ΤΗΝ ίδια στιγμή όπου δεκάδες δισεκατομμύρια χάνονται κάθε χρόνο από την οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν υπερτιμολογημένα νοσοκομειακά υλικά, το κράτος δεν κάνει τίποτα για να αξιοποιήσει μια υγιέστατη μονάδα παραγωγής που μόνον κέρδη εξασφαλίζει. Πρόκειται για την ΕΛΒΙΟΝΥ ΑΕ (Ελληνική Βιομηχανία Νοσοκομειακού Υλικού), η οποία για πολλά χρόνια προμήθευε τα νοσοκομεία με σύριγγες μιας χρήσεως.


Η εταιρεία είναι θυγατρική του ΕΟΦ, έχει τζίρο 1,6 δισ. δρχ., αλλά οι αρμόδιοι όχι μόνον δεν την ενθαρρύνουν να συνεχίσει και να αυξήσει τη δραστηριότητά της και σε άλλους τομείς, όπως προβλέπει το καταστατικό της, αλλά δημιουργούν εμπόδια στην περαιτέρω εξέλιξή της. Δεν ανανεώνουν την προγραμματική σύμβαση για την προμήθεια των νοσοκομείων με σύριγγες. Επιπλέον τα αποθεματικά της εταιρείας δεν αξιοποιούνται για νέες επενδύσεις και ανανέωση του εξοπλισμού, αλλά γίνονται ομόλογα.


Η εταιρεία προμηθεύει μέχρι στιγμής 60.000.000 σύριγγες ετησίως στα κρατικά νοσοκομεία, ενώ προσφάτως έχει αρχίσει την παραγωγή υδρόφιλου βαμβακιού που κυκλοφορεί στην αγορά με τη φίρμα της ΧΡΩΠΕΙ και ουροσυλλέκτες TEST cup. Η άρνηση της πολιτείας να αξιοποιήσει την προγραμματική σύμβαση ανοίγει τον δρόμο σε κάποιους ιδιώτες για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη εις βάρος του δημόσιου τομέα υγείας.


Η νέα διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΙΟΝΥ επιμένει στην επέκταση της εταιρείας και στον εμπορικό τομέα. Λέει, μάλιστα, ότι αν η εταιρεία συνδεθεί με τη μονάδα φίλτρων της Λάρισας, με την προμήθεια φίλτρων και συσκευών που θα μπορούσε να διαθέτει η ΕΛΒΙΟΝΥ, σίγουρα θα μείωνε την ασυδοσία των ιδιωτών και θα ελάφρυνε την επιβάρυνση των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου.


Σχετικά με τη δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης Τιμών στην οποία προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούν ότι, αν δεν συνοδεύεται από άλλα μέτρα, το μόνο που θα επιτύχει είναι να διαπιστώνει συνεχή αδιέξοδα, με υπερβάσεις τιμών. Τις προτάσεις τους, που έχουν πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα, έθεσαν ήδη υπόψη του υφυπουργού κ. Κοτσώνη, ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Κ. Γείτονα και την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας.


Για την υλοποίηση όσων προτείνουν, τονίζουν οι εργαζόμενοι, δεν θα απαιτηθούν νέοι πόροι, οικονομική ενίσχυση ή κάποια επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.