Την πιθανή εμπλοκή στελεχών μεγάλου και ιδιαίτερα γνωστού δικηγορικού γραφείου, του συζύγου μιας προέδρου Πρωτοδικών αλλά και ενός πρώην πολιτευτή μεγάλου κόμματος στην υπόθεση της έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών για δικαστική χρήση, διερευνούν οι διωκτικές αρχές! Στην αρχή κατηγορούμενοι γι’ αυτή την υπόθεση ήταν μόνο ένας δικηγόρος και ένας μηχανολόγος που πρωτοστατούσε στις πλαστογραφίες. Από τις καταθέσεις των κατηγορουμένων όμως στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει «Το Βήμα», προκύπτει ότι το κύκλωμα κατάθεσης πλαστών πιστοποιητικών είναι ευρύτατο, με την πιθανή συμμετοχή «επώνυμων» δικηγόρων και την ύπαρξη υψηλών διασυνδέσεων!..


Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε, πριν από μία περίπου εβδομάδα, από αστυνομικούς του 4ου Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής που ήλεγξαν ­ κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ­ τον φάκελο του 43χρονου Ιωάννη Αμοργινού, ο οποίος κατηγορείτο για υπεξαίρεση και είχε υποβάλει αίτηση μετατροπής της τριετούς ποινής του για λόγους υγείας.


Οι αστυνομικοί διεπίστωσαν ότι τα πιστοποιητικά που φέρεται να είχαν εκδώσει τα νοσοκομεία Τζάνειο (στις 14/5/1999) και Αιγινήτειο (από τις 11/9/1990) είναι γραμμένα με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Και ότι επρόκειτο για καταφανή υπόθεση πλαστογραφίας. Μάλιστα στα ψευδή πιστοποιητικά περιγράφεται μια απελπιστική κατάσταση του κατηγορουμένου με δεκάδες βαρύτατες παθήσεις, σε σημείο που να προκαλέσει στους προανακριτικούς υπαλλήλους πλήθος αποριών: πώς είναι ακόμη ζωντανός; ή γιατί θέλει τη… μετατροπή αφού, όπως περιγράφεται στα πιστοποιητικά, «έχει ελάχιστες ημέρες ζωής»;


Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά ζωής προχώρησαν στη σύλληψη του 42χρονου δικηγόρου Θεόδωρου Βόλη, του οποίου πελάτης ήταν ο… «ετοιμοθάνατος» Αμοργίνος. Λίγο αργότερα συνελήφθη και ο 53χρονος Παντελής Ι. Γρηγορίου, πρώην μηχανολόγος που φέρεται ως ο κατασκευαστής των πιστοποιητικών. Μάλιστα ο Γρηγορίου φέρεται να είχε σειρά πλαστών σφραγίδων από όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Αττικής, ακόμη και από αστυνομικά τμήματα. Και οι πλαστογραφίες, όπως διαπιστώθηκε, δεν πραγματοποιούντο μόνο σε ζητήματα ιατρικών γνωματεύσεων αλλά και στις περιπτώσεις ακυρωτικών διαδικασιών, στις βεβαιώσεις ­ και από αστυνομικά τμήματα ­ εξόφλησης γραμματίων κτλ.


Στην κατάθεσή του λοιπόν ­ στις 22 Ιουλίου ­ στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ο δικηγόρος Βόλης Θεόδωρος αναφέρεται (στη 2η σελίδα της κατάθεσής του) στη στενή συνεργασία του κατηγορουμένου για πλαστογραφία Γρηγορίου με τρεις αθηναίους δικηγόρους, τους οποίους και κατονομάζει. Ο ένας εξ αυτών είναι σύζυγος νυν προέδρου Πρωτοδικών, η οποία μέχρι προ ολίγων μηνών ήταν τακτική ανακρίτρια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και της οποίας τον ακριβή ρόλο εξετάζουν με κάθε διακριτικότητα αλλά και προσοχή οι διωκτικές αρχές.


Ο δεύτερος είναι πρώην πολιτευτής μεγάλου κόμματος σε νομό της Πελοποννήσου, ο οποίος έδωσε την ίδια ημέρα κατάθεση στην Αστυνομία και υποστήριξε ότι «είχε παραστεί σε κάποιες δίκες φερομένων πελατών του Γρηγορίου, ο οποίος συστηνόταν ως δικηγόρος». Παραδεχόμενος ότι υπέγραφε αιτήσεις μετατροπής ποινής με πιστοποιητικά του Γρηγορίου.


Ακόμη, σύμφωνα με τις έγγραφες καταθέσεις, άμεση επαφή με τον Γρηγορίου είχε και νεαρός δικηγόρος, στέλεχος γνωστού αθηναϊκού δικηγορικού γραφείου. Μάλιστα πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι ο πλαστογράφος είχε σειρά προσωπικών επαφών και με άλλους δικηγόρους από το ίδιο ­ και όχι μόνο ­ γραφείο.


Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Θεόδωρου Βόλη, κ. Π. Μιχαλόλιας, υποστηρίζει ότι «δεν συνίσταται η κακουργηματική μορφή του αδικήματος και κακώς έχει προφυλακισθεί ο πελάτης του». Πάντως τον φάκελο της υπόθεσης εξετάζει η 24η τακτική ανακρίτρια κυρία Π. Μαντίκου και αναμένεται ­ πιθανόν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ­ να ασκηθούν και άλλες διώξεις σε βάρος μελών του κυκλώματος πλαστογραφιών, μετά την αναδίφηση των φακέλων των υποθέσεων που έχουν χειρισθεί οι συγκεκριμένοι νομικοί.


Και αυτό το ενδεχόμενο δείχνει να έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ορισμένα δικηγορικά γραφεία, αφού, όπως εκτιμά η Αστυνομία, η χρήση των πλαστών πιστοποιητικών ήταν ευρύτατη.