματος Ομολόγων της εταιρείας, και αναλαμβάνει τον ρόλο του κόουτς – χρηματιστή: «Το σύστημά μας έχει τη μορφή του «τόταλ φούτμπολ», όπως έπαιζε η περίφημη ομάδα της Ολλανδίας, 1970-78, όπου όλοι ήταν άμυνα, όλοι επίθεση».


Τα ντέρμπι των χρηματιστών είναι οι ανάσες στο βεβαρημένο επαγγελματικό πρόγραμμά τους. «Η δουλειά μας έχει μεγάλη ευθύνη και άγχος. Οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις μάς βοηθούν να εκτονωθούμε. Είναι η ξεκούρασή μας», λέει ο Γιάννης Μαθιουδάκης. Πάντως η τιμή του γκολ δύσκολα αποτιμάται. «Το πιο όμορφο γκολ στο Χρηματιστήριο θα είναι όταν ο δείκτης σπάσει τις 1.685 μονάδες», λέει ο Βασίλης Κυριαζόπουλος, υπεύθυνος Διαχείρισης Διαθεσίμων. Οι απόψεις διίστανται. «Θα ήταν απροσδιόριστα υψηλή η τιμή εκκίνησης της μετοχής γκολ την πρώτη ημέρα εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο», αποφαίνεται ο Θεόδωρος Γκιτζός, οικονομικός αναλυτής.


Τέσσερα από τα βασικά στελέχη της ποδοσφαιρικής χρηματιστηριακής ομάδας μιλούν για μετοχές και γκολ, δείκτες της Σοφοκλέους και οπαδούς της εξέδρας, χρηματιστηριακές αποδόσεις και γηπεδικές επιδόσεις.


Παναγιώτης Αντωνίου


Η καθημερινή παρουσία μας στο Χρηματιστήριο απαιτεί σοβαρή και συντηρητική εμφάνιση ώστε να αποπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Η συμμετοχή σε μια ομάδα ποδοσφαίρου μάς κάνει να νιώθουμε πιο ελεύθεροι ακόμη και στο ντύσιμο, πολύ περισσότερο δε που μας δίνει τη δυνατότητα να ιδρώνουμε ευχάριστα. Η επιτυχία στο γήπεδο αλλά και στο Χρηματιστήριο προϋποθέτει διορατικότητα και ελαχιστοποίηση του ρίσκου με μεγιστοποίηση των αποδόσεων. Η κάθε μέρα είναι ένα ντέρμπι. Ο πιο σκληρός αντίπαλος είναι αυτός που θα υποτιμηθεί.


Πάντως, η τιμή του γκολ όσον αφορά τη Δεβλέτογλου ΑΧΕ δεν θα είχε υψηλή τιμή στο Χρηματιστήριο, μια και η ομάδα μας έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ και, ως γνωστόν, μεγάλη προσφορά – χαμηλή τιμή. Αν δεν είχα την επιλογή της συμμετοχής στην ποδοσφαιρική ομάδα μας, θα επιδιδόμουν στο… «χαζεύειν» κάποιο σπορ από την τηλεόραση. Οι πιο φανατικοί οπαδοί της ομάδας ανήκουν στο ωραίο φύλο.


Γιάννης Μαθιουδάκης


Η καλή πορεία ενός χρηματιστή μετρείται πάντοτε με βάση την απόδοσή του, κάτι που αποτελεί άλλωστε κριτήριο και στο γήπεδο για τη βοήθεια που προσφέρει. Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται με προγραμματισμό, σύνεση, μεθοδικές κινήσεις και αποφασιστικότητα χωρίς λανθασμένες επιρροές από την «εξέδρα» που με τον τρόπο της συμμετέχει. Ολη η εργασιακή εβδομάδα μοιάζει με ματς Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού σε ουδέτερο γήπεδο με ξένους διαιτητές. Δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος γιατί όλοι θέλουν τη νίκη. Γίνεται καθαρό παιχνίδι με σεβασμό σε διαιτητή και σε αντίπαλο.


Το επίπεδο των αγώνων είναι τέτοιο ώστε δεν χωρούν παρασκήνια που διέπουν άλλους, περισσότερο «επαγγελματικούς» ποδοσφαιρικούς χώρους. Η πρώτη μου επιλογή το Σαββατοκύριακο, αν δεν υπήρχε το πρωτάθλημα των χρηματιστών, θα ήταν μια εκδρομή σε συνδυασμό με χειμερινά σπορ στην Ελλάδα, που ούτως ή άλλως είναι υπέροχη.


Θεόδωρος Γκιτζός


Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτή την αρχή ακολουθώ και στο χρηματιστήριο και στο γήπεδο. Δεν υπάρχουν ντέρμπι μεταξύ των χρηματιστών, όλοι όμως είναι δύσκολοι αντίπαλοι γιατί ο ένας γνωρίζει καλά το παιχνίδι του άλλου. Οι κανόνες που διέπουν το «ματς» είναι η ευγενής άμιλλα, ο θεμιτός ανταγωνισμός και οι κανόνες δικαίου. Ακόμη και η σύνθεση της ομάδας αποφασίζεται με αξιοκρατικά κριτήρια. Δεν λείπει όμως η σχετική μουρμούρα από αυτούς που δεν;;; μένουν στον πάγκο περιμένοντας. Κάθονται σε «αναμμένα καρφιά» γιατί θέλουν να μπουν στον αγώνα και να βοηθήσουν.


Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δεν έχουμε τη δυνατότητα, λόγω έλλειψης χρόνου, να αθληθούμε. Το Σάββατο είναι η ανάσα στο άγχος και το ξεσκούριασμα από την «καρέκλα». Πάντως διαπιστώνω ότι, ακόμη και αν είμαστε μικρή ομάδα με λιγοστούς οπαδούς, αυτοί μας ακολουθούν ανεξαρτήτως αποτελέσματος, έχουν εμπιστοσύνη στα στελέχη της.


Βασίλης Κυριαζόπουλος


Ευχαριστημένος χρηματιστής είναι αυτός που έχει την αποδοχή των πελατών του. Εγώ, και στο γήπεδο, για την εξέδρα παίζω. Καθώς μάλιστα οι πιο πιστοί οπαδοί μας προέρχονται από το ωραίο φύλο ­ γιατί είμαστε και εμείς ωραίοι ­ κάνω τα αδύνατα δυνατά να μην τους απογοητεύω. Η εμφάνισή μας στο γήπεδο είναι κομψή, όπως και στη δουλειά μας. Το κυριότερο είναι ότι η άθληση μας βοηθάει να κρατάμε τη φόρμα μας.


Βέβαια δεν είμαστε και ειδήμονες στα συστήματα ποδοσφαιρικής ανάπτυξης αλλά σίγουρα η καλύτερη στρατηγική για να φθάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η συνεχής ενημέρωση και η πολλή δουλειά. Κατά την άποψή μου, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Δεν είμαι και ο καλύτερος για να στέλνω την μπάλα στα δίχτυα, αλλά «γηράσκω αεί διδασκόμενος».