«ΜΕ ΤΗΝ ταχύτητα ενός τρένου εξπρές καταφθάνει η ψηφιακή εποχή. Υπήρξαμε πρωτοπόροι στη ραδιοφωνία. Υπήρξαμε πρωτοπόροι στην τηλεόραση. Θα γίνουμε πρωτοπόροι και σ’ αυτές τις τεχνολογίες».


Μπορεί η ανωτέρω διατύπωση να χρωματίζεται από ρητορεία αλλά η ρητορεία σχεδόν επιβάλλεται στις περιπτώσεις επετειακών εορτασμών. Οταν δε μάλιστα ο εορτάζων είναι το BBC, τότε η ρητορεία δεν κρύβει οίηση αλλά κυρίως αυτοπεποίθηση. Τα 75 χρόνια του συμπλήρωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Βρετανίας και υπερηφανεύεται ότι, έτσι όπως άνοιξε νέες εποχές κατά το πρώτο έτος της ζωής του, με την ίδια διάθεση δημιουργίας, με νεανικό σφρίγος αλλά και εξαιρετική οργάνωση ετοιμάζεται να δηλώσει την παρουσία του στη νέα ψηφιακή εποχή.


* Θεατές των πάντων


Ψηφιακά κανάλια και σταθμοί, νέα ευρωπαϊκά κανάλια χρηματοδοτούμενα από τις διαφημιστικές τους απολαβές, κανάλια συνδρομητών και ένα σωρό νέες υπηρεσίες που διευρύνουν τις ήδη παρεχόμενες από το δίκτυο στον τομέα της εκπαίδευσης ­ ας μην ξεχνάμε ότι είναι το μεγαλύτερο αγγλόφωνο δίκτυο της Ευρώπης ­ είναι μερικά από τα σχέδια που ανακοίνωσε το BBC, με τα οποία θα δηλώνει την παρουσία του στη νέα ­ πολύ κοντινή πλέον ­ εποχή όπου όλος ο κόσμος δεν θα είναι απλώς μια οθόνη (κάτι που ήδη είναι) αλλά μάλιστα μια επίπεδη οθόνη 9:16 με ήχο ποιότητας CD. Η εποχή της αναλογικής τηλεόρασης, πιο απλά του συστήματος που όλοι γνωρίζουμε, εκπνέει και η νέα ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει τους χίλιους δυο συνδυασμούς δικτύων και καναλιών.


* Περιττό το ζάπινγκ


Οι ψηφιακές εκδοχές του BBC1 και BBC2 είναι, φυσικά, το πρώτο μέλημα του οργανισμού. Παράλληλα με αυτά ετοιμάζει ένα νέο 24ωρης εκπομπής ενημερωτικό κανάλι αλλά και παράπλευρα κανάλια ούτως ώστε να διευρυνθεί το πεδίο επιλογής του θεατή. Αυτό σημαίνει ότι οι θεατές θα μπορούν να επιλέγουν ένα βασικό κορμό καναλιού και να τον εμπλουτίζουν με εκπομπές της αρεσκείας τους από τα παράπλευρα μικρότερα κανάλια. Ο καθείς έτσι θα έχει τη δυνατότητα να φτιάχνει το προσωπικής του χρήσης τηλεοπτικό κανάλι ­ δείξε μου το κανάλι σου να σου πω ποιος είσαι θα είναι μια αρχή, που αν τώρα ισχύει μία φορά, τότε θα ισχύει απολύτως, καθώς το ζάπινγκ, η χειρονομία – τικ της τελευταίας δεκαετίας, θα είναι πλέον περιττό.


Η συνεργασία του BBC με τους τηλεοπτικούς σταθμούς Carlton και Granada στην κοινοπραξία του Βρετανικού Ψηφιακού Δικτύου (BDB) ­ αποκλείστηκε ο Ρούπερτ Μέρντοκ ­ ακριβώς σε αυτήν την εποχή προσβλέπει και μάλιστα δίνοντάς της έτος αφετηρίας μόλις το 1998!


* Ο πλούτος του αρχείου


Στα δύο διεθνή κανάλια του BBC, στο BBC World και στο BBC Prime, που λειτουργούν από το 1995 θα προστεθούν νέα κανάλια συνδρομητών που θα είναι προϊόν της συνεργασίας του BBC με το αμερικανικό Discovery και με την ευρωπαϊκή εταιρεία Flextech. Το BBC World είναι ως γνωστόν το 24ωρης εκπομπής ειδησεογραφικό – ενημερωτικό κανάλι που χρηματοδοτείται από τους διαφημιστικούς του πόρους: το βλέπουν 25 εκατομμύρια σπίτια στην Ευρώπη και περί τα 42 εκατ. σε ολόκληρο τον κόσμο. Το δε BBC Prime, για το οποίο το BBC υπερηφανεύεται ότι είναι το πρώτο αγγλόφωνο ψυχαγωγικό κανάλι της Ευρώπης, βασίζεται στις συνδρομές των 4 εκατομμυρίων αποδεκτών του.


Σε αυτά τα δύο βασικά κανάλια επιθυμεί να προσθέσει λοιπόν το BBC άλλα οκτώ συνδρομητικά: εξειδικευμένο το καθένα από αυτά σε έναν τομέα ­ επιμόρφωση, τέχνες και μουσική, κωμωδία και δράμα, αθλητισμός, ενημέρωση ­ όλα τους όχι μόνο θα έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο αρχείο του BBC αλλά πολύ περισσότερο θα επιδιώκουν την αξιοποίηση και προβολή του υλικού του. Είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα οπτικοακουστικά αρχεία του κόσμου, προφανώς το μεγαλύτερο της Ευρώπης: οι Αγγλοι έχουν απόλυτη συναίσθηση της αξίας αυτής της βιβλιοθήκης όπου είναι καταγραμμένη και αρχειοθετημένη άψογα η Ιστορία αυτού του αιώνα, όχι φυσικά μόνο της Ευρώπης, σε όλες της τις όψεις. Είναι δε γνωστό σε όλους που χρειάστηκαν τηλεοπτικό υλικό, ότι το BBC εκμεταλλεύεται θαυμάσια τον πλούτο του και οι σχετικές υπηρεσίες που παρέχει μπορεί να κοστίζουν ακριβά αλλά και ταχύτατες είναι και αποτελεσματικές.


* Οι όψεις της εκπαίδευσης


Για πολλούς, πιο αθώους έναντι των τεχνολογικών επαναστατικών αλλαγών, BBC σημαίνει εκπαίδευση – εκμάθηση ακόμη και ξένων γλωσσών μέσω τηλεοράσεως. Αυτή η ζώνη, ιδιαίτερα δημοφιλής, που μεταδίδεται και αργά το βράδυ, θα εμπλουτισθεί ακόμη περισσότερο, υποστηριζόμενη όχι μόνο από τις δυνατότητες που δίνουν τα CD-ROM αλλά και οι πλέον των 1.000 σελίδες του Internet. Πλάι στην εκμάθηση των γερμανικών, π.χ., μεταδίδονται μαθήματα Σαίξπηρ, γνωριμίας με τις επιστήμες και εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την πρόληψη του καρκίνου («Το μεγάλο Κ») καθώς και ένα διετούς διάρκειας πρόγραμμα ενημέρωσης για τις τεχνολογικές εξελίξεις.


Παραγωγικότητα, οργάνωση, επέκταση αλλά και κύρος χαρακτηρίζουν εδώ και 75 χρόνια το BBC. Δεν του έλειψαν όλα αυτά τα χρόνια οι επιτυχίες, δεν του έλειψαν τα υψηλά ποσοστά θεαματικότητας, δεν του έλειψαν οι διακρίσεις και τα βραβεία (το αντίθετο μάλιστα), είτε αυτά αφορούσαν ενημερωτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ (πιο πρόσφατο «Ο θάνατος της Γιουγκοσλαβίας») είτε αθλητικές μεταδόσεις και καλύψεις μεγάλων γεγονότων. Αυτό το προφίλ ­ δυναμικό, μαχητικό αλλά και με νηφαλιότητα και φλέγμα βρετανικό ­ επιθυμεί να διατηρήσει, και τώρα και αύριο, που τα γυάλινα τείχη θα αναβοσβήνουν με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα και όλος ο πλανήτης θα γυαλίζει όχι πια από το γαλακτερό αλλά το πολύχρωμα οξύ φως της επίπεδης τηλεοπτικής οθόνης.