Αν έχετε αρχίσει ήδη (στο κλίμα των ημερών) να ονειρεύεστε το επερχόμενο τετραήμερο της Λαμπρής με οβελία στην ανοιξιάτικη λιακάδα και βόλτες με κοντομάνικα στην εξοχή, θα σας απογοητεύσουμε: τα πρώτα νέα για τον καιρό δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Αν «οργανώνεστε» για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις και αναρωτιέστε απλώς τι χρώματα θα έχει ο ουρανός όταν θα ταξιδεύετε (ή με τι ρούχα θα γεμίσετε τις βαλίτσες σας), υπολογίστε ότι με «γκρίζες» συννεφιές θα ξεκινήσετε και όλο και κάποια βροχή (ή τοπική καταιγίδα) καθ’ οδόν θα «συναντήσετε». Φροντίστε λοιπόν στα «απαραίτητα» της εκδρομής σας να συμπεριλάβετε τουλάχιστον την ομπρέλα σας και ένα-δυο πουλόβερ λίγο πιο… χειμωνιάτικα. Η πενθήμερη πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για… άλλες σκέψεις. Το σκηνικό του καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια τής ­ έτσι κι αλλιώς μελαγχολικής ­ Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι άστατο, μουντό και ιδιαιτέρως βροχερό (με καταιγίδες οι οποίες αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρές) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Επιπλέον ο υδράργυρος, ο οποίος και από αύριο αναμένεται ότι θα… πάρει την κατηφόρα και ως τη Μεγάλη Τρίτη θα έχει φθάσει να δείχνει ήδη τιμές κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φαίνεται ότι θα παραμείνει σε χαμηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον ως τη Μεγάλη Παρασκευή. Οσον αφορά τώρα τις δύο επόμενες και πιο «κρίσιμες» ημέρες, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα ­ για τις οποίες οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι είναι ακόμη λίγο νωρίς να γίνουν προγνώσεις με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας ­, τα πρώτα στοιχεία των δεκαήμερων προγνωστικών μοντέλων μάς δίνουν… ελπίδες για πρόσκαιρη βελτίωση με «χαμόγελα» ήλιου τόσο για το Μεγάλο Σάββατο όσο και για το πρωί της Λαμπρής. Μόνο που δεν μας «ξεκαθαρίζουν» αν τελικά θα προλάβουμε να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι (προς το μεσημέρι) με λιακάδα ή με βροχή. Μας προειδοποιούν πάντως ότι σταδιακά και από την Κυριακή του Πάσχα το σκηνικό του καιρού θα ξαναγίνει μουντό και ότι η «μεγάλη επιστροφή» τη Δευτέρα του Πάσχα θα έχει βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.



Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Μοντέλου Πρόγνωσης MRF, για το τετραήμερο από τη Μεγάλη Παρασκευή ως και τη Δευτέρα του Πάσχα οι «διαθέσεις» του καιρού στην Ελλάδα έχουν λίγο από… όλα: Βροχές και τοπικές καταιγίδες τη Μεγάλη Παρασκευή, οπότε και προβλέπεται ότι από το μεσημεράκι προς το απόγευμα από τα βορειοδυτικά θα αρχίσει βελτίωση. Ηλιοφάνεια αλλά με βόρειους ανέμους που πιθανόν να φέρουν περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το Μεγάλο Σάββατο. Λιακάδα και για το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, αλλά σταδιακά από το μεσημέρι ο ουρανός στα δυτικά και στα βόρεια θα αρχίσει να καλύπτεται από σύννεφα που σταδιακά ως το βράδυ θα αρχίσουν να «δίνουν» βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Με συννεφιές, βροχές και καταιγίδες προβλέπεται ότι θα κυλήσει και η επόμενη ημέρα, η Δευτέρα του Πάσχα.


* Νωρίς για ασφαλείς προγνώσεις


«Αν και είναι ακόμη νωρίς για να προχωρήσουμε σε ασφαλείς προγνώσεις για το τετραήμερο του Πάσχα, καθώς όσο απομακρυνόμαστε στον χρόνο τόσο μειώνονται και τα ποσοστά επιτυχίας της πρόγνωσης, τα διάφορα αυτά δεκαήμερα μοντέλα μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης ­ αν και δεν χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά πάνω από την έκτη ημέρα ­ μας δίνουν ένα στίγμα σχετικά με το τι περίπου να περιμένουμε» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Θ. Κολυδάς, μετεωρολόγος της ΕΜΥ, και εξηγεί: «Γενικότερα όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι όπως φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα, όλες τις επόμενες ημέρες η τάση του καιρού είναι να έρχονται προς την περιοχή μας διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά συστήματα που συνοδεύονται από μέτωπα από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Ετσι δεν αποκλείεται, παρά τη σχετική βελτίωση που μας δίνουν οι παραπάνω μεσοπρόθεσμες προγνώσεις ότι θα έχουμε το Μεγάλο Σάββατο, τις επόμενες ημέρες, δηλαδή από την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, να έχουμε και πάλι βροχές ­ χωρίς ωστόσο να μπορούμε να πούμε από σήμερα αν οι βροχές αυτές θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι ή το απόγευμα της Κυριακής ή από νωρίς το πρωί τη Δευτέρα. Η Δευτέρα του Πάσχα όμως φαίνεται ότι θα είναι και πάλι βροχερή σε όλη τη χώρα».


* Χωρίς προβλήματα στα πελάγη


Για να μπορούμε να μιλάμε για τον καιρό του Πάσχα με κάποια αρκετά υψηλά ποσοστά επιτυχίας, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος, θα πρέπει να περιμένουμε ως τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τις διαθέσεις του καιρού εκείνες τις ημέρες. «Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχουμε ως σήμερα, φαίνεται ότι όλη η Μεγάλη Εβδομάδα θα κυλήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κακοκαιρία, δηλαδή με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ετσι όπως φαίνεται, δυστυχώς η μεγάλη έξοδος του Πάσχα τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή δεν θα γίνει με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, καθώς αναμένεται ότι οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν ως και τότε. Για όσους τώρα σχεδιάζουν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς τις επόμενες ημέρες, δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα ­ καθώς οι άνεμοι στα πελάγη δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ ως και το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας».


* Η αναλυτική πρόγνωση


Η μεταβολή στο σκηνικό του καιρού θα αρχίσει σταδιακά από σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, και από τα δυτικά, οπότε και προβλέπεται ότι από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αρχίσουν να πυκνώνουν και να φέρνουν βροχές. Προς τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν (δηλαδή θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές καταιγίδες) και βαθμιαία ως το βράδυ θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν συννεφιές που σταδιακά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5-6 μποφόρ και στα πελάγη τοπικά ως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και στα νότια και θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-20 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8-22 και στα νησιά του Αιγαίου από 12-21 βαθμούς Κελσίου.


Με κακοκαιρία σε όλη τη χώρα φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η Εβδομάδα των Παθών αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, οπότε και προβλέπονται συννεφιές με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι βροχές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται πρώτα στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, αλλά τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-5 μποφόρ και στο Αιγαίο νότιοι 6-7 μποφόρ ­ με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια.


* Και ασθενείς χιονοπτώσεις


Αστατος καιρός προβλέπεται και για τη Μεγάλη Τρίτη με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα ­ αλλά και με μικρά διαστήματα βελτίωσης κυρίως στη Νότια Ελλάδα ­ και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στη Δυτική Ελλάδα βόρειοι 4-5 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι με την ίδια περίπου ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.


Πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται ότι θα παρουσιάσει ο καιρός τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και προβλέπεται ότι στην Ανατολική και στη Νότια Ελλάδα θα υπάρχει συννεφιά με βροχές και καταιγίδες αλλά προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, αλλά προς το βράδυ στα βορειοδυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις που θα φέρουν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Με κρύο η περιφορά του Επιταφίου


«Οπως βλέπουμε δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα, τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχουμε μια σχετική βελτίωση του καιρού, η οποία όμως δεν θα κρατήσει για πολύ καθώς και πάλι από το βράδυ θα συννεφιάσει στα βορειοδυτικά και θα αρχίσει και πάλι να βρέχει» εξηγεί ο κ. Κολυδάς και συνεχίζει: «Αυτό το σύστημα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές και έτσι από τη Μεγάλη Πέμπτη θα έχουμε και πάλι βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας που θα συνεχιστούν ως και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, οπότε και αναμένεται ότι προς το απόγευμα ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση».


Ειδικότερα για τη Μεγάλη Πέμπτη προβλέπονται συννεφιές με βροχές και καταιγίδες στη Δυτική, στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα. Τα καιρικά φαινόμενα σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές (νότια και ανατολικά). Οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα πελάγη θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει μεταβολή.


Με βροχές και καταιγίδες θα ξημερώσει και η Μεγάλη Παρασκευή σε όλη τη χώρα. Σταδιακά όμως και από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά στα νότια πελάγη θα φθάνουν και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία αμετάβλητη θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.