Η αρμονία οικοδομικών υλικών και φυσικού χώρου στο θέατρο των Δελφών και ένα θέατρο σαν αντικατοπτρισμός μέσα σε νερό στην Ιαπωνία. Τα κοστούμια των «Περσών» από το Θέατρο Τέχνης, τεράστιες φωτογραφίες από την «Αλκηστη» του Μπομπ Ουίλσον, μάσκες από τις Συρακούσες και την Ισπανία, το πασίγνωστο κοστούμι της Μελίνας – Μήδειας.


Πολλές εκατοντάδες φωτογραφίες, μακέτες, ταινίες, ντοκουμέντα περιλαμβάνονται στην έκθεση «Σκηνή για τον Διόνυσο» στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Από τις Συρακούσες ως το Τόκιο, από τη Σκανδιναβία ως την Αφρική, τα όρια αυτής της σκηνής αγκαλιάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τον κόσμο – την ιστορία του πολιτισμού, έχοντας αφήσει τους πιο αδιάψευστους μάρτυρες – τα θέατρα. Αυτός είναι και ο σκοπός της διοργάνωσης που ετοιμάστηκε από το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα: η επισήμανση όλου του κόσμου των ελληνορωμαϊκών θεάτρων που αριθμούν περισσότερες από επτά εκατοντάδες. Αυτόν τον χάρτη θα πρωτοδεί και ο επισκέπτης εισερχόμενος στο πολιτιστικό κέντρο Δυτικής Θεσσαλονίκης – Μονή Λαζαριστών. Τον υπερμεγέθη χάρτη (6Χ3 μέτρα) όπου πάνω του λάμπουν, με διαφορετικά χρώματα, τα 730 ελληνορωμαϊκά θέατρα: κάθε ένδειξη σημαίνει την εποχή του μνημείου, το είδος της χρήσης, τη σημερινή χρήση – λειτουργία, το στάδιο της ανασκαφής ή της συντήρησης.


Από τη διαπίστωση ότι η στέγη του αρχαίου δράματος είναι ένα σημαντικό τεκμήριο πολιτισμού που προσελκύει τελευταία όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των μελετητών, είτε αυτοί είναι αρχιτέκτονες είτε θεατρολόγοι, ξεκίνησε η ιδέα της έκθεσης. Τι συνδέει αυτούς τους χώρους; πώς εξελίχθηκαν; Αεροφωτογραφίες, μακέτες και αρχιτεκτονικά σχέδια θα παρουσιάζουν στην έκθεση τα θέατρα του Διονύσου, της Επιδαύρου, της Φιλιππούπολης, της Θεσσαλονίκης, της Λυών και της Βερόνας αλλά και το ονειρικό ως θέαμα ιαπωνικό θέατρο Toga, ενώ ειδικότερες και λεπτομερέστερες πληροφορίες θα παρέχονται μέσω υπολογιστών από όπου θα «περνούν» συνολικά 100 θεατρικοί χώροι.


Η «Σκηνή για τον Διόνυσο» θα ζωντανεύει από τις βιντεοταινίες που θα μεταδίδουν αποσπάσματα από 30 παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από το Εθνικό Θέατρο ως τις παραστάσεις του Μπομπ Ουίλσον.


Η Θεσσαλονίκη είναι η αφετηρία και ο πρώτος σταθμός για την έκθεση που θα συνεχίσει στις Συρακούσες, στην ισπανική Μέριδα, στην Κύπρο, με κατάληξη στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση διαρκεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου