Κωμωδίες και δραματικές σειρές σε ισόρροπες δόσεις θα διεκδικήσουν και την ερχόμενη σεζόν το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού με μάλλον αναμενόμενη θεματολογία ­ αν εξαιρέσει κανείς κάποιες φιλόδοξες προσπάθειες με ιστορικές αναφορές που προορίζονται κυρίως για τα κρατικά κανάλια.


Και μπορεί οι συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει ως σήμερα να προσφέρουν μια σχετικά σαφή εικόνα της τηλεοπτικής πραγματικότητας για την περίοδο 2000-2001, αρκετοί όμως είναι οι πιθανοί συντελεστές μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους. Δυστυχώς για το τηλεοπτικό κοινό, η προοπτική της μεταφοράς στην οθόνη της Μεγάλης Χίμαιρας του Καραγάτση από τον Κώστα Κουτσομύτη φαίνεται να αφορά τελικά τη μεγάλη. Η νέα τηλεοπτική πρόταση της σεναριογράφου Μιρέλλας Παπαοικονόμου, το (κατά πάσα πιθανότητα, εβδομαδιαίο νεανικό) σίριαλ που ετοιμάζει ο Λάκης Λαζόπουλος, η σειρά με αναφορές στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, σε σενάριο Κάκιας Ιγερινού, και το βασισμένο στο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη με τίτλο Φεύγα σίριαλ συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον ενδιαφερουσών ενδεχομένων νέων προτάσεων που δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη τηλεοπτική στέγη, γεγονός που δυσχεραίνει την έναρξη των γυρισμάτων και τη δημιουργία του καστ των συντελεστών. Πολλές όμως είναι οι τηλεοπτικές σειρές που έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται, ενώ ορισμένες έχουν ήδη ολοκληρωθεί εν όψει της καινούργιας σεζόν. Ιδού ορισμένες από αυτές:


Mega



Η επιστροφή του Θανάση Βέγγου στη μικρή οθόνη, μέσα από το σίριαλ «Η Αθηνά και ο ναύτης», που έχει ήδη αρχίσει να γυρίζεται για λογαριασμό του Mega σε σενάριο Κάκιας Ιγερινού και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Ρέινας Εσκενάζυ, είναι ένα από τα γεγονότα που αναμένεται να μην περάσουν απαρατήρητα από το τηλεοπτικό κοινό. Οσο για το προαναφερθέν σίριαλ του Λάκη Λαζόπουλου, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να φιλοξενηθεί στον ίδιο σταθμό, αλλά οριστική θετική απάντηση σε αυτό το ζήτημα δεν έχει δοθεί ακόμη, ούτε από τον ίδιο ούτε από τους υπευθύνους του καναλιού. Στο Mega θα προβληθεί και η νέα ερωτική ιστορία που γράφει αυτόν τον καιρό ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης (σίριαλ που πρόκειται να γυρισθεί στην Κρήτη, πιθανώς με τη Φιλαρέτη Κομνηνού σε βασικό ρόλο). Δύο σειρές, μία κωμική και μία δραματική, με την υπογραφή του διδύμου Αλέξανδρος Ρήγας – Δημήτρης Αποστόλου (στην πρώτη πιθανότατα θα πρωταγωνιστήσει η Δήμητρα Παπαδοπούλου), και ένα ακόμη κωμικό σίριαλ με τίτλο «Εσύ φταις», σε σενάριο Λίλιαν Δημητρακοπούλου και σκηνοθεσία Γρηγόρη Πετρινιώτη, είναι μερικές ακόμη από τις προτάσεις του συγκεκριμένου καναλιού για τη νέα σεζόν που έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί.


Antenna


Δύο είναι οι σειρές που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης για τον Antenna. Η μία θα έχει σχετική με τον δικαστικό χώρο θεματολογία και θα τιτλοφορείται «Αθώος ή ένοχος», με τη συμμετοχή της Σμαράγδας Καρύδη και του Κρατερού Κατσούλη, ενώ στην άλλη θα πρωταγωνιστεί κατά πάσα πιθανότητα ο Νίκος Σεργιανόπουλος και θα είναι μια ερωτική ιστορία με στοιχεία κομεντί. Το δεύτερο βιβλίο της Γιοβάννας με τίτλο Ο δρόμος προς τον Νότο θα γίνει τηλεοπτική σειρά με τη συμμετοχή του Νίκου Καλογερόπουλου, του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου και της Αφροδίτης Γρηγοριάδου, ενώ ο Γιώργος Χρυσοβιτσάνος και ο Στράτος Μαρκίδης προετοιμάζουν τη δραματική ερωτική σειρά με τίτλο «Μαύρος Ωκεανός», τα γυρίσματα της οποίας θα γίνουν στην Κένυα με πρωταγωνιστές τη Θεοφανία Παπαθωμά και τον Γιώργο Νινιό. Οσο για την κομεντί «Αλίκη» του Στράτου Μαρκίδη, με πρωταγωνιστές τη Γεωργία Αποστόλου και τον Θανάση Ευθυμιάδη, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η Αννα Ανδριανού γράφει αυτόν τον καιρό νέα σειρά (με αντίστοιχη των «Επιθυμιών» θεματολογία) για λογαριασμό του ίδιου σταθμού. Ο Λευτέρης Καπώνης υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με το συγκεκριμένο κανάλι και πρόκειται να υπογράψει τέσσερις σειρές, τα γυρίσματα των οποίων θα ξεκινήσουν εν ευθέτω χρόνω. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί το κωμικό σίριαλ «Ιδιαιτέρα για κλάματα», με τη Σοφία Αλιμπέρτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Κωμωδία θα είναι και το σίριαλ με τίτλο «Δούρειος Ιππος», σε σενάριο Νίκου Απειρανθίτη και σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλα (με τη συμμετοχή του Δημήτρη Αλεξανδρή και της Δήμητρας Ματσούκα), που προορίζεται για το ίδιο κανάλι, ενώ σε έναν μήνα ξεκινούν στην Κρήτη τα γυρίσματα της σειράς «Γυναίκα που παίζει» με τη συμμετοχή της Αντζελας Γκερέκου ­ σε ρόλο συμπρωταγωνιστή ακούγεται το όνομα του Αλέκου Συσσοβίτη, ενώ η σύμπραξη της Βούλας Ζουμπουλάκη και του Τόλη Βοσκόπουλου είναι βεβαιωμένες.


ΕΤ1


Αμυνα ζωής τιτλοφορείται το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη που θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη με πρωταγωνιστή τον Μηνά Χατζησάββα για λογαριασμό του πρώτου τηλεοπτικού καναλιού. Το ερωτικό «Ταξίμ» με την Ολια Λαζαρίδου, τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τη Θέμιδα Μπαζάκα γυρίζεται στη Μυτιλήνη και στην Κωνσταντινούπολη. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές της ΕΤ1 θα είναι και το ιστορικό σίριαλ με θέμα τη ζωή του Διονυσίου Σολωμού, που θα γυρισθεί στην Κέρκυρα, θα τιτλοφορείται, κατά πάσα πιθανότητα, με το όνομά του και θα έχει τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, την Ταμίλα Κουλίεβα και τον Γιάννη Βόγλη σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι οποίοι θα πλαισιώνονται από ένα επιτελείο 50 ελλήνων και ξένων ηθοποιών. Η σκηνοθεσία θα είναι του Γιάννη Τσίρου.


Alpha



Τα γυρίσματα της σειράς «Ερασιτέχνης άνθρωπος», με πρωταγωνιστές την Ταμίλα Κουλίεβα και τον Πασχάλη Τσαρούχα, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Θωμόπουλου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Για το ίδιο κανάλι προορίζεται μια θεατρική σειρά με τίτλο «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» και με την υπογραφή του Δημήτρη Πιατά, που θα ζωντανέψει τις πιο γνωστές κωμωδίες του Αριστοφάνη, του Φεϊντό, του Μολιέρου και του Σακελλάριου. Ο Τάσος Χαλκιάς ως δεύτερος μηχανικός και ο Γιώργος Παρτσαλάκης ως καπετάνιος θα συνεργασθούν στη σειρά «Το πλοίο της αγάπης» με αναφορές στην ομότιτλη αμερικανική, ενώ από το ίδιο κανάλι θα προβληθεί και η κωμωδία της Τίνας Καμπίτση και της Λούσης Κολυβά με τίτλο «Ου μοιχεύσεις» και πρωταγωνιστές τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, τη Δήμητρα Παπαδήμα και την Τζόυς Ευείδη. Πιθανόν, τέλος, το ίδιο κανάλι να στεγάσει σειρά με τον τίτλο «Ατροπος», που θα βασίζεται στη ζωή και στον θάνατο της Βενετίας Δαπόντε. Σε αυτήν φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει η Μιμή Ντενίση μαζί με τον Πασχάλη Τσαρούχα. Υπογραφές πάντως στο συμβόλαιο που θα δεσμεύει την ηθοποιό για συνεργασία με το εν λόγω κανάλι δεν έχουν μπει ακόμη.


Star


Εξι ελληνικές σειρές (τρεις δραματικές και τρεις κομεντί) πρόκειται να παρουσιασθούν από τον εν λόγω σταθμό τη νέα σεζόν. Η μεταφορά της Χειμωνιάτικης λιακάδας της Αλκυόνης Παπαδάκη, με τη Βάνα Μπάρμπα και τον Απόστολο Γκλέτσο, καθώς επίσης και των Δακρυσμένων Φεγγαριών, με τον Στράτο Τζώρτζογλου, τη Χριστίνα Αλεξανιάν κ.ά., συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων, ενώ οι υπευθύνοι του ίδιου καναλιού έχουν εξασφαλίσει συνεργασίες με τον παραγωγό Βίλη Ανδρέου και τον σκηνοθέτη Πάνο Κοκκινόπουλο ­ χωρίς όμως να έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερα στοιχεία γύρω από αυτές. Στοιχεία κομεντί θα έχει το σίριαλ με τίτλο «Pret-a-porter», σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Κωστελέτσου, με πρωταγωνίστρια την Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους. Ετερη τηλεοπτική πρόταση με ανάλογο ύφος θα είναι και αυτή της σειράς «Το κλειδί», με τον Πέτρο Φιλιππίδη, που θα συνεχίσει να προβάλλεται από το Star για δεύτερη χρονιά.