Η θρησκεία ως φαινόμενο κοινωνικό, όταν βγαίνει από τον τόπο λατρείας και γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας, η θρησκεία έτσι όπως βιώνεται στην κοινοβιακή της διάσταση, η θρησκεία όταν κατοικεί στα λατρευτικά αντικείμενα της οικογενειακής εστίας. Η πολυπλοκότητα και η απλότητα των σημερινών εκφάνσεων της θρησκείας έτσι όπως καταγράφεται από καλλιτέχνες διαφορετικών χωρών και ηπείρων αποτελεί το θέμα της νέας παραγωγής του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου που εγκαινιάζεται το Σάββατο στο νησί των Σποράδων.


«Πρόκειται για ένα θέμα διαχρονικό, αρκετά ελληνικό και μεσογειακό, που επηρέασε την ιστορία της τέχνης και της φωτογραφίας. Η θρησκεία ­ χριστιανισμός, ισλαμισμός ή βουδισμός ­ παίρνει πολύπλοκες μορφές σε όλον τον κόσμο. Και ακόμη περισσότερες, μια και μπορούμε να την προσεγγίσουμε από διάφορους δρόμους, από πλευρά κοινωνική, πολιτιστική, ακόμη και οικονομική, στις σχέσεις της με την ιστορία ή ακόμη στο πλαίσιο μιας πιο προσωπικής, πιο πνευματικής πρακτικής. Για τον ίδιο λόγο» εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου κ. Βαγγέλης Ιωακειμίδης «οι φωτογράφοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους με εξίσου διαφορετικούς τρόπους. Η φωτογραφία-ντοκουμέντο κυριαρχεί στην έκθεσή μας. Παράλληλα υπάρχουν και οι εκπρόσωποι μιας πιο προσωπικής φωτογραφίας, όπως ο Φάρελ, ο Τινγκό, ο Γουίτκιν, ο Πουατβέν και ο Σεράνο. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη να αναπτυχθεί περισσότερο ως το τέλος της χρονιάς μια πιο πλαστική προσέγγιση του θέματος».


Στην έκθεση η οποία έχει τίτλο «Το πνεύμα της θρησκείας» μετέχουν 15 συνολικά φωτογράφοι με δουλειές που, με εξαίρεση την παλαιότερη του Ιάπωνα Ναραχάρα, τοποθετούνται χρονικά στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Οι 250 συνολικά φωτογραφίες θα εκτεθούν τόσο στο κλειστό γυμναστήριο όσο και στον κινηματογράφο «Ορφέα», ο οποίος πέρυσι δεν χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εκθεσιακός λόγω ακαταλληλότητας. Η έκθεση θα χωρίζεται σε τέσσερις υποενότητες με τίτλο «Μοναστικές κοινότητες», «Οικειότητα και πνευματικότητα», «Κοινωνική έκφραση» και «Παρωδία και πλαστικότητα».


«Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που θα συνεχιστεί τις επόμενες χρονιές με «Το πνεύμα της οικογένειας» και «Το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης»» μας πληροφορεί ο κ. Ιωακειμίδης αιτιολογώντας την ισχυρή παρουσία ξένων ονομάτων στις διεθνείς παραγωγές του Κέντρου: «Είναι αλήθεια ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο έχουν σήμερα αμβλυνθεί, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη επιλυθεί. Θεωρώ ωστόσο ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ένα διεθνές ενδιαφέρον για τη Σκόπελο χωρίς τη συμμετοχή και φωτογράφων από το εξωτερικό. Από την άλλη, στα άμεσα σχέδιά μας είναι να διοργανώνουμε μικρότερης εμβέλειας γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που να αφορούν έλληνες φωτογράφους».


Οι προτάσεις για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν τη διάχυση εκδηλώσεων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, την έμφαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά καθώς και τη συνέχιση των συνεργασιών με άλλα κέντρα του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων όπου ανήκει το Κέντρο, όπως το Φεστιβάλ Δράμας. «Αφενός θα συμμετάσχουμε με κάποιους φωτογράφους στο εφετινό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ενώ για την επόμενη χρονιά ετοιμάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα στη σχέση φωτογραφίας και κινηματογράφου».


Η έκθεση «Το πνεύμα της θρησκείας» εγκαινιάζεται στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου το Σάββατο, στις 20.00. Παίρνουν μέρος οι φωτογράφοι: Κλάρα Γκούτσε (Καναδάς), Ικο Ναραχάρα (Ιαπωνία), Ντέιβιντ Φάρελ (Ιρλανδία), Κριστίνα Νούνιεθ (Ισπανία), Ζαν-Μαρκ Τινγκό (Γαλλία), Ζαν-Κλοντ Κουτός (Γαλλία), Κριστίνα Γκαρθία Ροντέρο (Ισπανία), Ραγκουμπίρ Σινγκ (Ινδία), Ρικάρ Τερέ (Ισπανία), Λάρι Τάουελ (Καναδάς), Αντρέ Σεράνο (Ηνωμένες Πολιτείες), Τζόελ Πέτερ Γουίτκιν (Ηνωμένες Πολιτείες), Ερίκ Πουατβέν (Γαλλία). Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο Νίκος Οικονομόπουλος και ο Κώστας Αργύρης. Θα διαρκέσει ως τις 9 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δύο ατελιέ (15-20/7) και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (19-29/7). (Πληροφορίες στο τηλ. 0424 24121.)