Η εμπορικότερη συγγραφέας του καλοκαιριού και η θεία Κατίνα από τη Σμύρνη που έγινε ηρωίδα μιας «εξιστόρησης»

Τα μάγια των πωλήσεων

συνέντευξη Τα μάγια των πωλήσεων Η εμπορικότερη συγγραφέας του καλοκαιριού και η θεία Κατίνα από τη Σμύρνη που έγινε ηρωίδα μιας «εξιστόρησης» ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ Η Μάρα Μεϊμαρίδη κατάφερε να γίνει γνωστή στους δημοσιογράφους προτού καλά καλά κυκλοφορήσει το βιβλίο της, αφού τους κάλεσε σε δείπνο στην κατοικία της στο Παλαιό Ψυχικό. Από «Το Βήμα» έλαβε την ξινή απάντηση: «Δεν δεχόμαστε προσκλήσεις από αγνώστους».

Η Μάρα Μεϊμαρίδη κατάφερε να γίνει γνωστή στους δημοσιογράφους προτού καλά καλά κυκλοφορήσει το βιβλίο της, αφού τους κάλεσε σε δείπνο στην κατοικία της στο Παλαιό Ψυχικό. Από «Το Βήμα» έλαβε την ξινή απάντηση: «Δεν δεχόμαστε προσκλήσεις από αγνώστους». Να όμως που πέντε μήνες μετά μας υποχρεώνει να ασχοληθούμε μαζί της. Το βιβλίο της αναδείχθηκε «ανάγνωσμα του καλοκαιριού» μένοντας σταθερά στην πρώτη θέση των ευπωλήτων. Πενήντα χιλιάδες αντίτυπα είναι πολλά για μια πρωτοεμφανιζόμενη. «Αλήθεια; Δεν έχω κριτήριο. Είμαι καινούργια σε αυτόν τον χώρο» είπε κατά την τηλεφωνική συζήτηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα. Είχαμε κανονίσει να συναντηθούμε (η πρόσκληση αυτή τη φορά ήταν «πάρε το μαγιό σου κι έλα στη Μύκονο»), έχω όμως ορκιστεί να μην ξαναπατήσω στο νησί τον Αύγουστο, μήνα των αγροίκων. Ετσι γνωριστήκαμε από το ακουστικό, εκείνη στου Ρόχαρη κι εγώ στη Χρήστου Λαδά.


Το πιο εντυπωσιακό στο βιβλίο της Μεϊμαρίδη είναι το βιογραφικό της. Συνοπτικά έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανθρωπολογία στο Παρίσι, ενώ τώρα «φοιτά σε νέο κύκλο σπουδών Αστροφυσικής και Κοσμολογίας (UMD American University)» δι’ αλληλογραφίας, μέσω Internet. Επιπλέον «αποφοίτησε από τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ». Μήπως τα παραφουσκώνει; «Δεν μπορείς να πεις ψέματα σε τέτοια ζητήματα» λέει. Μα καλά, δεν έχει βαρεθεί να σπουδάζει; «Τρελαίνομαι με το διάβασμα. Είμαι κουκουβάγια. Κάθομαι όλη τη νύχτα και μελετάω». Και μια ηρωίδα της προτιμά τις μικρές ώρες για τις δουλειές της, επειδή την ημέρα ασχολείται με τα παιδιά, τα σκυλιά, τα γατιά. «Εχω κι εγώ μια κόρη 15 χρόνων. Ισχύουν επίσης τα σκυλιά, τα γατιά και μια φοράδα, την οποία κρατάμε στο Κορωπί». Αρχισε στην εφηβεία της ιππασία και ιστιοπλοΐα στην Καστέλα όπου μεγάλωσε. Διαβάζει λοιπόν τη νύχτα. Διαβάζει τα μαθήματά της. «Δεν θυμάμαι να τελείωσα ποτέ μυθιστόρημα. Προτιμώ τα επιστημονικά, αυτά με τις βιβλιογραφίες και τις παραπομπές». Πώς λοιπόν ένας άνθρωπος που δεν διαβάζει λογοτεχνία αποφασίζει να ασχοληθεί με την πεζογραφία; «Οπως σημειώνω και στην αρχή του βιβλίου δεν είναι μυθιστόρημα, είναι «εξιστόρηση». Αναφέρομαι στη ζωή μιας θείας της μητέρας μου, της Κατίνας. Την Κατίνα την έχω γνωρίσει. Το σπίτι που περιγράφω στην Αίγινα είναι υπαρκτό». Υπήρξε λοιπόν και μπαουλάκι; Από αυτό ξεκινά η ιστορία. Οταν η αφηγήτρια, μια σύγχρονη γυναίκα, ξεθάβει από την αποθήκη του εξοχικού ένα μπαουλάκι με κουρέλια, συνταγές για ξόρκια και άλλα συμπράγκαλα των μαγισσών. «Ναι, υπήρξε και μπαουλάκι» διαβεβαιώνει η Μάρα Μεϊμαρίδη. «Η θεία Κατίνα είχε πράγματι πέντε άντρες – παντρεύτηκε τους τέσσερις αλλά δεν είμαστε σίγουρες για τον πέμπτο, με τον οποίο έζησε στην Πόλη προς το τέλος της ζωής της».


Το βιβλίο εκτυλίσσεται στο μεγαλύτερο μέρος του στη Σμύρνη πριν από την καταστροφή και στο επίκεντρο βρίσκεται η Κατίνα, η οποία πτωχή ούσα προσδοκά «κατάλληλους» γάμους. Καίτοι άσχημη, τα καταφέρνει με τη συνδρομή της τουρκάλας μάγισσας Αττάρτης – διαθέτοντας όμως και η ίδια ικανότητες πέραν των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Αν έχουμε λοιπόν μια βασική ένσταση για το ομολογουμένως ευχάριστο μυθιστόρημα, είναι το αντιφεμινιστικό υπόβαθρο (κάτι σαν ελεγεία της κατινιάς…). Μπορεί να προκύπτει ως πρόταση το κυνήγι του καλού γαμπρού; «Ο έρωτας είναι ωραίος αλλά όταν περνάει τι μένει; Το θέμα είναι να σέβεσαι και να εκτιμάς τον άντρα σου». Είναι λοιπόν σωστό μια κοπέλα να επιλέγει τον άνθρωπό της από ένα ακριβό αμάξι ή ένα μεγάλο σπίτι; «Απολύτως σωστό» λέει η κυρία Μεϊμαρίδη και το πιστεύει. Δεν κάνει χιούμορ. Συμπληρώνει: «Το πολύ συναίσθημα φέρνει ψυχολογικές μεταπτώσεις, έτσι δεν έλεγε και ο Φρόιντ;». Και το αποκορύφωμα: «Η καλύτερη καριέρα για μια γυναίκα είναι να κάθεται και να της κάνουν αέρα». Την «απειλώ» ότι αυτή η φράση θα γίνει τίτλος. «Ααα, θα με κοροϊδεύετε στο άρθρο σας;». Αφού εξηγώ τον ρόλο του δημοσιογράφου ως απλού καταγραφέα, ρωτάω αν θυμώνει ο σύζυγός της με τις απόψεις της. «Εχω έναν πολύ ευτυχισμένο γάμο. Ο άνδρας μου είναι εξαιρετικής οικογενείας». Είναι επιχειρηματίας και ως πριν από λίγα χρόνια διατηρούσε τα καταστήματα «Ακρον Ιλιον Κρυστάλ». Τους έχει μείνει πλέον το άδειο ακίνητο επί της οδού Σταδίου και η κυρία Μεϊμαρίδη προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις βιτρίνες για την προώθηση του έργου της.


Οι μάγισσες της Σμύρνης είναι το δεύτερο βιβλίο της. Το πρώτο ήταν ο Οδηγός για έξυπνες και φθηνές αγορές. «Είχα γυρίσει από το Παρίσι και τα οικονομικά μου δεν ήταν ανθηρά. Ημουν όμως πολύ λουσού και ρωτούσα τις φίλες μου αν ξέρουν τίποτε «τρύπες». Αυτές ξέρανε, οι ρουφιάνες, αλλά δεν λέγανε. Ετσι πήρα ένα μηχανάκι και γύρισα όλη την Αθήνα πόρτα πόρτα». Η λέξη «ρουφιάνες» είναι μια από τις αγαπημένες στο βιβλίο της. Η γλώσσα της είναι πράγματι εντυπωσιακή, καθώς επιχειρεί να αναστήσει τα σμυρναίικα της εποχής. «Το λεξιλόγιο το ξέρω από τη μαμά μου. Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια στο γλωσσικό ζήτημα. Το μεγάλο μου challenge είναι να πλουτίσω την ελληνική με μια-δυο λέξεις». Τη χαροποιεί που το βιβλίο αρέσει σε άνδρες και γυναίκες και κάνει τα σχετικά προγνωστικά: «Στους εκατό οι 97 θα το ευχαριστηθούν, οι δύο θα το ξαναδιαβάσουν και ο ένας θα καταλάβει το βάθος του βιβλίου». Και ποιο είναι αυτό; «Απύθμενο» απαντά γελώντας. «Σε βοηθά να αλλάξεις τη ζωή του, να ξεπεράσεις τα προβλήματά σου. Δείχνει ότι πρέπει να έχεις υψηλούς στόχους. Ενα θα πω: Κάτω η κακομοιριά».


Χρειάστηκαν περί τα πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν Οι μάγισσες της Σμύρνης. Μέντορας της Μεϊμαρίδη «ένας διανοούμενος, ο Δήμος Μαυρομμάτης, στον οποίο και το αφιερώνω. Προτού τον γνωρίσω νόμιζα πως όλοι οι διανοούμενοι έχουν κοτσιδάκι. Στην πραγματικότητα δεν έχω γνωρίσει ποτέ κανέναν συγγραφέα. Δεν είμαι στο κουλτουριάρικο κύκλωμα ούτε στο επιστημονικό». Τότε σε ποιο; «Στο κοσμικό». Να περιμένουμε ύστερα από αυτή την επιτυχία και άλλο βιβλίο; «Αυτό που έχω μυριστεί είναι ότι όποιος γράψει ένα σουξεδάκι νομίζει πως κάτι έγινε. Και μετά γράφει μια πατάτα. Εγώ δεν θα δώσω στον κόσμο κάτι που να μην είναι αξιόλογο». keza@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk