Πριν από λίγο καιρό ο Αρχιεπίσκοπος μας θύμισε ένα ανέκδοτο για τον ελληνικό χαρακτήρα: Ρώτησε ο Θεός τον αγρότη ποια επιθυμία του θα ήθελε να εκπληρωθεί. Αφού το σκέφθηκε, του απάντησε: Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.


Διακρίνουμε το δικό μας κέρδος στη ζημιά του άλλου. Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε καταστάσεις όπου κερδίζουμε εμείς αλλά κερδίζει και ο άλλος.


Θεωρώ ότι από όλες τις χώρες της Ευρώπης εκείνη που θα ωφεληθεί περισσότερο από μια ενδεχόμενη μελλοντική είσοδο της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη είναι η Ελλάδα.


Εχουμε πολλά προβλήματα με την Τουρκία. Κανένα από αυτά δεν πρόκειται να λυθεί αύριο το πρωί. Καθένα από αυτά τα προβλήματα, όμως, η ασφάλεια, τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, το Κυπριακό, καθένα από αυτά τα προβλήματα θα μπορεί να βρει τη λύση του πολύ πιο εύκολα αν η Τουρκία έχει δεχθεί τους κανόνες συμπεριφοράς της Ευρώπης παρά αν είναι απ’ έξω. Δεν είναι όμως μόνο τα αποκαλούμενα εθνικά θέματα που θα διευκολυνθούν να βρουν λύση στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανόνων και διαδικασιών. Με τη διεύρυνση της Ευρώπης στην Τουρκία διευρύνεται το πεδίο δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων σε μια τεράστια γειτονική αγορά. Αυτό που γίνεται με το άνοιγμα των βαλκανικών αγορών για τις ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι παρά η μικρογραφία εκείνου που μπορεί να γίνει με το άνοιγμα της τουρκικής αγοράς. Η είσοδος της Τουρκίας στην οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών ανοίγει την προοπτική να βρει ξανά ο Ελληνισμός τα ιστορικά όρια δράσης του.


Στο Ελσίνκι θα κριθεί αν η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Αν η Τουρκία θα αρχίσει μια μακρά και επίπονη ευρωπαϊκή πορεία που ασφαλώς θα την ωφελήσει πολύ αλλά θα ωφελήσει πολύ και την Ελλάδα.


Από αυτό το σημείο αρχίζει η σημασία του αρχιεπισκοπικού ανεκδότου.


Υποστηρίζουν πολλοί ότι προκειμένου να συναινέσουμε στον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας για την ΕΕ πρέπει να ζητήσουμε ανταλλάγματα, που αν δεν μας δοθούν θα μας οδηγήσουν στην προβολή βέτο. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι προκειμένου να συμβεί κάτι που ωφελεί την Ελλάδα η Ελλάδα οφείλει να απαιτήσει ανταλλάγματα!


Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι πρόεδρος των Φιλελευθέρων.