Με τον υδράργυρο να αγγίζει (και κατά τόπους να ξεπερνά) τους 25 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν και τον ήλιο να χαμογελά πίσω από τις αραιές νεφώσεις, η πρώτη αυτή Κυριακή του Μαρτίου μοιάζει περισσότερο σαν να βρισκόμαστε στον… «προθάλαμο» του καλοκαιριού παρά της άνοιξης. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι θερμοκρασίες (που ήδη σε πολλές περιοχές έφθασαν ή και ξεπέρασαν τιμές ρεκόρ των τελευταίων 45 ετών) θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα ως και το τέλος της εβδομάδας ­ παρά τη μικρή πτώση που αναμένεται αύριο. Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν και οι τιμές της υγρασίας.


Οι περιοχές που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από αυτή την πρώτη… γεύση εαρινού «καύσωνα» είναι η Θεσσαλία και η Ανατολική Στερεά καθώς όπως εξηγεί ο κ. Θ. Κολυδάς, μετεωρολόγος της ΕΜΥ, «οι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πνέουν αυτές τις ημέρες στην περιοχή μας είναι καταβάτες άνεμοι από την Πίνδο, οι οποίοι και ανεβάζουν τοπικά τον υδράργυρο κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας. Βέβαια δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πολύ ζέστη καθώς οι θερμοκρασίες των 24-25 βαθμών, αν και είναι πολύ υψηλές για την εποχή, είναι ανεκτές. Αν ήμασταν προς το τέλος της άνοιξης ή είχαμε καλοκαίρι, τότε με τις συνθήκες που επικρατούν θα είχαμε πράγματι καύσωνα με πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες».


Οσον αφορά τις προβλέψεις που υπάρχουν για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σημειώνει ο μετεωρολόγος, η επόμενη εβδομάδα θα κυλήσει με… πασχαλινό καιρό (24-25 βαθμούς Κελσίου έχουμε περί τα μέσα Απριλίου και μετά). «Παρά τη μικρή πτώση που θα σημειώσει η θερμοκρασία αύριο και μετά την Τετάρτη θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα (κατά 7-8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά) για την εποχή κυρίως στην κεντρική και στη νότια χώρα» λέει ο κ. Κολυδάς και συνεχίζει. «Βροχές δεν προβλέπονται ­ παρά μόνο λίγες που είναι πιθανόν να πέσουν προς το τέλος της εβδομάδας στα βορειοδυτικά. Ωστόσο θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν (κυρίως στη Δυτική και στην ηπειρωτική Ελλάδα), αυξημένη υγρασία, ενώ θα επικρατήσουν κατά κανόνα νότιοι άνεμοι, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και στο Ιόνιο, που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται και ομίχλες κυρίως κατά τις πρωινές ώρες».


Πιο αναλυτικά για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει ότι σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός με αραιές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3-4 και στα πελάγη 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 ως 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 ως 25 βαθμούς (και πιθανόν κατά τόπους να φθάσει και τους 26 βαθμούς) και στα νησιά από 12 ως 22 βαθμούς Κελσίου.


Για αύριο, Δευτέρα, προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα είναι πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι 4-5 μποφόρ και στο Ιόνιο αργότερα θα φθάσουν στα 6 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στη Βόρεια Ελλάδα.


Την Τρίτη σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι 6-7 και πιθανόν στο Ιόνιο 8 μποφόρ ­ με εξασθένηση από το βράδυ ­ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ.


Την Τετάρτη στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν μόνο λίγες νεφώσεις.