Μαδρίτη, Δεκέμβριος.



Η δημόσια εμφάνισή του στην τελευταία έκθεση βιβλίου της Γουαδαλαχάρα (Μεξικό) ανακούφισε τους πάντες. Εχοντας ανακτήσει 15 από τα 20 κιλά που έχασε όταν πριν από ενάμιση χρόνο οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Αρακατάκα, Κολομβία, 1928) βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή του πυρός. Οπλο του, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι 900 σελίδες του πρώτου τόμου των απομνημονευμάτων του που θα κυκλοφορήσουν εντός της επόμενης χρονιάς.


Τι συνέβη όμως από το 1995, όταν κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο Η είδηση μιας απαγωγής, ως τη μέχρι πριν από δύο εβδομάδες εξαφάνισή του από προσώπου γης; Ο ίδιος δίνει μια εντελώς μαρκεσιανή απάντηση σε σχετικές ερωτήσεις του κολομβιανού περιοδικού «El Tiempo»: «Μου έπεσε το λαχείο!». Το «λαχείο» που έπεσε στον δημοφιλή συγγραφέα πριν από ενάμιση χρόνο δεν ήταν τόσο το λέμφωμα που διέγνωσαν οι γιατροί και η θεραπευτική αγωγή στην οποία υποβλήθηκε επί τρεις μήνες στο Λος Αντζελες όσο η απόφαση που έλαβε λόγω του φόβου του να μην έχει επαρκή χρόνο για την ολοκλήρωση των τριών τόμων των απομνημονευμάτων του και των δύο συλλογών διηγημάτων που είχε στη μέση. «Ελάττωσα στο ελάχιστο τις σχέσεις μου με τους φίλους, αποσύνδεσα το τηλέφωνο, ακύρωσα ταξίδια και κάθε είδους δεσμεύσεις και μελλοντικές υποχρεώσεις, και κλείστηκα να γράφω κάθε μέρα χωρίς διακοπή από τις οκτώ το πρωί ως τις δύο το μεσημέρι…


Ολα αυτά μου έδωσαν τον χρόνο και την καλή ψυχική κατάσταση για να γράψω τις 1.200 σελίδες τετραδίου του πρώτου τόμου των απομνημονευμάτων μου που μόλις τελείωσα και ελπίζω να ξεκινήσω τον δεύτερο τον Ιανουάριο, αφού τελειώσω μία από τις δύο συλλογές διηγημάτων… Αυτός ο πρώτος τόμος αρχίζει με τη ζωή των παππούδων από την πλευρά της μητέρας μου και τον έρωτα του πατέρα και της μητέρας μου στις αρχές του αιώνα και τελειώνει το 1955, όταν εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο La hojarasca, ως το ταξίδι μου στην Ευρώπη ως ανταποκριτή της εφημερίδας «El Espectador».


Ο δεύτερος τόμος θα συνεχίσει ως την έκδοση του Εκατό χρόνια μοναξιάς, πάνω από 20 χρόνια αργότερα. Ο τρίτος θα έχει διαφορετική μορφή και θα περιέχει μόνο τις αναμνήσεις των προσωπικών μου σχέσεων με έξι ή επτά προέδρους διαφορετικών χωρών».


Σε σχέση με το περιβόητο «αποχαιρετιστήριο» κείμενο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και αποδόθηκε στον ίδιο, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες σχολιάζει καυστικά: «Το μόνο που με ανησυχεί είναι το να πεθάνω από ντροπή επειδή μπορεί να πίστεψαν κάποιοι ότι εγώ έγραψα κάτι τόσο κακόγουστο… Θα πρέπει όμως να ευχαριστήσω αυτό το ανώνυμο κείμενο για το ότι εν μέρει εξαιτίας του ανέκτησα τον χρόνο και τη γαλήνη που είχα χάσει λόγω της φήμης».


Και ο τίτλος τους; «Ο γενικός τίτλος των τριών τόμων δεν είναι παρά η γνήσια αλήθεια: Vivir para contarlo (Να ζήσει κανείς για να το διηγηθεί)».


Τα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από την έκδοση του τελευταίου έργου του έχουν δημιουργήσει τεράστια προσμονή για την εμφάνιση του πρώτου τόμου των απομνημονευμάτων του κολομβιανού νομπελίστα. Δεν είναι λοιπόν διόλου παράξενο το γεγονός ότι το λογοτεχνικό πρακτορείο της Καταλανής Carmen Balcells που τον εκπροσωπεί έχει ήδη δεχθεί προτάσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από εκδοτικούς οίκους από όλον τον κόσμο.