Ο κ. Πάνος Γιαννουλάτος ίδρυσε την Intersystems το 1978 και την Intersystems Italia το 1978 ύστερα από μια πολυετή επιτυχημένη καριέρα στην Procter and Gamble, όπου εργάστηκε στη Βρετανία, στην Αμερική και στην Ελλάδα και αποχώρησε έχοντας τη θέση του γενικού διευθυντή Ελλάδας. Εχει 20 χρόνια εμπειρίας ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι ειδικός στην αξιολόγηση ανωτέρων στελεχών. Σήμερα είναι πρόεδρος του ομίλου Intersystems, λαμβάνει μέρος σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών ως εξωτερικός σύμβουλος και διευθύνει την Boyden Athens.




Νέα συστήματα αναζήτησης στελεχών μέσω Internet και μέσω διεθνών ηλεκτρονικών δικτύων! Συζητήθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο της Boyden Global Executive Search, μιας από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες επιλογής ανωτέρων στελεχών στον κόσμο, με δραστηριότητα σε 40 χώρες. Το συνέδριο έγινε προ ημερών στις Ινδίες και ήδη ανακοινώθηκαν από την Boyden Athens οι τοποθετήσεις στελεχών που προήλθαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε εξειδικευμένες θέσεις πελατών της στην Αθήνα.


Η εταιρεία εντόπισε με τη συνεργασία του διεθνούς δικτύου της Boyden τον εμπορικό διευθυντή της Panafon στη Λωζάννη και τον διευθυντή εργοστασίου της Lavipharm στο Νιου Τζέρσι.


«Οι δυνατότητες σε επίπεδο διεθνούς έρευνας για την επιλογή στελεχών είναι ανεξάντλητες. Για πρώτη φορά δίδεται η ευκαιρία στην ελληνική αγορά να διευρύνει τις επιλογές της σε επίπεδο στελεχών σε όλο τον κόσμο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Boyden Athens κ. Πάνος Γιαννουλάτος.


­ Ποια είναι όμως τα στοιχεία που συγκροτούν την επιλογή ενός διεθνούς μάνατζερ;


«Να ξέρει να λαμβάνει αποφάσεις. Να ακούει τη γνώμη της ηγετικής ομάδας, να την αναλύει και να παίρνει μια τελική απόφαση που θα είναι αποδεκτή από την ηγετική ομάδα που θα κληθεί να την εφαρμόσει. Ενας σύγχρονος μάνατζερ δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις μόνος του αλλά δεν μπορεί και να είναι τόσο «δημοκρατικός» ώστε να παρασύρεται από τους άλλους. Η γνώμη των άλλων είναι ένα εργαλείο στα χέρια του που οφείλει να το χρησιμοποιήσει όσο καλύτερα γίνεται. Από εκεί και πέρα η τελική απόφαση είναι δική του».


­ Και η υλοποίηση της απόφασης;


«Ενας πετυχημένος μάνατζερ πρέπει να παίρνει αποφάσεις που είναι δυνατόν να υλοποιηθούν. Αν η απόφαση δεν μπορεί να «φυτευθεί» στο περιβάλλον, δεν έχει καμία αξία. Πρέπει συνεπώς να είναι ενήμερος για ό,τι συμβαίνει γύρω του ώστε οι αποφάσεις του να είναι ρεαλιστικές και να εξυπηρετούν στόχους».


­ Οι έλληνες μάνατζερ είναι σε θέση να παίρνουν αποτελεσματικές αποφάσεις;


«Οι καλοί και πετυχημένοι έλληνες μάνατζερ δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους ξένους. Είναι πολύ σπουδαίοι και μπορούν απόλυτα να συναγωνισθούν τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι έλληνες μάνατζερ «κτίζουν» στην Ελλάδα παραρτήματα πολυεθνικών εταιρειών που αποφέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων. Αυτοί προωθούνται στη συνέχεια σε θέσεις στο εξωτερικό αλλά και εμείς φέρνουμε πια στην Ελλάδα έλληνες μάνατζερ που έχουν διαγράψει πετυχημένες καριέρες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η ποιότητα των ελλήνων μάνατζερ είναι πολύ υψηλή».


­ Πώς κατακτάται αυτή η ποιότητα;


«Με σκληρή δουλειά, με ενημέρωση, με συνεχή επιμόρφωση. Οταν έχεις στόχο να κατακτήσεις την επιτυχία, δεν μπορείς να πεις ότι θυσιάζεις από την προσωπική σου ευχαρίστηση. Το κτίσιμο μιας ολοκληρωμένης και πετυχημένης προσωπικότητας προσφέρει μια ικανοποίηση που καταλήγει να είναι αληθινή προσωπική ευχαρίστηση. Θυμάμαι όταν ήμουν γενικός διευθυντής της Πρόκτερ και Γκαμπλ στην Ελλάδα. Εργαζόμουν από τις 8 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι έκανα θυσία. Το θεωρούσα αυτονόητο για να πετύχουν οι στόχοι μας και να εισπράξω κι εγώ την ψυχική ικανοποίηση ότι συνέβαλα στην επιτυχία αυτών των στόχων».


­ Τι σπουδές χρειάζεται να κάνει ένας νέος;


«Και στην Ελλάδα σήμερα ένας νέος μπορεί να κάνει πολύ καλές σπουδές. Θα έλεγα ότι θα ήταν χρήσιμο ένα ΜΒΑ στο εξωτερικό, όχι τόσο για να αποκτήσει θεωρητικές γνώσεις αλλά κυρίως για να δει την ελληνική πραγματικότητα με τα μάτια των άλλων και από απόσταση. Ετσι θα μπορέσει να αποβάλει τη συναισθηματική φόρτιση και θα λειτουργήσει με μια πιο διεθνοποιημένη ματιά. Εκείνο όμως που προέχει είναι τα ηγετικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει. Δεν θέλω να πω ότι ο ηγέτης γεννιέται αλλά σίγουρα πρέπει να έχει και κάποια έμφυτα προσόντα».


­ Σε ένα νέο παιδί που φοιτά αυτή τη στιγμή στο λύκειο και προβληματίζεται ποιον δρόμο να ακολουθήσει τι θα λέγατε;


«Εχω την αίσθηση ότι τα παιδιά του λυκείου δεν έχουν επιλέξει τι θα κάνουν. Πρέπει λοιπόν πρώτα από όλα να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν. Και αφού το αποφασίσουν, να ζητήσουν πληροφορίες: από τους γονείς τους, από το περιβάλλον τους, από βιβλία. Και αν δεν έχουν τους κατάλληλους ανθρώπους για ενημέρωση στο περιβάλλον τους, ας ανατρέξουν στους ειδικούς. Ενας νέος μπορεί να σταδιοδρομήσει επιτυχώς μόνο σε ό,τι έχει επιλέξει ενσυνείδητα, γνωρίζοντας τα συν και τα πλην της επιλογής του. Και βέβαια, όσες φορές κι αν με ρωτήσετε, δεν θα κουραστώ να σας πω ότι χρειάζεται πολλή δουλειά, τίποτε δεν χαρίζεται και πολύ περισσότερο στην εποχή μας».


­ Αν κάποιος νέος επιλέξει τον χώρο του μάνατζμεντ, τι θα τον συμβουλεύατε να αποφύγει σε σχέση με τους παλαιοτέρους;


«Οπως σας είπα και πριν, οι έλληνες μάνατζερ είναι στελέχη υψηλής ποιότητας. Σε ορισμένους όμως διακρίνω δύο στοιχεία που όντως χρειάζονται βελτίωση: είναι συγκεντρωτικοί και δεν παίρνουν εύκολα αποφάσεις. Ευτυχώς δεν είναι πολλοί και σιγά σιγά ξεπερνούν τα μοντέλα του παρελθόντος».


­ Στην αναζήτηση στελεχών που κάνετε υπάρχει προσφορά από γυναίκες ή αποδοχή τους από τις ηγεσίες των εταιρειών;


«Οι εταιρείες αναζητούν καλά στελέχη, δεν τους ενδιαφέρει το φύλο. Δεν θα έλεγα όμως ότι πολλές γυναίκες επιθυμούν να ακολουθήσουν καριέρα ανωτάτου στελέχους. Υπεισέρχονται οι λόγοι της γυναικείας φύσης και είναι φυσικό. Ετσι ο χώρος του μάνατζμεντ σε γενικές γραμμές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διαθέτει περισσότερους άνδρες στην κορυφή από ό,τι γυναίκες».