Ο χειμώνας βιάστηκε λίγο φέτος να… χτυπήσει την πόρτα μας. Εν μέσω Νοεμβρίου (και προτού καλά καλά νιώσουμε… φθινόπωρο) ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά «εισέβαλαν» διαδοχικά στην περιοχή της Μεσογείου, έσπρωξαν απότομα τον υδράργυρο σε χαμηλές για την εποχή τιμές και μας έκαναν μούσκεμα! Μία εβδομάδα αργότερα ο νοτιάς «γλύκανε» αισθητά τις θερμοκρασίες και ανέβασε αρκετά τα επίπεδα υγρασίας (κυρίως στις νύχτες μας). Οι απότομες αυτές εναλλαγές των μετεωρολογικών συνθηκών «δεν αποτελούν σύνηθες φαινόμενο για τον Νοέμβριο» μας ενημερώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά παράλληλα επισημαίνουν ότι οι ακραίες καταστάσεις που ζήσαμε δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «σημάδια» για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αντίθετα μάλιστα, τονίζουν, οι πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν για τις διαθέσεις του καιρού τους προσεχείς μήνες μάς προετοιμάζουν για έναν χειμώνα που δεν θα ανατρέψει τα κλιματικά δεδομένα. Ο καιρός θα δείξει…


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Μετεωρολογικού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) και του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών (IRI) του Αμερικανικού Οργανισμού ΝΟΑΑ, για το επόμενο τρίμηνο (από τον Δεκέμβριο του 2002 ως και τον Φεβρουάριο του 2003) η Γηραιά Ηπειρος θα περάσει έναν… τυπικό χειμώνα, με τις θερμοκρασίες και τις ποσότητες βροχής να μην ξεφεύγουν και πολύ από τις συνήθεις τιμές για την εποχή. Ειδικότερα προβλέπεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα κανονικά επίπεδα – με εξαίρεση τις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου και τα νότια παράλια της Αφρικής όπου ο υδράργυρος φαίνεται ότι θα κινηθεί ελαφρώς πιο πάνω από τις συνήθεις θερμοκρασίες (ως και 2 βαθμούς Κελσίου).


Οσον αφορά τις βροχοπτώσεις όμως αναμένεται ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι πιο «υγρό» για τη Νότια Ευρώπη, την Ιβηρική Χερσόνησο, σε ένα τμήμα της Κεντρικής και της Νότιας Ιταλίας, της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας και στα Βαλκάνια (όπου προβλέπεται αύξηση στο ύψος βροχής ως και 20% από τα κανονικά επίπεδα).


Οι αποκλίσεις αυτές σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να είναι σημαντικές, ωστόσο οι προβλέψεις που υπάρχουν για τις διαφορές των πιέσεων στην Νότια Ευρώπη προϊδεάζουν για περισσότερες ημέρες με συννεφιασμένο και βροχερό καιρό στην περιοχή της Μεσογείου!


«Θα πρέπει να πούμε κατ’ αρχήν ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις καιρού βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και δεν εφαρμόζονται επιχειρησιακά από καμία Μετεωρολογική Υπηρεσία – ωστόσο όμως μας δίνουν ένα στίγμα που το λαμβάνουμε αρκετά σοβαρά υπόψη μας» σημειώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Θ. Κολυδάς, μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και επισημαίνει: «Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο όσο και ο Αμερικανικός Μετεωρολογικός Οργανισμός προέβλεψαν με υψηλή ακρίβεια τα μεγάλης κλίμακας φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο και η Βόρεια Ατλαντική Κυκλοφορία. Στις τρίμηνες προγνώσεις θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων σε τοπικό επίπεδο βλέπουμε όμως ότι αυτές παρουσιάζουν πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας στη Δυτική Ευρώπη και μικρότερα στην ανατολική που μας αφορά περισσότερο – αν και τον τελευταίο χρόνο και τα δύο συγκεκριμένα Μετεωρολογικά Κέντρα παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις τρίμηνες προγνώσεις τους τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη».


Σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία των διεθνών κλιματικών κέντρων ο μετεωρολόγος αναφέρει ότι όσον αφορά τις προβλέψεις για τις θερμοκρασίες δεν υπάρχουν ενδείξεις που να μας δείχνουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Ειδικότερα για την περιοχή μας όλα δείχνουν ότι θα ζήσουμε έναν τυπικό χειμώνα, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να παρουσιάζονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που είναι και οι ψυχροί μήνες του έτους για την Ελλάδα. «Οσον αφορά όμως τις βροχοπτώσεις, οι προβλέψεις μας δίνουν υψηλότερα ποσά για το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Ευρώπης (ως και 20% πάνω από τα συνήθη επίπεδα), με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζεται στις Δαλματικές ακτές, στην Πορτογαλία και στη Βόρεια Ελλάδα – ενώ μας δίνουν και αύξηση των βροχοπτώσεων ως και 10% – και στη δυτική και κεντρική χώρα» επισημαίνει ο κ. Κολυδάς και τονίζει: «Και σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ότι δεν μπορούμε αρχικά να μιλάμε για μεγάλες αποκλίσεις. Παράλληλα όμως τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα ίδια κέντρα για τη διαφορά των πιέσεων, η πρόβλεψη είναι ότι στην Κεντρική και στη Νότια Ευρώπη οι πιέσεις θα είναι λίγο χαμηλότερες από ό,τι συνήθως, γεγονός που αν επαληθευθεί τελικά θα έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα διέλευσης βαρομετρικών χαμηλών συστημάτων από αυτές τις περιοχές – που θα προκαλέσουν πιο βροχερό καιρό στον χώρο της Μεσογείου και στη χώρα μας».


Ετσι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το ότι δεν εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις στις προβλέψεις για τη θερμοκρασία και τη βροχόπτωση δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και κάποια χρονικά διαστήματα που ο καιρός θα παρουσιάσει εξάρσεις. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στους μέσους όρους του τριμήνου. Δεν αποκλείεται δηλαδή να έχουμε και κάποιες παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας με υψηλές θερμοκρασίες, που θα ακολουθηθούν από περιόδους έντονων βροχοπτώσεων με χαμηλές θερμοκρασίες και στο τέλος τα στατιστικά του τριμήνου να αποκλίνουν κατά πολύ από τους μέσους όρους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι για το περασμένο τρίμηνο τα ίδια κλιματικά κέντρα είχαν προβλέψει ότι στη χώρα μας θα είχαμε αυξημένα ποσά βροχόπτωσης στη Δυτική και στη Νότια Ελλάδα (από 30% ως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις), αλλά δεν μπόρεσαν να «πιάσουν» τις ακραίες διαφοροποιήσεις που παρουσιάστηκαν κατά τον τελευταίο μήνα στην Κεντρική και στην Ανατολική Ελλάδα κυρίως (και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν ρεκόρ βροχόπτωσης όλων των εποχών), χωρίς ωστόσο να διαφοροποιήσουν σημαντικά τους μέσους όρους του τριμήνου.