Γεννημένος στις 4 Δεκεμβρίου 1963 στο Βοροσίλοφγκραντ (μετονομάστηκε σε Λουγκάνσκ μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ) ο Μπούμπκα αποχώρησε από την ενεργό δράση λίγο μετά τη συμπλήρωση των 37 χρόνων του, έχοντας κατακτήσει ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (στη Σεούλ το 1988), έξι χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, και μάλιστα συνεχόμενα (1983 – 1987 – 1989 – 1991 – 1995 – 1997), που είναι απλησίαστο ρεκόρ, ένα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου (1985) και τρία χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα κλειστού (1985 – 1987 – 1991). Επιπλέον έχει στο ενεργητικό του την κατάρριψη (επίσης μοναδικό ρεκόρ) του παγκοσμίου ρεκόρ του άλματος επί κοντώ σε ανοικτό και κλειστό στίβο, τριάντα πέντε φορές συνολικά!


Ο κόσμος τον πρωτογνώρισε στις 14 Αυγούστου 1983, όταν σε ηλικία 20 ετών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στο παρθενικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ελσίνκι. Από τότε ο πρώην σοβιετικός και μετέπειτα ουκρανός αθλητής, ο οποίος ζει πια στο Μόντε Κάρλο, έχει κατακτήσει έξι συνεχόμενα χρυσά στην ίδια διοργάνωση, αλλά αυτό το άτυπο ρεκόρ ωχριά μπροστά στην ικανότητά του να «μετράει» το αγώνισμα και να ανεβάζει την καλύτερη παγκόσμια επίδοση σχεδόν πόντο πόντο. Ο Σεργκέι Μπούμπκα πήρε το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο στα 5,85 μ. και το έφθασε στα 6,14 μ., όπου είναι τώρα, καταρρίπτοντάς το 17 φορές! Το έχασε μόλις για λίγα λεπτά το 1987 στη Ρώμη, όταν ο Γάλλος Βινιερόν πήδηξε 5,91 μ., αλλά στο επόμενο άλμα ο Μπούμπκα πήδηξε 5,94 μ. ανακτώντας τα σκήπτρα. Το πλήθος των ρεκόρ του έχει την εξήγησή του: στις στιγμές της μεγάλης δόξας του ο Μπούμπκα πηδούσε στην προπόνηση ως και 6,15 μ. Φρόντιζε όμως να ανεβάζει τον πήχη πόντο πόντο διότι η συμφωνία χορηγίας που είχε κάνει με τη Nike προέβλεπε κάποιες δεκάδες χιλιάδες δολάρια για κάθε νέο παγκόσμιο ρεκόρ.


Πολύ γρήγορα έγινε ο πρώτος αθλητής που πέρασε τα 6 μ. Τα παγκόσμια ρεκόρ του σταμάτησαν στον ανοικτό στίβο στα 6,14 το 1994 στο Σεστριέρε της Ιταλίας και στον κλειστό στα 6,15 (το παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό το πήρε από τα 5,81) το 1993 στην αγαπημένη πόλη, το Ντονέτσκ, και στο μίτινγκ που ο ίδιος δημιούργησε και καθιέρωσε. Συνήθως κέρδιζε με διαφορά τους αντιπάλους του εκτός από περιπτώσεις που είχε αποτύχει στο αρχικό άλμα, το οποίο είχε καθιερώσει στα 5,70, ύψος στο οποίο άλλοι σταματούσαν!


Περιέργως, οι δύο γιοι του δεν έχουν ασχοληθεί με τον στίβο αλλά με το τένις. Ο Σεργκέι Μπούμπκα όμως δεν στενοχωριέται. Ο μεγαλύτερος, ο Βιτάλι, που είναι 16 χρόνων, ήταν παλαιότερα καλός στο άλμα σε ύψος και στα σπριντ. Ο Σεργκέι, ο νεότερος, που είναι 14, άρχισε και συνεχίζει στο τένις. Το τελευταίο άλμα του Μπούμπκα έγινε στις 4 Φεβρουαρίου του 2001, στην πόλη στην οποία ανδρώθηκε αθλητικά, το Ντονέτσκ της Ουκρανίας. «Ηταν μια ημέρα εξαιρετικά δύσκολη, τα δάκρυα παραλίγο να κυλήσουν από τα μάτια μου. Τώρα μόλις αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι δεν θα πατήσω ξανά στο ταρτάν, δεν θα κάνω ξανά ούτε ένα βήμα, δεν θα υπάρξει επόμενο άλμα». Αυτά ήταν τα λόγια του «τσάρου των αιθέρων», του Σεργκέι Μπούμπκα, που είπε το οριστικό του αντίο στους στίβους. Ο κορυφαίος άλτης επί κοντώ όλων των εποχών αποχαιρέτησε την ενεργό δράση σε ειδικούς αγώνες στη γενέτειρά του. Εκεί όπου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, τον τίμησε με το μετάλλιο των ηρώων.


Τώρα από το Μονακό, όπου έχει την έδρα του εδώ και 12 χρόνια, ο Σεργκέι Μπούμπκα διευθύνει με επιτυχία μια αλυσίδα καταστημάτων στην πατρίδα του, επενδύοντας στον τομέα των τροφίμων. Στο όνομά του πίνουν νερό εκατομμύρια Ουκρανοί και στα μαγαζιά του εργάζονται περισσότερα από 100 άτομα. Αν ήθελε θα ήταν ήδη βουλευτής. Στις τελευταίες εκλογές δέχθηκε προτάσεις να θέσει υποψηφιότητα. Δεν βιάζεται όμως να ακολουθήσει τα βήματα του Ολεγκ Μπλαχίν και να ασχοληθεί με την πολιτική. Τουλάχιστον όχι προς το παρόν.