Τελεσίγραφο για τους S-300

Τελεσίγραφο για τους S-300 Επιστολή Κλίντον προς Κληρίδη: ζητεί την ακύρωση της παραγγελίας των πυραύλων Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Ουάσιγκτον, Μάρτιος. Η κυβέρνηση Κλίντον εντείνει τις πιέσεις προς τη Λευκωσία για την άμεση ακύρωση της παραγγελίας των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παρενέβη προσωπικά στην υπόθεση των πυραύλων με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο Κληρίδη, μετά

Τελεσίγραφο για τους S-300 | tovima.gr

Ουάσιγκτον, Μάρτιος.


Η κυβέρνηση Κλίντον εντείνει τις πιέσεις προς τη Λευκωσία για την άμεση ακύρωση της παραγγελίας των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παρενέβη προσωπικά στην υπόθεση των πυραύλων με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο Κληρίδη, μετά την επανεκλογή του.


Ο κ. Κλίντον τονίζει στην επιστολή ότι η Ουάσιγκτον «έχει πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να διατηρηθεί η δυναμική» στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. «Μεταξύ άλλων» αναφέρει ως σημαντική την «ακύρωση της παραγγελίας των πυραύλων S-300». Ανάλογο μήνυμα μετέφερε στην κυπριακή κυβέρνηση ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Μίλερ, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία. Ο κ. Μίλερ επανέλαβε το πόσο σοβαρά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απειλές της Τουρκίας σχετικά με την εγκατάσταση των πυραύλων.


Η επιστολή του προέδρου Κλίντον προς τον κ. Κληρίδη περιέχει εξάλλου ακόμη ένα σημείο το οποίο έχει προβληματίσει σοβαρά διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Ειδικότερα ο αμερικανός ηγέτης επισημαίνει την ανάγκη «να μπορέσουμε να πετύχουμε όλοι θεαματική πρόοδο» και προσθέτει: «Σας προτρέπω να χρησιμοποιήσετε την πρώτη ευκαιρία ώστε δημοσίως να τείνετε χείρα φιλίας και συνεργασίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα».


Η φράση αυτή πιστεύεται ότι αποτελεί προτροπή προς την κυπριακή ηγεσία να επιδείξει «ευελιξία» στο ζήτημα της εκπροσώπησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Κύπρου. Ο απεσταλμένος του Λ. Οίκου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ καθώς και ο κ. Μίλερ είναι προς το παρόν απογοητευμένοι, διότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στο θέμα αυτό.


Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τα έγγραφα με τα οποία είχε ενημερωθεί η υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπραϊτ τόνιζαν πως θα υπογράμιζε στην συνάντηση της με τον κ. Πάγκαλο την αμερικανική άποψη πως δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς παράλληλη επίτευξη σημαντικής προόδου στη σχέση ΕΕ και Τουρκίας. Την ίδια θέση έχουν αναπτύξει οι Αμερικανοί σε επαφές που είχαν τις τελευταίες ημέρες με ευρωπαίους διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive