Με άξονα τον «Ορέστη» του Γιάννη Ρίτσου το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει μια σύγχρονη σκηνική εκδοχή του τραγικού ήρωα, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Πλάι του στέκονται τα τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα της Ηλέκτρας μέσα από τις ομώνυμες τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη: είναι η ποιητική, η σκληρή, η παρανοϊκή και η χορεύτρια. Αποσπάσματα από τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ επάνω στο οποίο κινείται η παράσταση «Ορέστης ­ Από τον Ρίτσο στους τραγικούς» που κάνει αυτή την εβδομάδα πρεμιέρα στην αχαϊκή πρωτεύουσα.


«Πάνω σε μια δική μου ιδέα» λέει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «δουλέψαμε μαζί με όλους τους ηθοποιούς για να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Μέσα σε ένα διάστημα 30 δοκιμών αναζητήσαμε τον σκηνικό διάλογο των προσώπων. Στόχος μας ήταν να πειραματισθούμε και να ερευνήσουμε. Ο Ορέστης είναι ένα ρεαλιστικό ποιητικό πρόσωπο που υμνεί τη ζωή και την πραγματικότητα. Αρνείται το «πρέπει» του φόνου της μητέρας του και συναντάται με την Ηλέκτρα που και στις τέσσερις μορφές της έχει αντίθετη ιδεολογία και αντίληψη».


Μέσα σε έναν σκουριασμένο σκηνικό χώρο που απαρτίζεται από τέσσερις κολόνες αναστήλωσης αρχαίων μνημείων ο Ορέστης φορά τα σύγχρονα καλοκαιρινά του ρούχα ενώ οι Ηλέκτρες με θεατρικά κοστούμια αναπτύσσουν τον διάλογο του χθες με το σήμερα. Ενα από τα σημεία που απασχόλησε ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη ήταν η χρήση του χορού. «Στην παράστασή μας η Ηλέκτρα αποτελεί τον χορό του εαυτού της. Καθεμιά συμπληρώνει την άλλη ή βγαίνει μέσα από την άλλη» καταλήγει και εξηγεί ότι το κείμενο της παράστασης δεν ακολουθεί λογική διαδρομή καθώς τα αποσπάσματα ακούγονται άλλοτε αυτούσια και άλλοτε κατακερματισμένα.


Η παράσταση «Ορέστης ­ Από τον Ρίτσο στους τραγικούς» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία – επιμέλεια σκηνικού – φωτισμούς Θέμη Μουμουλίδη και κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη. Παίζουν: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Ράσμι Σουκούλη, Σερφαΐτα Γρηγοριάδου, Ευαγγελία Ράντου, Τάσος Γιαννόπουλος, Γιώργος Σπυράκης. Πρεμιέρα την Τετάρτη στο Θέατρο Κάστρου (21.00).