ΝΕΕΣ πρυτανικές αρχές εκλέγονται στα τρία αρχαιότερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της χώρας την εβδομάδα που αρχίζει. Ο χορός των πρυτανικών εκλογών ξεκινάει αύριο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), συνεχίζεται την Τρίτη και την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κορυφώνεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Καποδιστριακό.


Στο ΕΜΠ ο νέος πρύτανης θα εκλεγεί αύριο Δευτέρα 2 Ιουνίου, καθώς την Πρυτανεία διεκδικούν δύο μόνο συνδυασμοί και άρα δεν θα χρειασθεί δεύτερος γύρος. Στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο κινείται το ψηφοδέλτιο του οποίου ηγείται ο κ. Δ. Μπαλοδήμος, πρόεδρος του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών και πρώην αντιπρύτανης, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους κκ. Ι. Πολύζο από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής, νυν αντιπρύτανη, και Ν. Σπυρέλλη, πρόεδρο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Την τελευταία στιγμή ενεφανίσθη και δεύτερο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον κ. Θ. Ξανθόπουλο και αντιπρυτάνεις τους κκ. Ευ. Γαλανή από το Γενικό Τμήμα και Ελ. Παπαγιαννάκη από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών.


Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 5 και 6 Ιουνίου καθώς οι συνδυασμοί που διεκδικούν την Πρυτανεία είναι τρεις. Επικεφαλής του πρώτου συνδυασμού έχει τεθεί ο κ. Κ. Δημόπουλος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους κκ. Ι. Δρακόπουλο, νυν αντιπρύτανη, και Α. Δανασσή – Αφεντάκη, κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής. Το υπερκομματικό αυτό ψηφοδέλτιο θεωρείται ότι συγκεντρώνει την προτίμηση της συντριπτικής πλειονότητας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ετερο ψηφοδέλτιο που τιτλοφορείται «ανανεωτικό» έχει συγκροτηθεί από τον κ. Σπ. Φλογαΐτη, καθηγητή της Νομικής, ως υποψήφιο πρύτανη και τους κκ. Χ. Προυκάκη, καθηγητή της Ιατρικής, νυν αντιπρύτανη και Κ. Σβολόπουλο, καθηγητή της Φιλοσοφικής, ως υποψήφιους αντιπρυτάνεις.


Την τελευταία στιγμή ενεφανίσθη και τρίτο ψηφοδέλτιο, που θεωρείται ότι εκφράζει τον χώρο του ΚΚΕ, με υποψήφιο πρύτανη τον καθηγητή κ. Στρ. Κουνιά και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον κ. Κ. Μπουντόλο και την κυρία Μαρίκα Θωμαδάκη.


Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι πρυτανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Ιουνίου. Εκεί η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε έξι συνδυασμούς! Ωστόσο ο συνδυασμός που όλα δείχνουν ότι συγκεντρώνει την προτίμηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι αυτός του οποίου ηγείται ο κ. Β. Σκουρής, καθηγητής της Νομικής, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους κκ. Κ. Καστρίτση από το Τμήμα Βιολογίας και Π. Λατινόπουλο από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.


Ετέρου συνδυασμού ηγείται ο νυν αντιπρύτανης κ. Μ. Παπαδόπουλος, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις την καθηγήτρια της Ιατρικής κυρία Ολυμπία Γκίμπα – Τζιαμπίρη και τον κ. Ι. Αντωνόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής.


Ο νυν πρύτανης κ. Α. Μάντης θέτει και πάλι υποψηφιότητα, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον νυν αντιπρύτανη κ. Π. Λαδά και τον κ. Κ. Κατσώχη, καθηγητή της Ιατρικής.


Το τέταρτο σχήμα έχει ως υποψήφιο πρύτανη τον κ. Β. Παπαθανασίου, καθηγητή της Πολυτεχνικής, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους κκ. Β. Κατσαρό, καθηγητή της Φιλοσοφικής, και Απ. Φωκά, καθηγητή της Γεωλογίας.


Του πέμπτου ψηφοδελτίου ηγείται ο κ. Α. Τουρκαντώνης, καθηγητής Ιατρικής, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους κκ. Γρ. Τσάγκα και Αλ. Λαζαρίδη.


Τέλος, του συνδυασμού που εκπροσωπεί την Αριστερά ηγείται ο κ. Κ. Σταμάτης, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον κ. Θ. Χατζηπαντελή και την κυρία Ζωή Καραμάνου.


* Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης εξελέγη ο κ. Κ. Σιμόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, με 252 ψήφους έναντι 230 ψήφων που έλαβε το ψηφοδέλτιο του κ. Δ. Κλάδη. Αντιπρυτάνεις εξελέγησαν οι κκ. Φ. Τσαλίδης από την Πολυτεχνική Σχολή και Αρ. Χαραλαμπάκης από τη Νομική Σχολή.


Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τη θέση του αποχωρούντος ύστερα από δύο επιτυχείς θητείες πρύτανη κ. Ι. Τσεκούρα καταλαμβάνει ο νυν αντιπρύτανης κ. Μ. Χατζηπροκοπίου, με αντιπρυτάνεις τους κκ. Α. Ιγνατιάδη και Γ. Τσιότρα.