Ελληνας του εξωτερικού είναι ο Βαγγέλης Καλότυχος, παιδί μεταναστών. Ελληνας γεννημένος στο Λονδίνο από κύπριο πατέρα και μητέρα Πειραιώτισσα. Προτού κατασταλάξουν στη βρετανική πρωτεύουσα, οι γονείς του είχαν φάει «βρώμικο ψωμί» στην Αλεξάνδρεια και στην Αυστραλία. Αυτοί οι μετανάστες-εργάτες γονείς τού εμφύσησαν την αγάπη για την Ελλάδα και ο Καλότυχος, που έχει ζήσει στην πατρίδα μόνο καλοκαίρια και ως εκ τούτου γνώρισε μόνο έναν τόπο διακοπών, «δημιούργησε» μέσα του μια Ελλάδα αφηγήσεων, με αποτέλεσμα ύστερα από χρόνια να γράψει ένα σπουδαίο βιβλίο για την πατρίδα των γονέων του που θα το ζήλευαν πολλοί Ελληνες οι οποίοι έζησαν ή ζουν την πατρίδα στο πετσί τους. Είναι ένα βιβλίο-οδηγός προς τους ναυτιλλομένους της λογοτεχνίας, της ποίησης, της ιστορίας, της πολιτικής, της ανθρωπολογίας και του νεότερου πολιτισμού της πατρίδας μας. Είναι ένα βιβλίο αναζήτησης της νέας Ελλάδας, εκείνης που χάνεται στη μετάφραση των τουριστικών αφισών και των τηλεοπτικών σποτ ανά τις πρωτεύουσες της υφηλίου. Και είναι ένα απάνθισμα ακριβών δοκιμίων ποιητικής προσέγγισης με επίκεντρο μεν τη λογοτεχνία και την ιστορία, αλλά με πάμπολλες εστίες-σημεία αναφοράς, όπως ο Ρήγας Φεραίος και ο Διονύσιος Σολωμός, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Παναγιώτης Σούτσος, αλλά και το έργο των Κώστα Καρυωτάκη, Ηλία Βενέζη, Γιώργου Θεοτοκά, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Ρέας Γαλανάκη και πολλών άλλων. Ο Καλότυχος πρωτοτυπεί και ανακαλύπτει μιαν άλλη φάση, μιαν άλλη εκδοχή ελληνισμού, εκείνη της μεσοαστικής τάξης με εστίαση στο κλεινόν άστυ και στο μητροπολιτικό κέντρο εισάγοντας τον όρο «Metro-Hellenism».


Ο Καλότυχος, ο οποίος σήμερα διδάσκει Νέα Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης έπειτα από σπουδές στο Μπέρμιγχαμ, στο Οχάιο και στο Χάρβαρντ, στον υπό συζήτηση τόμο διαπραγματεύεται και σχολιάζει με οξυδέρκεια αφηγήσεις περιηγητών στην Ελλάδα του 19ου αιώνα και ταξιδιογραφήματα ξένων του 20ού (Λόρενς Ντάρελ, Χένρι Μίλερ, Πατρίσια Στόρας), τη Μεγάλη Ιδέα, τη σύνθετη πολιτιστική μας γεωγραφία, καθώς και το τι είναι, σε τι συνίσταται η σύγχρονη Ελλάδα. Συναρμολογεί με σχολαστικότητα και αγάπη τις ψηφίδες που φτιάχνουν το μωσαϊκό της Ελλάδας του 20ού αιώνα, ανακαλύπτοντας όμως καθ’ οδόν νέες ερμηνευτικές παραμέτρους.


Ξεκινώντας με την ίδρυση του ελληνικού κράτους και φθάνοντας στο σήμερα, μέσα σε οκτώ κεφάλαια («Ab-sense», «Centralization: Land, Citizenship and Poetry in a Nation-state», «Derivation», «Rupture and Crisis», «The Cultural Geographies of (Un)Greekness», «Poetry and Politics in the Post-war», «Love and Sex: The Influence of Anxiety among Friends – Henry Miller, Patricia Storace and Lawrence Durrell do Greece… and Cyprus» και «Global Readings: Will the Turk remain a Turk and the Greek a Greek to the Last»), ο Καλότυχος αναδεικνύει το πρόσωπο της χώρας μας, εκτιμώντας ο ίδιος ότι η ιδέα, η οντότητα της σύγχρονης Ελλάδας, έχει υποεκτιμηθεί ή την έχουν παρερμηνεύσει πολλοί ξένοι ερευνητές και μελετητές.


Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο βιβλίο που ρίχνει μια φρέσκια ματιά και αντιμετωπίζει με φιλοσοφικό στοχασμό τη σύγχρονη ανθρώπινη ελληνική συνθήκη και τα θέματα του πολιτισμού μας. Ο Καλότυχος, ερμηνεύοντας την ιστορία της Ελλάδας και χαρτογραφώντας την τρέχουσα ελληνική καθημερινότητα με τους κώδικες της πολιτισμικής και λογοτεχνική θεωρίας, προτείνει μια νέα σχέση με το παρελθόν αν «η ελληνική λογοτεχνία, ο πολιτισμός και η κοινωνία θέλουμε πράγματι να είναι μέρος του παρόντος και να βρεθούν με τις προκλήσεις του μοντερνισμού». Τέλος, να σημειώσω ότι το βιβλίο του Καλότυχου είναι όντως ένας άθλος και πρόκειται για έργο αξιοθαύμαστο ενός ανθρώπου που γνώρισε την Ελλάδα κυρίως μέσω αφηγήσεων, βιβλίων, μουσικής, κινηματογράφου, δηλαδή ακουσμάτων, αναγνώσεων, παραστάσεων ή εικόνων και όχι εμπειρικά.


Ο κ. Ντίνος Σιώτης είναι εκδότης της επιθεώρησης «Mondo Greco». Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η ποιητική συλλογή «Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ» (Κέδρος).