• Αναζήτηση
 • ΠΡΟΣΩΠΑ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  ΠΡΟΣΩΠΑ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΓΕΓΟΝΟΤΑ Εφυγε ο Φαίδων Βεγλερής Διακεκριμένος επιστήμονας και ασυμβίβαστος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΕΝΑΣ σπάνιος άνθρωπος, σεμνός αλλά και απαράμιλλα μαχητικός, που είχε θέσει στόχο της ζωής του την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε ο καθηγητής Φαίδων Βεγλερής ­ επί σειράν ετών συνεργάτης του «Βήματος» ­ ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών στα 95 του χρόνια

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Διακεκριμένος επιστήμονας και ασυμβίβαστος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


  ΕΝΑΣ σπάνιος άνθρωπος, σεμνός αλλά και απαράμιλλα μαχητικός, που είχε θέσει στόχο της ζωής του την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε ο καθηγητής Φαίδων Βεγλερής ­ επί σειράν ετών συνεργάτης του «Βήματος» ­ ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών στα 95 του χρόνια την περασμένη εβδομάδα. Η συμβολή του στη δημοκρατική πορεία της χώρας υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική καθώς παρέμεινε ασυμβίβαστος στην υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών σε δύσκολες εποχές.


  Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1903 και σπούδασε νομικά στο Παρίσι και στο Μπορντό. Από το 1927 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ως δικηγόρος αρχικά και ως καθηγητής κατόπιν άνοιξε νέους δρόμους στον τομέα του Δημοσίου Δικαίου. Εξελέγη υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1935, αλλά τακτικός καθηγητής μόνον το 1959, αρνούμενος να δεχθεί συμβιβασμούς με τη δημοκρατική συνείδησή του. Είχε ήδη απολυθεί από τη δικτατορία του Μεταξά, που τον οδήγησε και στις φυλακές Αβέρωφ. Το 1965 στηλίτευσε το βασιλικό πραξικόπημα και το 1967 απολύθηκε και πάλι, τη φορά αυτή από τη δικτατορία των συνταγματαρχών.


  Αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία, όπου δίδαξε Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Πρωτοστάτησε την περίοδο εκείνη στον αγώνα κατά του στρατιωτικού καθεστώτος με ομιλίες του σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ υπήρξε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στην προσφυγή που υπέβαλαν οι Σκανδιναβικές χώρες εναντίον της ελληνικής χούντας.


  Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συνέχισε τον αγώνα του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά και μέσα από το πλουσιότατο επιστημονικό έργο του. Υπήρξε ο ιδρυτής και πρόεδρος για πολλά χρόνια της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ως το τέλος της ζωής του διατηρούσε οξύτατη την πνευματική του διαύγεια. Ο ίδιος θέλησε η ανακοίνωση του θανάτου του να γίνει μετά την κηδεία του. ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ


  ΤΟΝ καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Κεραμέα εξέλεξε ομόφωνα η Διεθνής Ακαδημία του Συγκριτικού Δικαίου ως νέο πρόεδρό της κατά την πρόσφατη σύνοδό της στο Μπρίστολ της Βρετανίας. Η Διεθνής Ακαδημία του Συγκριτικού Δικαίου, που λειτουργεί από το 1924, αποτελεί το εγκυρότερο διεθνώς σώμα για την επιστημονική καλλιέργεια του Συγκριτικού Δικαίου. Ο κ. Κεραμεύς διδάσκει Πολιτική Δικονομία και Συγκριτικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παράλληλα είναι διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου. Είναι ο πρώτος έλληνας πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου.

  Archive
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk