» H τέχνη δείχνει τις αντιθέσεις της κοινωνίας »





H μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πέρυσι το 4ο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου της Αθήνας, το οποίο παρακολούθησαν παραπάνω από 12.000 θεατές, άνοιξε περισσότερες πόρτες για τη διεξαγωγή του εφετινού. Από τις 19 ως τις 25 Μαρτίου στον «Απόλλωνα» (Σταδίου 19) και από τις 26 Μαρτίου ως την 1η Απριλίου στην αίθουσα προβολών του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) θα προβληθούν 16 ανέκδοτες εν Ελλάδι ταινίες, εκ των οποίων οι δέκα έχουν ήδη αγορασθεί από τη διανομή για να προβληθούν αργότερα σε μεγαλύτερο κύκλωμα. Θα προβληθούν επίσης και παλαιότερες ταινίες με έμφαση στη μουσική.


«Δεν πρέπει να υπάρχει κινηματογράφος, λογοτεχνία ή τέχνη που με κάποιον τρόπο να μην ασκούν κριτική και να μη θέτουν τα πράγματα σε αμφισβήτηση. Υπάρχει πάντα η αρμονία και η ομορφιά. Δεν μπορούμε όμως να τις διαχωρίσουμε από ένα βαθύτερο ιστορικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Στην περίπτωση του κινηματογράφου έχουμε και εδώ ανθρώπους που μετέχουν στην κοινωνία· άρα και στην ιστορία. H τέχνη δείχνει τις αντιθέσεις της κοινωνίας και οι γαλλικές ταινίες αποκαλύπτουν κατά κάποιον τρόπο τη γαλλική πραγματικότητα. Εχει ενδιαφέρον να μοιραζόμαστε τις διαφορετικές πραγματικότητες διαφορετικών λαών. Δεν υπάρχει σε εμάς η μυστική συμφωνία του αμερικανικού κινηματογράφου, για παράδειγμα, που είναι προπαγανδιστικός υπέρ της Αμερικής. Στον γαλλικό κινηματογράφο υπάρχουν όλα. Υπάρχει το μελόδραμα, η κωμωδία, το μεταφυσικό γουέστερν, ταινίες κοινωνικού χαρακτήρα».


Με τα παραπάνω λόγια ο από τον περασμένο Σεπτέμβριο νέος πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα Μπρυνό Ντελέ απάντησε σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε: θα δεχόταν αλήθεια ένας γάλλος πρέσβης την ύπαρξη ενός γαλλικού έργου μη κολακευτικού για τους Γάλλους σε ένα Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, όπως αυτό που από την προσεχή Παρασκευή – και για πέμπτη συνεχή χρονιά – διοργανώνεται στην Αθήνα;



Πράγματι αν παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα της εφετινής διοργάνωσης θα βρούμε μια αξιοσημείωτη ποικιλία ταινιών, η οποία αποδεικνύει ότι η γαλλική κινηματογραφία παραμένει η ισχυρότερη (και παραγωγικότερη) της Ευρώπης. Στις 16 ανέκδοτες εν Ελλάδι ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα στον «Απόλλωνα» μέσα στην εβδομάδα 15-25 Μαρτίου θα βρούμε τον «Τριπλό πράκτορα» («Triple agent»), ένα ερωτικό θρίλερ κατασκοπείας του βετεράνου Ερίκ Ρομέρ στο οποίο πρωταγωνιστεί η Κατερίνα Διδασκάλου, το «Μακριά από τα μάτια του κόσμου» («Les égarés») του Αντρέ Τεσινέ με την Εμανουέλ Μπεάρ, τους «Γοητευτικούς ταξιδιώτες» («Bon voyage»), μια δραματική κομεντί του Ζαν-Πολ Ραπενό με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, αλλά και το «Blueberry», τελευταία ταινία του προκλητικού σκηνοθέτη Γιαν Κουνέν, ο οποίο πριν από μερικά χρόνια είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις με την ταινία-σοκ «Συμμορία Ντόμπερμαν».


Ο Ρομέρ και ο Κουνέν ανήκουν στους κινηματογραφιστές που ο Μπρυνό Ντελέ – ένας άνθρωπος που θυμίζει περισσότερο καλλιτέχνη παρά πρεσβευτή – ξεχωρίζει όταν αναφέρεται στο προσωπικό γούστο του. «Δεν έχω δει καμία ταινία του φεστιβάλ, διότι δεν έκανα εγώ το πρόγραμμα. Και ξέρω ότι το «Blueberry» του Κουνέν ούτε καλές κριτικές πήρε στη Γαλλία ούτε εμπορική επιτυχία είχε. Αυτό όμως δεν με αφορά γιατί ο δημιουργός του έχει πολύ ενδιαφέρον. Σε μία άλλη κατηγορία, κοντά στο μελό, υπάρχει η ταινία «H χορωδία» του Κριστόφ Μπαρατιέ. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που μεταμορφώθηκαν από το τραγούδι και την ομορφιά της μουσικής».


Σε ένα πρόγραμμα φεστιβάλ άλλωστε, όπως ο Ντελέ πιστεύει, θα πρέπει να υπάρχουν ταινίες με μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσά τους· από ταινίες όπως το «Απέραντο γαλάζιο» του Λυκ Μπεσόν, «που μιλάει για τη σχέση ανθρώπου – φύσης», ως τη «Συμμορία Ντόμπερμαν» του Κουνέν, που «είναι ένας καθρέφτης της απογοήτευσης και της κτηνωδίας, μια ταινία για τη βία του αιώνα». Οσο για τη «μούσα» του Ρομέρ, τη Διδασκάλου, ο γάλλος πρέσβης θα κάνει το άκρως κολακευτικό σχόλιο λέγοντας ότι «πλέον πρόκειται για την καλύτερη πρέσβειρα της Ελλάδας».


H στήριξη των δημιουργών


Οπως κάθε χρόνο, οι προσκεκλημένοι της εφετινής διοργάνωσης θα είναι συντελεστές των ταινιών που θα προβληθούν. Ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Πατρίς Σερό («Σαρκική εξάρτηση», «Βασίλισσα Μαργκό»), ο οποίος κρατάει έναν χαρακτηριστικό ρόλο στην ταινία του Μίκαελ Χάνεκε «H ώρα του λύκου», ο Κριστόφ Μπαρατιέ, που σκηνοθέτησε τη «Χορωδία», αλλά και ο Μαρκ Εσποζιτό, σκηνοθέτης της ταινίας «H καρδιά των ανδρών» («Le coeur des hommes»). Στην Αθήνα θα έρθουν επίσης οι Κλερ Ντεβέρ και Μπερνάρ Ζιροντό, σκηνοθέτις και πρωταγωνιστής (αντιστοίχως) του «Les marins perdus» (μεταφράζεται ως «Χαμένοι ναυτικοί» και είναι βασισμένο στο βιβλίο του Ζαν Κλοντ Ιζό «Οι Βατσιμάνηδες της Μασσαλίας»). Ολοι τους θα παραστούν στην επίσημη προβολή των ταινιών τους. Σημειώνουμε ότι εκτός από τις 16 ανέκδοτες ταινίες που αποτελούν τον κορμό του φεστιβάλ, η εφετινή διοργάνωση περιλαμβάνει και την προβολή κάποιων παλαιότερων. Προς τιμήν του Κλοντ Λελούς, επίτιμου προέδρου της εφετινής διοργάνωσης, θα προβληθούν οι ταινίες «Ενας άντρας και μια γυναίκα» και «Edith et Marcel», ενώ το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει ταινίες στις οποίες παίζει μεγάλο ρόλο η μουσική· από το μιούζικαλ («H Ζαν και το υπέροχο αγόρι») των Ολιβιέ Ντυκαστέλ και Ζακ Μαρτινό ως την τζαζ ταινιών της νουβέλ βαγκ («Ασανσέρ για δολοφόνους», «Ζυλ και Ζυμ», «Πυροβολήστε τον πιανίστα»).


Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3398.651 του Γαλλικού Ινστιτούτου